Vinderne af arkitektkonkurrence om stort byudviklingsprojekt i Sverige - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
26.3.2024

Vinderne af arkitektkonkurrence om stort byudviklingsprojekt i Sverige

Nu er det afgjort, at C.F. Møller Archticets med forslaget "Himlen er vores tag" vinder konkurrencen om udviklingen af Luna-kvarteret i Södertälje, Sverige.
Vinderne af arkitektkonkurrence om stort byudviklingsprojekt i Sverige - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
Vinderne af arkitektkonkurrence om stort byudviklingsprojekt i Sverige - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Transformationen af Luna-kvarteret er et af de mest omfattende byudviklingsprojekter i Södertäljes bymidte nogensinde. Lunagallerian, som det hedder i dag, skal omdannes til flere åbne bykvarterer, og for at få det bedste forslag har Telge Ejendomme, der ejer ejendommene Luna i Södertälje centrum, og Södertälje Kommune, der står bag planerne om at udvikle stedet den nye detaljeret plan, udskrevet en arkitektkonkurrence.
Interessen var stor, og i alt deltog 35 arkitektkontorer i prækvalificeringsrunden. Juryen består af repræsentanter fra Södertälje Kommune, Telge Ejendomme og Sveriges Arkitekter. Til sidst blev fire arkitektkontorer udvalgt til at udarbejde hver deres forslag til det nye Luna-kvarter.


Tirsdag eftermiddag den 26. marts blev det annonceret, at vinderne blev C.F. Møller med deres bidrag "Himlen er vores tag", under en ceremoni i en af Luna-bygningerne.


”Vi er utroligt stolte og glade for tilliden til at udvikle et af Södertäljes mest kendte kvarterer. Transformationen af Luna-kvarteret er et ambitiøst og fremadskuende projekt med høje ambitioner for at skabe trivsel for både mennesker og vores klima. Her kombineres skånsom nedrivning med byggeri med lav klimapåvirkning. Vores håb er, at transformationen af Luna kan blive et forbillede for andre byer i Sverige og Skandinavien”, siger Mårten Leringe, partner og arkitekt hos C.F. Møller.

 

Juryen om "Himlen er vores tag"
”Det vindende bidrag "Himlen er vores tag" overbeviser ved måden at sortere og vælge handlinger, der skaber værdi. Dette gælder for landskabet, byen, kvarteret og de mennesker, der skal opholde sig her. De gennemtænkte løsninger beriger omgivelserne i alle retninger.


Forslaget vurderes som meget overbevisende med smuk dagslysbelysning, forskellige virksomheders fordeling og placering samt hvordan indgange udformes og orienteres. Man kan drage fordel af niveauændringerne, hvilket giver høj langsigtet værdi gennem de forudsætninger, som strukturen skaber.


Her ser vi attraktive og indbydende steder og en arkitektur, der formes med afvejet skala samt indlevende formgivning, der kan tilføje byen store kvaliteter og give Luna stærk karakter og identitet.”


C.F. Møllers vindende forslag vil nu danne grundlag for den nye detaljeplan.

 

Om konkurrencen
Konkurrenceområdet Luna-kvarteret ligger centralt i Södertäljes modernistiske bymidte og er en stor og vigtig brik i Södertäljes centrum. Størstedelen af bebyggelsen indenfor konkurrenceområdet er opført i slutningen af 1970'erne, men også bebyggelse fra sidste århundrede og fra 1960'erne er omfattet. Der findes kulturhistorisk interessante bygninger både inden for konkurrenceområdet og i nærområdet.

 

Läs mer på Telges webbplats.

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder