Sociale værdier – grønne og bymæssige mødesteder
Stockholms Hamnars passagerterminal i Värtahamnen er et andet eksempel på et infrastruktursprojekt, hvor C.F. Møller Architects har valgt at fokusere på terminalen som mødested i lige så høj grad som afgangshal, færge-, bus- og kombiterminal.
Da havneområdet i Värtahamnen skulle udvides, så det kunne rumme de store mængder gods, der transporteres fra havnen, gik C.F. Møller Architects til opgaven ved at fokusere på den langsigtede udvikling af havnen – såvel som de nærliggende områder.
- Vi så opgaven i relation til den fremtidige byudvikling i området. For at tilgodese havnens behov, men samtidig også byens behov i form af udvikling af boligområder og handel, har vi skabt et nyt mødested på taget af Värtahamnen. Taget kommer til at udgøre en direkte forbindelse til den nye bydel og vil fungere som en park med planter, stier og bænke, siger Mårten Leringe.
På Lunds hovedbanegård i Sverige har C.F. Møller Architects fokuseret på stationens potentiale som moderne mødested, udover at være et velfungerende knudepunkt for infrastruktur, for Lund og for hele regionen. Den nye station er opført med inspiration fra Lunds byggetradition og med fokus på at skabe attraktive opholdsarealer for brugerne, blandt andet ved at inkludere taget som en aktiv del af bygningen. En bred bro over sporene forbinder den østlige og vestlige del af Lund.
- Et vigtigt socialt aspekt er, at området er let at navigere i. Det bidrager til en følelse af sikkerhed, noget der især er vigtigt i stationsområder, hvor mange mennesker mødes. Ved at indtænke rolige områder til brugerne, der føles sikre, håber vi at bidrage yderligere med en følelse af sikkerhed, siger Mårten Leringe.