C.F. Møller Architects / Via University College Horsens - H.K.H. Kronprinsesse Mary indvier Via University College Horsens - C.F. Møller. Photo: Via University College Horsens
24.9.2021

H.K.H. Kronprinsesse Mary indvier Via University College Horsens

Via University College Horsens, som er tegnet af C.F. Møller Architects, forener læring, erhverv og byliv i et bæredygtigt byggeri, der står som et vartegn for fremtidens vidensby, og blev officielt indviet af H.K.H. Kronprinsesse Mary fredag 24. september.
C.F. Møller Architects / Via University College Horsens - H.K.H. Kronprinsesse Mary indvier Via University College Horsens - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
H.K.H. Kronprinsesse Mary indvier Via University College Horsens - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk

 Via University College Horsens stod klar til at tage imod de første studerende i begyndelsen af september 2021, og er nu officielt indviet. Til indvielsen deltog H.K.H. Kronprinsesse Mary, der klippede den røde snor og erklærede Via University College Horsens åbent efter, at der var afholdt taler af bl.a. rektor Harald Mikkelsen, uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen og partner og arkitekt Michael Kruse fra C.F. Møller.

VIAs rektor, Harald Mikkelsen, var konferencier på dagen og understregede, at Campus Horsens er skabt i et godt og tæt samarbejde over flere år, og at resultatet er blevet ’helt i top’ for de studerende, medarbejderne og alle øvrige, der kommer i huset.


- Jeg kan afsløre, at det arkitektfirma, som har tegnet det her campus, også tegnede min første videregående uddannelsesinstitution – Aarhus Universitet – som er lidt af et ikon inden for campus-genren. Det er godt set at hive C.F. Møller til Horsens. Hvis der er noget, de kan, så er det at signalere, at der bliver lavet kvalitet herinde. Der er en god energi i det her byggeri, lød det indledende fra uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.

 

Et forenende bygger
VIA University College Horsens er et åbent og samlende fælles lærings- og vidensmiljø, som er direkte integreret med byen og landskabet, så der skabes sammenhæng og relationer imellem studerende, ansatte, erhvervslivet og byens borgere.


- Vi er meget glade og stolte over projektet, som vi allerede kan se har stor betydning for både de studerende, medarbejdere og byens borgere. Idéen er jo netop at samle og forene viden, arkitektur og kunst i en bymæssig og landskabelig relation og fremme en bæredygtig byudvikling baseret på læring og innovation, siger Michael Kruse, parter og arkitekt hos C.F. Møller Architects.

 

Et lyst slankt tårn på 16 etager og tre atriumbygninger er forenet igennem et centralt indre fælles atriumrum, der samler 27 uddannelser og 2.900 studerende, erhverv og byens borgere. Bygningernes ydre geometri er nøje afstemt med beliggenheden og byen og etablerer nye udvendige byrum. Hver atriumbygning repræsenterer egne fagligheder og uddannelser. Byggeriets indre fremstår organisk og afrundet for at understøtte et levende og venligt miljø. Her findes nicher, atriumtrapper og hotspots langs balkoner til ophold og læring i kombination med åbne grupperum og hubs. Etagerne er designet, så de understøtter aktivitetspræget læring og vidensdeling på de nedre etager ro og fordybelse på de øvre etager.

 

- Jeg er nok Danmarks gladeste og stolteste borgmester og bestyrelsesformand. Horsens er med den nye campus et rigtig godt eksempel på gode og attraktive uddannelsesmiljøer uden for Danmarks største byer. Det er virkelig fedt at se, hvor meget liv den centrale placering af den nye campus har skabt i byen, lød det i talen fra VIAs bestyrelsesformand Peter Sørensen, som lagde vægt på, at det er noget særligt med et uddannelseshus, hvor der bliver udannet ingeniører side om side med pædagoger, sygeplejersker og mange andre professioner, og hvor de unge bliver rustet med tværfaglige kompetencer.

 

I samarbejde med den franske kunstner Daniel Buren har C.F. Møller Architects skabt bygningsintegreret kunst. Kunsten ses bl.a. i et stort værk ved innovationshuset, auditoriet og i atriets glasloft, hvor farvet glas skaber et værk, der forener studerende, rum og lys.

 

”Jeg synes, det har været helt fantastisk at være med til indvielsen. Campus Horsens er et symbol på dét, vi er så dygtige til i Danmark – nemlig fremragende samarbejde. Med Campus Horsens er der skabt de bedste rammer for fremtidens studerende og fremtidens uddannelser og til at udvikle svar på fremtidens udfordringer,” lød det fra Kronprinsessen.

 

Holdbart og bæredygtigt
Byggeriet er præget af udvalgte stoflige og holdbare materialer som tegl i røde og gyldne nuancer, egetræ med varm glød, tekstiler i få varme farver samt lyse og udskæringer i atrier med ovenlys.

Via University College Horsens er designet som et kompakt byggeri med fokus på bæredygtighed i form af energioptimering, minimering af byggematerialer, lave driftsomkostninger og godt indeklima med optimerede dagslysforhold. Designet medfører korte tekniske forsyninger og et mindre facadeareal, som reducerer behovet for temperaturregulering samt omfanget af byggematerialer. Der er kun få stabiliserende vægge og integreret diffus ventilation gør bygningerne fleksible og robuste i forhold til fremtidige tilpasninger.
Byggeriet er en del af Campus Horsens, som også er designet af C.F. Møller Architects.


Via University College Horsens forener uddannelse, erhverv og iværksætteri sammen med rekreative tilbud til byens borgere. Udvikler: CASA, Arkitekt: C.F. Møller Architects, Ingeniør: Rambøll, kunststrategi: Creator Projects. Brugere: Via University College, Insero og byens borgere.

 

Pressemeddelelse Via University College
Projektbeskrivelse

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder