Insights: Fremtidens multi-arena er fleksibel, bæredygtig og altid relevant - C.F. Møller. Photo: Håkan Dahlstrøm
Friends Arena - Insights: Fremtidens multi-arena er fleksibel, bæredygtig og altid relevant - C.F. Møller. Photo: Lena Larsson
3.11.2022

Insights: Fremtidens multi-arena er fleksibel, bæredygtig og altid relevant

Fremtidens arena skal være identitetsbærende, en motor for urban udvikling og understøtte både sport og kultur igennem intense oplevelser, fleksibilitet og daglig relevans for omgivelserne.

 

C.F. Møller Architects står bag en række prægnante arenaer, der har en stor betydning lokalt for byen og de nære omgivelser, men også nationalt som et sted, der huser vigtige sports- og kulturbegivenheder og udgør et fælles referencepunkt. Den gode arena er kendetegnet ved at indeholde en række komplekse løsninger, der skabes igennem en række metodiske spørgsmål,

Klaus Toustrup, C.F. Møller Architects - Insights: Fremtidens multi-arena er fleksibel, bæredygtig og altid relevant - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Mew

”For det første er det vigtigt at afdække, hvad et stadion præcist skal kunne i forhold til multi-funktionalitet, sportsgrene, kulturbegivenheder og ikke mindst, hvad den primære funktion skal være. Svaret har stor betydning for udformningen, der skal understøtte selve publikumsoplevelsen og de kommercielle muligheder, som begge i begge tilfælde handler om et være tæt på begivenheden og skabe en intens oplevelse” forklarer Klaus Toustrup, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects, og uddyber,


En løbebane rundt om en fodboldbane betyder fx at publikum vil sidde lidt længere væk fra spillet, men til gengæld skaber det muligheden for også at afholde atletikstævner. Et centralt spørgsmål er også, om arenaen skal være overdækket til koncerter og lignende året rundt. Det er vigtigt at afklare fra start, da det også har betydning for akustikken. På den anden side er det svært at holde et græstæppe i top-stand på et overdækket stadion. Et multifunktionelt stadion har typisk også flere pladser bag det ene fodboldmål for at sikre gode forhold for koncertgængere og øge antallet af koncertpladser – og samtidig giver det flere pladser til hjemmeholdets fans bag målet.

Friends Arena - Insights: Fremtidens multi-arena er fleksibel, bæredygtig og altid relevant - C.F. Møller

Multifunktionalitet i Stockholm
I Sverige står C.F. Møller bag Friends Arena i Stockholm, som er nationalstadion for Sveriges fodboldlandshold og hjemmebane for det lokale fodboldhold AIK. Friends Arena er designet som en multifunktionel arena med plads til 53.000 tilskuere til fodbold og 75.000 til koncerter. Det lagde bl.a. græs til Europa League-finalen i 2017, hvor Manchester United slog Ajax med 2-0, og har huset koncerter med verdensstjerner lige fra Celine Dion til Ozzy Osbourne. Det er også muligt at afholde mindre events, da Friends Arena kan sektionsopdeles, og der er sikret godt udsyn fra alle pladser.


”Friends Arena er fra start designet til at være multifunktionelt. Det ses bl.a. med et stort tag, som kan køres væk på 15 minutter så stadionet hurtigt skifter karakter og dedikeres til eventets formål. En detalje, der også gør det lettere at holde banen i god stand. Samtidig er der fokus på koncertpladser med god lyd og godt syn til scenen, og antallet af koncertpladser er optimeret for at understøtte en god koncertøkonomi. Friends Arenas multifunktionalitet ses også i den lette adgang til stadion for scenemedarbejdere og de faciliteter som verdens største stjerner kræver for at afvikle deres spektakulære og udstyrstunge sceneshows, fortæller Mårten Leringe, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects.

Mårten Leringe, C.F. Møller Architects - Insights: Fremtidens multi-arena er fleksibel, bæredygtig og altid relevant - C.F. Møller

Modernisering til nutiden
Selv om arenaer fra start er tænkt som multifunktionelle, kan det være svært at forudsige fremtidens behov i alle faser. Netop nu er C.F. Møller i gang med en gennemgribende modernisering af Avicii Arena, i folkemunde kaldet Globen, i Stockholm, samt de omkringlegende arenaer Annexet, Hovet ogTele2 Arena til et moderne og sammenhængende eventområde. Med en diameter på 110 meter og 85 meter til loftet er arenaen verdens største globeformede bygning. Globen, som blev indviet i 1989, indgår i et kompleks med hotel, kontorbygning, parkeringsanlæg, park samt shoppingcenter. Her har både været afholdt finaler i ishocky og Eurovision Song Contest. Publikumsrekorden indehaves af Metallica, som havde 16.531 koncertgæster i 2009.

 

”Vi tilpasser Globen, så den bliver endnu mere fleksibel og kan håndtere både flere tilskuere og flere forskellige sports- og kulturevents. Vi skaber et bedre flow for tilskuerne og gør det lettere for alle at orientere sig, og vi gør det hurtigere at lave omstillinger mellem events. Derudover skaber vi en langtidsholdbar løsning ved at styrker integrationen af arenaerne i nærområdet for at styrke oplevelsen af et by-integreret arena-kompleks, der både kommercielt og socialt bidrager til sine omgivelser og styrker områdets identitet, fortæller Mårten Leringe.

Avicii Arena - Insights: Fremtidens multi-arena er fleksibel, bæredygtig og altid relevant - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Nikolaj Jakobsen

Nationale vartegn
Med sin placering i byen er Globen blevet et stærkt vartegn for Stockholm, hvor den runde silhuet tydeligt ses i gaderne og fra luften. På samme måde er Bislett Stadion i Oslo er også et vartegn for både byen og Norge. Bislett Stadion er især kendt for atletikstævner som Bislett Games og Diamond League, og mere end 50 verdensrekorder er lavet på dette stadion. Det udmærker sig arkitektonisk ved måden, det er indpasset i byen på. Her kan tilskuerne kigge ud til byen og byen kan kigge ind til stadionet. Materialer og arkitektur afspejler byens ditto, så integrationen med omgivelserne er fuldkommen.


”Det er vigtigere end nogensinde at tænke en arena ind i sine omgivelser. Det kan både være i forhold til naturen og grønne områder, hvis arenaen ligger lidt udenfor byen. I forhold til den by-integrerede-arena, er det vigtigt at tænke byliv, kantzoner og rum for fx butikker og restauranter ind i designet, så stadionet har relevans, når der ikke er kampe og koncerter. Grundlæggende handler det om at skabe en arena, der giver tilskuere lyst til at opholde sig der, før, under og efter en kamp eller begivenhed og sikre, at der er liv ved stadion i hverdagen udenfor de store begivenheder, fortæller Klaus Toustrup.


Et godt eksempel på dette findes midt i København, hvor Danmarks nationalstadion Parken ligger. C.F. Møller har udvidet og omdannet Parken til et moderne stadion for koncerter og sportsbegivenheder. Her har det danske fodboldlandshold og FCK-hjemmebane, og bl.a. Rolling Stones, Madonna og Lady Gaga har optrådt der. Samtidig er der kontorer, caféer, en trestjernet Michelin-restaurant, privathospital og meget andet i selve arenakomplekset. Det sikrer en daglig anvendelse og et levende stadion-område imellem de store begivenheder.

Friends Arena - Insights: Fremtidens multi-arena er fleksibel, bæredygtig og altid relevant - C.F. Møller. Photo: Adam Wycichowski

Fokus på den gode oplevelse
Et væsentligt element ved den moderne arena er sikkerhed og fokus på den gode oplevelse for den enkelte tilskuer. Svaret findes i en vellykket infrastruktur,


”Det er vigtigt at fokusere på, hvordan tilskuere og crew kommer ind og ud af stadion. Både for at skabe den bedste oplevelse, men også for at skabe de sikreste rammer og flow for ind- og udgange. Det gøres fx ved at underopdele tilskuerarealet i mindre sektioner og have mange ind- og udgange, så der ikke opstår flaskehalse. Det kræver også god skiltning og et intuitivt layout, så alle ved, hvor de skal gå hen, hvis stadionet skal tømmes hurtigt. Ligesom det naturligvis er vigtigt, at stadionet er konstrueret til at kunne modstå store mængder af begejstrede fans. Derudover vil vi alle gerne slippe for at stå i kø til toiletter, bar osv. og have en god, tryg og smidig oplevelse som tilskuer. Det er bl.a. det vi skaber i vores modernisering af Avicii Arena, fortæller Mårten Leringe.

Bislett Stadion - Insights: Fremtidens multi-arena er fleksibel, bæredygtig og altid relevant - C.F. Møller. Photo: Terje Løchten/ NTB/ Ritzau Scanpix

Det bæredygtige stadion
Daglig og varieret anvendelsen stiller krav til et bæredygtigt byggeri. Både i forhold til drift og vedligeholdelse og selve konstruktionen.


”Hos C.F. Møller fokuserer vi generelt på at skabe bæredygtige byggerier og arbejder bl.a. med træ som konstruktionsmateriale, som er CO2-besparende. Vi beregner også livstidscyklus for at minimere det samlede energiaftryk i forhold til produktion og drift. Det handler også om at udnytte et stadions tagflader til opsamling af regnvand, der kan anvendes til fx at vande banen, men også sikrer gode forhold for de daglige brugere med bl.a. gode dagslysforhold. Arbejdet med bæredygtighed og trivsel er en fast del af vores arbejde, og vi har udviklet vores egne programmer og metoder, der skaber optimale resultater og besparelser i selve designfasen, fortæller Klaus Toustrup.
Designet af fremtidens arena kræver således både erfaring samt gode og afprøvede metoder i kombination med visionære tanker, arkitektonisk faglighed og anvendelse af den nyeste teknologi. Det skaber en bæredygtig arena, som løser en række opgaver og samtidig får et æstetisk udtryk, der holder langt ind i fremtiden.


Udover Parken i København, Bislett Stadion i Oslo, Avicii Arena og Friends Arena i Stockholm står C.F. Møller også bag Eleda Stadion i Malmø, Sverige, og Randers Stadion i Danmark. De to sidstnævnte er mindre stadions til udelukkende fodbold og med fokus på den intense fodboldoplevelse.

 

Friends Arena
Avicii Arena
Eleda Stadion
Bislett Stadion
Parken

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder