HAFUN, Hamburg University, C.F. Møller Architects - Vinder konkurrence om nyt forskningscenter - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
HAFUN, Hamburg University, C.F. Møller Architects - Vinder konkurrence om nyt forskningscenter - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
24.2.2023

Vinder konkurrence om nyt forskningscenter

C.F. Møller Architects vinder konkurrencen om universitetet i Hamburgs nye HAFUN-forskningsbygning i Science City Hamburg Bahrenfeld, Tyskland.

 

Planlægningen af den nye HAFUN-forskningsbygning i Science City Hamburg Bahrenfeld kan begynde: Fredag den 24. februar afslørede videnskabssenator Katharina Fegebank det vindende design af C.F. Møller Architects til det ambitiøse nye banebrydende forskningscenter.


HAFUN står for Hamburg Fundamental Interactions Laboratory. Det er her, hvor forskere fra Hamburgs Universitets Cluster of Excellence Quantum Universe vil arbejde og forske i fremtiden - og forfølge spændende spørgsmål som f.eks. hvad er mørkt stof, og hvordan er det opstået? Den nye forskningsbygning opføres i den nye Science City Hamburg Bahrenfeld, der er under udvikling, i umiddelbar nærhed af Hamburgs Universitets nyeste fysikbygninger: HARBOR og CHYN. Fremragende forskningskompetence inden for fysik vil således blive samlet i Science City Hamburg Bahrenfeld for at muliggøre et tæt netværk på stedet og skabe den bedst mulige udnyttelse af synergierne mellem deres forskningsområder.
Hård videnskab i attraktive omgivelser


Det nye HAFUN bliver et vartegn for Science City-campus, som både vil rumme højteknologiske underjordiske laboratoriefaciliteter og åbne miljøer til vidensdeling og kommunikation.
Det samler to forskningscentre i én bygning, som både rummer højteknologiske underjordiske laboratoriefaciliteter og åbne miljøer for vidensdeling og formidling. Den nye forskningscampus Science City Bahrenfeld i Hamborg er et ”centre of excellence” i hele Tyskland og Europa. HAFUN er en vigtig brik, som samler to forskningscentre og rummer faciliteter med åbne miljøer til kontorer, mødesteder og konferencer, samt delvis underjordiske laboratorier med ekstremt sensitivt udstyr til forskning i blandt andet kvantefysik, kosmisk stråling og gravitationsbølger, som kræver komplet afskærmning fra interferens og rystelser.

 

Bygningen består af to atriumbygninger, sammenkoblet via et hjørne i hvert volumen. Dette skaber en bygningsgeometri som et dobbelt loop, der med én samlende facade giver en genkendelig og ikonisk bygning, som i kombination med sit landskabsdesign tilpasser sig omgivelserne. Bygningen nedtrapper med grønne taghaver mod boligbebyggelse i syd, og åbner sig mod den eksisterende campus i vest. Sammenkobling af volumenerne skaber vinkler til udendørs opholdsrum rundt om bygningen med grønne terrasser og haver, som smelter sammen med volumenernes indre gårdrum, der fremstår åbne og velkommende. Her ligger bygningens indgang centralt placeret hvor de to gårdrumsbygninger mødes.

 

Rationel struktur med sociale knudepunkter
Ankomstområdet består af en generøs foyer forlænget af en elegant vindeltrappe til tagterrasserne, så besøgende nemt kan komme op til et observatorium og udendørs undervisningsfaciliteter. Sammenkoblingen mellem de to volumener danner bygningens hjerte, hvor et centralt placeret atrium skaber et socialt knudepunkt. På et attraktivt hjørne i gadeplan ligger konferencefaciliteterne, hvor det indvendige rum kan forlænges med gårdrummene. Dagslys, lyst interiør og træpaneler skaber en behagelig atmosfære og har en akustisk absorberende effekt i atriet, kontorerne og de rummelige gangarealer indrettet med loungeområder. Indvendigt baserer bygningen sig på en rationel og fleksibel struktur, hvor der samtidigt er lagt vægt på åbenhed med mødesteder, der fremmer vidensdeling og samarbejde.

Julian Weyer, C.F. Møller Architects - Vinder konkurrence om nyt forskningscenter - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Mew

"Forskning i verdensklasse har brug for innovativt design, der giver mulighed for nye måder at frigøre kreativt potentiale på, med arkitektur, der fremmer tættere forbindelser og kreativitet mellem kolleger, forskningsgrupper og det bredere samfund - hvor store hjerner lige så let kan udveksle idéer over en kop kaffe som i laboratoriet. Vores design viser en stimulerende, gennemsigtig arkitektur, hvor bygninger og landskab forvandler stedet til en levende del af campus, der kan udtrykke Science City-visionen, fremme innovation og tiltrække talenter." Udtaler Julian Weyer, partner hos C.F. Møller Architects.

HAFUN, Hamburg University, C.F. Møller Architects - Vinder konkurrence om nyt forskningscenter - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

HAFUN: Hamburg Fundamental Interactions Laboratory

I Science City Hamburg Bahrenfeld vil den nye forskningsbygning "Hamburg Fundamental Interactions Laboratory (HAFUN)" yderligere udvide de fremragende forskningsbetingelser for fysikere fra universitetet i Hamburg og deres partnere og dermed fremme ekspertiseklyngerne på bæredygtig vis. Ni arbejdsgrupper fra fysikinstituttet ved universitetet i Hamborg vil forske på ca. 6.200 kvadratmeter nettoareal. På Institut for Fysik udgør området et af de tre forskningsfokuspunkter med i alt 18 professorater. Bygningen realiseres af Sprinkenhof GmbH på vegne af Myndigheden for Videnskab, Forskning, Ligestilling og Distrikter (BWFGB) i en lejer-udlejer-model.
Martin Görge, administrerende direktør for Sprinkenhof, udtaler "Efter at Sprinkenhof allerede har realiseret projekterne CHYN og HARBOR i Science City Hamburg Bahrenfeld, glæder vi os til at konkretisere planerne for den nye bygning HAFUN til eksperimentel forskning i fysik ved universitetet i Hamborg yderligere. Med C.F. Møller Arkitekter har vi fundet en partner til denne nye, udfordrende realiseringsopgave og ser med tillid frem til det videre samarbejde med de involverede parter.

 

Cluster of Excellence Quantum Universe
Formålet med Cluster of Excellence Quantum Universe er at udforske forbindelserne mellem masse og tyngdekraft på grænsefladen mellem partikelfysik og kosmologi for at løse den nuværende modsigelse mellem partikelfysikkens standardmodel og kosmologiens standardmodel gennem en fælles fysisk forklaring. Ud over teoretisk arbejde er nye eksperimenter uundværlige for at besvare dette spørgsmål. HAFUN-bygningen selv vil fungere som et måleinstrument for forskning i gravitationsbølger og kosmisk stråling.

 

Projektbeskrivelse
Hamborg Universitet
Sprinkenhof
Hamborg

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder