The concept GAIA - Life cycles within boundaries presented by C.F. Møller Architects. - C.F. Møller Architects i finalen med koncept for bæredygtige boliger - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
Konceptet GAIA - Life cycles within boundaries foreslët af C.F. Møller Architects. - C.F. Møller Architects i finalen med koncept for bæredygtige boliger - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
6.10.2022

C.F. Møller Architects i finalen med koncept for bæredygtige boliger

C.F. Møller Architects er blandt seks udvalgte til at gå videre med et løsningsforslag til bæredygtig arkitektur under initiativet ”Boligbyggeri fra 4 til 1 planet”, som skal reducere CO2-udledningen fra boligbyggeri med 75%.

 

Initiativet ”Boligbyggeri fra 4 til 1 Planet”, har opfordret arkitekter til at komme med deres løsningsforslag på klimavenlig arkitektur og materialer med et CO2-aftryk på en fjerdedel af den nuværende standard. Initiativet er motiveret af det faktum, at Danmark forbruger fire gange mere end vores andel af Jordens samlede ressourcer. Og byggeriet er en af de store udledere af CO2.

 

Flere end 70 forslag blev præsenteret, og juryen har valgt seks bud på løsningsforslag, hvor C.F. Møller Architects er en af de udvalgte til at gå videre til næste runde med deres banebrydende koncept for bæredygtige boliger ”GAIA – life cycles within boundaries”, der gentænker den nordiske byggetradition med fokus på adfærd, konstruktion, materialer og klimafordringer.

 

Juryens begrundelse lyder:

”Forslaget er et samlet program for byggeriets omstilling snare end et afgrænset boligkoncept. Der anvises løsninger for alle bygningstypologier, der peger i retningen af samlet aftryk på 0 kg CO2 per bygget kvadratmeter.

Forslaget udforsker muligheden for at udvikle den nordiske boligtradition ved samtidigt at gentænke adfærd (”life-of-people”), konstruktion og materialer (”life-of-building”) og bygninger, der minimerer og samtidig tilpasser sig og skaber livskvalitet i et klima under forandring (”life-of-planet”). Forslaget udmærker sig blandt andet ved at anvise, hvordan en kompakt, attraktiv bolig kan se ud i etagebyggeriet.”

Rob Marsh, Head of Sustainability i C.F. Møller Architects. - C.F. Møller Architects i finalen med koncept for bæredygtige boliger - C.F. Møller. Photo: Mew

”Vi er utrolig stolte over, at vores GAIA-koncept er blevet valgt af juryen. GAIA viser vejen frem mod klimaneutralitet for boligbyggeriet med en helhedstænkning der forener menneskers, byggeriets og jordens livscyklusser,” siger Rob Marsh, Head of Sustainability i C.F. Møller Architect.

 

Tre vindere vil blive udnævnt og opført som pavilloner til UIA23 Verdenskongres i København, på havnefronten mellem Det Kongelige Bibliotek og BloxHub.

 

De seks udvalgte projekter

- C.F. Møller Architects med Gaia – life cycles within boundaries, gentænker den nordiske byggetradition med fokus på adfærd, konstruktion materialer og klimaforandring

- Matter of Space og Niche Arkitekter med Halmværk, hvor halm anvendes som det primære materiale

- Tegnestuen Lokal og Aaen Engineering med Manifest for den planetært rimelige bolig, leger med dogmeregler for boformer og for konstruktioner 

- Henning Larsen samt Djernis & Bell med Residential regenesis, der tager fat om øget fortætning af det eksisterende byggeri via ”podning”

- Reværk med Naturrækkerne, hvor groede materialer er i centrum, sammen med lerjord

- Rønnow Leth & Gori og CINARK med En lille bolig i tækkede teglblokke, med tegl og tagrør i centrum

 

VILLUM FONDEN og foreningen Realdania står bag initiativet ”Boligbyggeri fra 4 til 1 Planet”.

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder