Stor investering i ny skolegård og park i den svenske by Edsberg - C.F. Møller
Stor investering i ny skolegård og park i den svenske by Edsberg - C.F. Møller
6.4.2022

Stor investering i ny skolegård og park i den svenske by Edsberg

C.F. Møller Architects er ved at tegne en helt ny skolegård til Edsberg Skole i den svenske kommune Sollentuna- Formålet er at øge områdets attraktivitet og sikkerhed. Det centrale Edsberg får dermed også et nyt park- og aktivitetsområde, som kan bruges både i og efter skoletiden.
Stor investering i ny skolegård og park i den svenske by Edsberg - C.F. Møller

Som en del af 2030-målet om nul udsatte områder i Sollentuna, er kommunen gået i gang med at udvikle byen Edsberg. Da skolegården ikke levede op til elevernes behov for et sikkert, ligeværdigt og oplevelsesrigt miljø, er skolegården blevet fornyet og renoveret. Projektet er en vigtig indsats for at tiltrække aktivitet og tilbyde elever, og andre beboere, et indbydende mødested – ikke mindst for at styrke sikkerheden i området. Den nye skolegård og park er anlagt omkring Edsbergskolen og på arealerne mod Danderydsvägen. Edsbergsskolen er en kommunal grundskole for 7.-9. klasse med specialundervisning og har ca. 600 elever.

Stor investering i ny skolegård og park i den svenske by Edsberg - C.F. Møller

"Det er med stolthed og stor glæde, at vi har påtaget os denne spændende og vigtige opgave. Edsberg er et smukt sted med så mange kvaliteter, som i øjeblikket ikke udnyttes, samtidig med at området har sine udfordringer med hensyn til opfattet sikkerhed. Det er her, vi føler, at vi kan gøre en forskel. At hjælpe vores kunder og slutbrugere med at se stedets kvaliteter, identificere potentialer og udvikle et sted baseret på et stærkt og klart koncept med fokus på stedets og brugernes identitet", siger Jelmar Brouwer, leder af landskabsafdelingen hos C.F. Møller Architects Sverige.

Stor investering i ny skolegård og park i den svenske by Edsberg - C.F. Møller

Et bredt og varieret indhold


Skolegården og parken får et tydeligt designkoncept, som er indbydende og inkluderende, der gør stedet til et stærkt identitetsmiljø i Edsberg.. Skolegården og parken har funktioner, der kan bruges både i og efter skoletiden. Projektet er gennemført med særlig opmærksomhed på ligestillingsaspekter og har skabt både organiserede og uformelle aktivitetsmuligheder. Organiserede holdspil som fodbold og basketball har fået fantasifulde og kreative variationer, hvilket gør det lettere at afprøve og spille i mindre grupper. Der er også blevet oprettet forskellige typer mødesteder: Lounges som rolige arealer, og områder til socialt samvær og møder. Specialskolen har sit eget separate udendørsområde.


Indgange fra skolegården til naboområderne har tydelige grænser. Desuden er der skabt en klar fodgængerrute mellem Edsbergs torg og Danderydsvägen.

Stor investering i ny skolegård og park i den svenske by Edsberg - C.F. Møller. Photo: Henrik Larsson

Dialog med eleverne


Under designprocessen blev der afholdt dialoger med elever og lærere på Edsberg Skole

 

"Vi har haft mulighed for at vise eleverne, hvordan en demokratisk proces og byplanlægning fungerer i virkeligheden, når de har været involveret, og det vil de huske, når de ser den færdige gårdsplads, selv når de er voksne. Det vil gøre en forskel for elever og personale nu og i fremtiden, for Edsberg Skole og for hele Edsberg", siger Johanna Bergström, skoleleder på Edsberg Skole.

Stor investering i ny skolegård og park i den svenske by Edsberg - C.F. Møller

Et sted for Edsberg og en fortsat mission


"Det føles virkelig vigtigt at arbejde med skolemiljøer. Kommunens og skoleledelsens stærke engagement i at løfte Edsberg betyder, at der er rigtig gode betingelser for at designe en skolegård, som giver eleverne aktivitetsmuligheder og et indbydende miljø at opholde sig i. Vi arbejder på at omdanne stedet til et grønt område med stor oplevelsesværdi, som vil komme hele Edsberg til gode", siger Henrik Larsson, der er landskabsarkitekt og ansvarlig for projektet.

 

Jelmar Brouwer tilføjer:


"Vi ser frem til det fortsatte samarbejde med Sollentuna kommune, hvor vi begge arbejder videre med designet, samtidig med at vi ser nærmere på undersøgelsesspørgsmål i lokalområdet, aktivt udvikler stedets identitet og slutbrugerens inddragelse i dette. Udviklingen af et sted med udfordringer som disse sker ikke på tegnebrættet og er ikke begrænset af grundens grænser. Det er i høj grad en forandringsproces, hvor vi som landskabsarkitekter sammen med vores kunder udviser et stort engagement og har et stort ansvar for at sikre, at resultatet gør en forskel."

 

 

Projektbeskrivelse

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder