Bygningen forbinder fortid og fremtid
Bygningen udtrykker i form og funktion historien fra den oprindelige værkstedsby til det moderne og urbane industriområde, der er ved at udvikle sig i denne del af byen. Den nye bygning bliver lavere ned mod en småhusbebyggelse på den ene side og højere op mod fjeldet og kulminerer som et fyrtårn mod havet. Denne bevægelse er forbundet med en grøn akse, der strækker sig gennem bygningen og skaber adgang til attraktive opholdsområder på taget. Store dele af taget er tilgængelige for brugere og besøgende og skaber mulighed for aktiviteter, mødesteder og udstillinger. Der er også planlagt store kulturelle arrangementer for hele regionen med koncerter i skolens koncertsal, danseforestillinger eller undervisning i dansestudierne, indendørs bandyturnering i sportshallen og malekurser på taget med udsigt over fjorden.
Harstad Havnepark: Et nyt mødested mellem byen og vandet
Den lokale natur og karakteren har stor fokus i udformningen af skolens udendørsområder. De nye gadeområder, torve, pladser og parker er derfor tilpasset havnemiljøets rå æstetik og kystens livlige naturmangfoldighed. Midt mellem bygningerne og vandkanten ligger Harstads nyeste tilføjelse: Havneparken.
"Havneparken bliver Harstads nye maritime naturpark, hvor byen møder vandet i et frodigt og naturligt landskab. Her vil der være mulighed for leg og afslapning - og for at tage en dukkert i havet efterfulgt af en tur i saunaen," siger E.C. Forfang fra SLA. Parken er desuden designet med naturbaserede løsninger til håndtering af regnvand og tidevand - herunder en 'tidevandszone', der kan oversvømmes.
Sigter mod at blive et nul-emissions-byggeri
"Den nye skole i Harstad har ambitioner om at blive en energi-plus-bygning, der skal certificeres efter BREEAM NOR-standarden 'Very Good', og blive en bygning, der selv producerer energi ved hjælp af solceller på både tag og facade samt materialer med lavt klimaaftryk," siger teamleder Ferry Smits fra Rambøll.
*Wildcard er unge arkitekters mulighed for at kunne deltage i konkurrencer i Norge, hvis de samarbejder med mere erfarne arkitekter. På denne måde inviteres der løbende nye talenter ind i de norske konkurrencer.
Fakta - Ny videregående skole i Harstad
Bygherre: Troms og Finnmark fylkeskommune
Konkurrence: 1. præmie i plan- og designkonkurrence 2023
Adresse: Harstad, Norge
Arkitekt: Ola Roald arkitektur i samarbejde med C.F. Møller Architects
Omfang: ca. 20.000 m2 / ca. 1.100 elever (+ mulig udvidelse på 10.000 m2)
Ingeniør: Rambøll
Landskab: SLA
Wildcard-kontor: MakersHub
Visualiseringer i høj opløsning