Mindet 6 C.F. Møller Architects - Grønt lys til nyt højhus i Aarhus - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
Mindet 6 C.F. Møller Architects - Grønt lys til nyt højhus i Aarhus - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
9.7.2021

Grønt lys til nyt højhus i Aarhus

C.F. Møller Architects og Ejendomsselskabet Olav de Linde har opnået godkendelse til et nyt højhus, som kommer til at fungere som vartegn og omdrejningspunkt for udviklingen af Sydhavnskvarteret, en ny bydel på et tidligere industriområde ved byens havnefront.

 

Mindet 6 er et lyst, skulpturelt tårn og et vartegn, der vil kombinere ny grøn, rekreativ byudvikling, byliv og kulturhistorie med attraktive erhvervsmuligheder og kulturtilbud som restauranter, kontorer, madhaller mm.

Mindet 6 C.F. Møller Architects - Grønt lys til nyt højhus i Aarhus - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

- Vi er både glade og stolte over at få tildelt denne byggetilladelse efter otte års hårdt arbejde og en meget konstruktiv dialog med både Olav de Linde og Aarhus Kommune om at få højhuset til at passe ind i byens planer om at etablere et helt nyt og fortættet kultur- og erhvervsområde i den gamle industrihavn, Sydhavnen, siger Michael Kruse, partner og arkitekt, hos C.F Møller Architects, og fortsætter:


- Vores vision for projektet er at etablere en stærk relation mellem det historiske udgangspunkt for Aarhus som by, den industrielle bygningsarv, som i dag karakteriserer området, og byens fremtidige udvikling. Vores projekt afspejler et lokalt såvel som et stigende internationalt perspektiv og er baseret på en naturlig bæredygtig tilgang til byplanlægning som reaktion på den urbaniseringstendens, der ses verden over.

Mindet 6 C.F. Møller Architects - Grønt lys til nyt højhus i Aarhus - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Afspejler den industrielle arv
Udgangspunktet for tårnet er et eksisterende historisk industriområde, der er præget af arven fra industrielle aktiviteter og den industrielle kultur, som tidligere herskede på havnen. Den imponerende bygningsstruktur vil blive bevaret og suppleret med et nyt tårn. Tårnet vil blive en integreret del af det eksisterende bygningskompleks, hvorfra dets grundlæggende geometri vil tage form. De historiske kvaliteter ved den eksisterende bygning vil fortsat være tydelige og vil også få nyt liv, idet den åbnes imod omgivelserne for at skabe attraktive udendørs og indendørs sammenhænge. På taget af den gamle bygning vil der blive etableret en ny, grøn taghave med offentlig adgang, som vil byde på restaurant, orangeri og køkkenhaver.


- Det har været vigtigt for os, at den industrielle arv udgør en integreret del af det nye tårn. Det gøres ved at bruge den eksisterende bygning som base og udgangspunkt for tårnet, samt lade omfanget og formen af den eksisterende bygning afspejles i designet af det nye tårn, forklarer Michael Kruse.

Mindet 6 C.F. Møller Architects - Grønt lys til nyt højhus i Aarhus - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Skulpturelt vartegn

Selve tårnet er designet som et lyst og slankt skulpturelt vartegn med lodrette grønne foyerer til både bymæssige kontekst i både bred som snæver forstand. Facaderne bygges op med et rumligt relief i lys terrazzo, som er tilpasset efter solen og med fokus på at sikre optimale dagslysforhold, god udsigt og et sundt indeklima. Bygningens geometri betyder, at bygningen vender sig mod alle retninger, med en karakterfuld og stoflig effekt på i alle skalaer.

 

Stedets potentiale med den korte afstand til centrum og vandet, de gode dagslysforhold og udsigtsmuligheder samt den historiske konstruktionsmæssige arv danner således baggrund for en helt særlig atmosfære, der sikrer et unikt projekt, der tydeligt er forankret i stedets industrielle historie. Mindet 6 kommer til at udgøre vartegn, der vil blive en integreret del af byen og et tydeligt referencepunkt for Aarhus med en åben og indbydende profil.

Michael Kruse, C.F. Møller Architects - Grønt lys til nyt højhus i Aarhus - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

- Mindet 6 er et eksempel på, hvordan man omdanner et lukket og forladt industriområde til et nyt, åbent og levende kvarter. Og det er et eksempel på, hvordan man kan overvinde udfordringerne i fortættede og konstant voksende byer, samtidig med at livskvaliteten forbedres for borgerne, erhvervslivet støttes, og den industrielle arv, som byen bygger på, favnes, siger Michael Kruse, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects.


De første spadestik er planlagt til 2022. Højhuset forventes at stå færdigt i 2025 og vil rumme kontorlokaler til ca. 2.000 mennesker. Bygningen vurderes i øjeblikket til at blive den højeste bygning i Danmark med sine 143 meter.

 

Projektbeskrivelse
Ejendomsselskabet Olav de Linde
Højhuse C.F. Møller Architects

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder