C.F. Møller Architects tegner Enköpings nye kommunehus - C.F. Møller
C.F. Møller Architects tegner Enköpings nye kommunehus - C.F. Møller
27.3.2023

C.F. Møller Architects tegner Enköpings nye kommunehus

C.F. Møller Architects har i samarbejde med Skanska og Vacse vundet udbuddet om Enköpings nye kommunehus. Det bliver en fleksibel og bæredygtig kontorbygning med konstruktion i bl.a. træ placeret i byens centrum.

 C.F. Møller Architects tegner Enköpings nye kommunehus - C.F. Møller

Alle kommunenes forvaltninger skal samles under samme tag, og det nye kommunehus opføres, hvor hvor et tidligere kommunehus har ligget, ved siden af Enköpings mest populære park. Bygningen bliver fire etager høj og får et bruttoetageareal på ca. 5.300 kvadratmeter. Kontorbygningen bliver arbejdsplads for ca. 450 medarbejdere. Med den nye kommunale bygning får Enköping Kommune et moderne og effektivt mødested for sine medarbejdere og borgere.

 

Stort fokus på bæredygtighed


Kommunehuset vil opfylde høje krav til bæredygtighed og vil blive certificeret i henhold til BREEAM, niveau Excellent. Bygningen vil også opfylde energiklasse A i henhold til den svenske Bolig- og Bygningsstyrelses krav. Klimapåvirkningen vil være meget lav, bl.a. fordi træ er det primære byggemateriale suppleret med klimaforbedret beton. Værdiord som "Enköpings bedste arbejdsplads", "et mødested der skaber engagement" og "et omsorgsfuldt hus" har præget processen og udformningen af bygningen, hvor der er lagt stor vægt på bæredygtighed i alle former.

Sara Nilsson, architect at C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects tegner Enköpings nye kommunehus - C.F. Møller

- Vi er både glade og stolte over, at Enköping Kommune har betroet os designet af det nye kommunehus. I etageplanerne har mødestedet været et centralt ord i designet, i forhold til, hvordan man bevæger sig rundt i bygningen, hvor det personlige omdrejningspunkt er placeret, hvor kaffestationerne er placeret, og hvordan funktionerne kan bruges effektivt i alle døgnets timer. Vi ser frem til den kommende proces med atarbejde sammen med kommunen om at designe deres nye kreative arbejdsplads med mulighed for at mødes og samarbejde. Vi stræber efter bæredygtig og langsigtet arkitektur i integration med omgivelserne, som denne unikke beliggenhed tilbyder ," siger Sara Nilsson, bestillingsarkitekt hos C.F. Møller Architects.

C.F. Møller Architects tegner Enköpings nye kommunehus - C.F. Møller

Indbydende og funktionelt


Kommunehuset er placeret som en baggrund til parken og skal væreindbydende, oplevelsesrig og funktionel for de 450 medarbejdere, der skal arbejde i bygningen og for besøgende. Bygningen er et hybridbyggeri, hvor målet er at skabe en stærk fornemmelse af træ. Bygningens indgangsetage indeholder hovedsageligt eksternt rettede aktiviteter som mødelokaler, mødesal, mødesalon, bryllupslokale og reception. I bygningens mellemste del er der aktivitetsbaserede arbejdspladser og støttefunktioner. På øverste etage er der en spisesal med adgang til en stor tagterrasse i sydvest, en intern café og yderligere mødefunktioner. Terrassen giver mulighed for udendørs ophold i både sol og skygge og tilbyder både områder til udendørs frokost og udendørs arbejde. To mindre lysgårde skaber rumlighed og visuelle forbindelser gennem bygningen.

 

C.F. Møller Architects er arkitekt på byggeriet, Skanske er udvikler og entreprenør og Vacse er ejer, når bygningen er færdigbygget. Byggeriet at begynde i november i år, og det nye kommunehusforventes at stå færdig i tredje kvartal af 2025.

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder