400 børn planter skoleskov ved Ajstrup – C.F. Møller Architects bag visions- og masterplan - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Joanna Lykke Kaalby
400 børn planter skoleskov ved Ajstrup – C.F. Møller Architects bag visions- og masterplan - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Joanna Lykke Kaalby
2.12.2021

400 børn planter skoleskov ved Ajstrup – C.F. Møller Architects bag visions- og masterplan

I et samarbejde mellem Aarhus Kommune og landsorganisationen Plant et Træ, bidrager C.F. Møller Architects i velgørende regi med visions- og masterplan til at rejse et vildt skovområde for læring og naturoplevelser ved Ajstrup. En såkaldt skoleskov til undervisning og skolefællesskaber i Aarhus Kommune.

 

Høj sol, sneklædte bakker og 400 børn fra forskellige 0. klasser i Aarhus Kommune satte scenen for en formiddag, hvor de første spadestik blev taget til at omdanne det åbne kuperede landskab ved Ajstrup til en fremtidig vild skov.

 

Med en skovrejsning, som består af 40.000 nyplantede træer på den kystnære placering ved Ajstrup i Østjylland, bliver skoleskoven et fyrtårnsprojekt for udbredelsen af skoleskove i Danmark.

Michael Kruse, C.F. Møller Architects - 400 børn planter skoleskov ved Ajstrup – C.F. Møller Architects bag visions- og masterplan - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Joanna Lykke Kaalby

”I C.F. Møller er vores vision to improve life for people and planet. Så det giver så god mening at bidrage til det her vigtige og sympatiske tiltag, der genetablerer naturen, understøtter læring og aktiverer unge i nye fællesskaber. Den kommende skoleskov er med til at fremme forståelsen for- og betydningen af vores natur og klima, og vi håber at projektet vil være til stor inspiration og glæde for mange børn i fremtiden,” siger Michael Kruse, arkitekt og partner i C.F. Møller Architects.

 

Læring og fællesskab omkring naturen
Visionen for skoleskoven er at skabe et skovområde, der vokser for hver gang en ny 0. klasse starter i Aarhus Kommune, hvor eleverne planter hvert sit træ i skoven ved skolestart.
Skoven danner rammen for skolefællesskaber og undervisning i naturmiljøer. Eleverne lærer om de processer, der er i at plante en skov og følger væksten gennem hele deres skoletid. På sigt, når skoven er vokset til, lærer børnene at færdes og overleve i naturen. Ligesom skoven også er et idealt undervisningsmiljø til læring om CO2-lagring, fotosyntese og biodiversitet.

Bünyamin Simsek - 400 børn planter skoleskov ved Ajstrup – C.F. Møller Architects bag visions- og masterplan - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Joanna Lykke Kaalby

Udover de 400 elever, deltog også Rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek:

 

”Det giver rigtig god mening at engagere børnene og give dem ejerskab over skoven. For vi er helt og aldeles afhængige af dem og deres engagement i naturen, hvis vi skal sikre, at det grønne også bliver prioriteret i fremtiden. Og det skal vi, for nærheden til skov og natur ligger helt i top, når aarhusianeren skal beskrive, hvorfor de er glade for at bo i kommunen.”

Jens Døssing & Michael Kruse - 400 børn planter skoleskov ved Ajstrup – C.F. Møller Architects bag visions- og masterplan - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Joanna Lykke Kaalby

Visions- og masterplan: Forstærker det naturlige terræn

Ajstrup Skoleskov forstærker det naturlige terræn, og binder kysten og naturområderne ved Ajstrup og Norsminde i Østjylland sammen.


Centralt i skoven tilfører et vådområde et væld af biotoper for dyre- og planteliv. Udover udkigsposter på eksisterende bakker, vilde trampestier og en ridesti, er skoven uden anlagte områder til for eksempel bålsteder og shelters. Det er op til de besøgende selv at skabe en lejrplads og efterlade området urørt, når de tager derfra. Sådanne oplevelser bidrager til forståelsen af, at naturen er værd at værne om og er mere en blot en kulisse for en gåtur.

 

”Børnene er naturens fremtidige ambassadører, og en vildmarkstur kan være med til at give dem en forståelse for alle de værdier og ressourcer naturen gemmer på. De gode oplevelser i naturen vil forhåbentlig motivere børnene til at passe godt på den,” siger Jens Døssing, landsformand i Plant et Træ, som har hjulpet med at koordinere donationer og samarbejder i forbindelse med tilblivelsen af Børnenes Skov og flere andre nye skove i Aarhus Kommune.

 

Børnenes Skov kan få et samlet areal på 20 hektar. Der bliver kun én skovvej gennem området og én ryddet sti. Derudover er det op til skovgæsterne selv at bane sig vej gennem skoven, der får lov at vokse vildt. Hvornår skoven er fuldt udbygget afhænger af opbakningen fra skolerne.

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder