Nya Kronan vinder prisen for Årets Bygning 2022 i Sverige - C.F. Møller. Photo: Nikolaj Jakobsen
Nya Kronan vinder prisen for Årets Bygning 2022 i Sverige - C.F. Møller. Photo: Nikolaj Jakobsen
25.3.2022

Nya Kronan vinder prisen for Årets Bygning 2022 i Sverige

Nya Kronan i Sundbyberg vinder prisen som Årets Bygning 2022 i Sverige, i kategorien hotel og kontor. Årets Bygning er den mest prestigefyldte pris i den sociale byggesektor og uddeles hvert år af byggebranchens tidsskrift. Prisen går til et individuelt byggeprojekt, der er gennemført i det foregående år, og som har holdt sig inden for budgettet, haft en høj arbejdssikkerhed og skabt merværdi.
Nya Kronan vinder prisen for Årets Bygning 2022 i Sverige - C.F. Møller

Nya Kronan er opført af Skanska på vegne af Vasakronan, og C.F. Møller Arkitekter har haft til opgave at udarbejde byggedokumenter for Skanska og tilpasse kontordistriktet til lejerne. Reflex Architects er den oprindelige arkitekt for de nye bygninger.


Juryens begrundelse: Samarbejde har stået øverst på dagsordenen i projektet, som blev afsluttet både til tiden og under budgettet. Bæredygtighed og innovative metoder har styret det endelige resultat, som er en bygning af højeste kvalitet.

 

- Vi er utroligt glade for, at Nya Kronan vinder prisen for Årets Bygning 2022! Og vi er særligt glade for at vinde prisen igen sammen med Skanska for en vellykket samarbejdsproces. I 2019 vandt vi Årets Bygning med Biomedicum gennem et godt samarbejde med Akademiska Hus og Karolinska Institutet," siger Mårten Leringe, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects.

Nya Kronan vinder prisen for Årets Bygning 2022 i Sverige - C.F. Møller. Photo: Nikolaj Jakobsen

Kronan-kvarteret i det centrale Sundbyberg, en af Stockholms ældste forstæder, bestod oprindeligt af tre bygninger, der blev opført i 1981. En lavere kontorbygning og en parkeringskælder er blevet revet ned for at gøre plads til to nye bygninger med moderne og fleksible kontorlokaler. C.F. Møller Architects har også designet en af blokkene med yderligere kontorer og et fitnesscenter, for at forbinde den eksisterende højhusbygning med de nye lokaler. I alt er der blevet skabt 40.000 kvm ny plads til kontorer og parkering. Beliggenheden er et af de mest effektive trafikale knudepunkter i Stockholm tæt på metro-, bus- og togforbindelser.

Nya Kronan vinder prisen for Årets Bygning 2022 i Sverige - C.F. Møller. Photo: Nikolaj Jakobsen

Multi-tenant bygning

Ejendommen er udformet som en "multi-tenant bygning", der kan rumme mange forskellige lejere, men som samtidig kan tilpasses en eller flere store lejere. Den første lejer er den svenske skattestyrelse, som lejer hele den nye bygning og dele af den eksisterende tilstødende højhusbygning.

Bygningerne er opdelt i mindre volumener med varieret udformning for at passe ind i det lille Sundbyberg. Facadematerialerne er tidløse og holdbare i et farveskema, der står i kontrast til de rødbrune mursten i det eksisterende højhus. Store terrasser på forskellige niveauer og i forskellige retninger giver et varieret taglandskab med plads til udendørs ophold. Bygningerne er forbundet i indgangspartiet, hvor der er tre lyse gårdrum til fælles brug. Karakteren af gårdspladserne forstærkes af en mur i fletværk med genbrugte mursten, der udgør et centralt og naturligt fokuspunkt i bebyggelsen. De aktive stueetager består af en kantine/arbejdsplads til skattekontoret og en foredragssal, der kan bruges uafhængigt af hinanden, samt en café på hjørnet, der bidrager til den urbane karakter i området.

Nya Kronan vinder prisen for Årets Bygning 2022 i Sverige - C.F. Møller

Grønne kontorer med et klart bæredygtigt fokus

Bygningen har integrerede solceller i en del af facaden og solceller på tagene, som også er dækket af sedum. Der er store cykelparkeringspladser med tilhørende serviceområde og omklædnings- og tørrerum. Nya Kronan er designet med henblik på at opnå LEED Platinum Core & Shell miljøcertificering, som er det højeste niveau.

"Der har været et stærkt fokus på bæredygtighed i projektet, herunder udformningen af en høj fokusmur i genbrugte mursten i de lyse gårdrum. Med sin patina giver de genbrugte mursten en dejlig taktil fornemmelse med masser af karakter," siger Sara Nilsson, arkitekt hos C.F. Møller Architects.

 

Projektbeskrivelse

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder