Bergen ByArena by C.F. Møller Architects. - Team med C.F. Møller Architects i spidsen vinder konkurrence om byudvikling af Nygårdstangen med ny multiarena i Bergen - C.F. Møller. Photo: SORA IMAGES
C.F. Møller Architects is behind the new multi-arena with hotel and conference centre, and the development plan for the Nygårdstangen urban area in Bergen, Norway. - Team med C.F. Møller Architects i spidsen vinder konkurrence om byudvikling af Nygårdstangen med ny multiarena i Bergen - C.F. Møller. Photo: SORA IMAGES
27.11.2023

Team med C.F. Møller Architects i spidsen vinder konkurrence om byudvikling af Nygårdstangen med ny multiarena i Bergen

C.F. Møller Architects står bag ny multiarena med hotel og konferencecenter, og udviklingsplan for byområdet Nygårdstangen i Bergen, Norge.

 

Sammen med HLM Arkitektur fra Bergen, Ingeniørfirmaet DIFK fra Oslo og Neill Woodger Acoustic and Theater Design fra London har C.F. Møller Architects vundet den internationale arkitektkonkurrence om Bergen ByArena. Bergen ByArena er en ny mulitiarena op til 12.000 tilskuere, et stort hotel og konferencecenter samt udviklingsplanen for området Nygårdstangen, hvor der skal opføres en ny kollektivterminal og 800 boliger.

Klaus Toustrup, partner & architect, C.F. Møller Architects - Team med C.F. Møller Architects i spidsen vinder konkurrence om byudvikling af Nygårdstangen med ny multiarena i Bergen - C.F. Møller. Photo: Hans Christian Jacobsen

”Vi er utrolig stolte og glade for, at vi, sammen med et stærkt team af lokal og international ekspertise, har vundet et så stort og vigtigt projekt for Bergen. Vi ser frem til at bidrage yderligere til transformationen af Nygårdstangen og skabe en fantastisk attraktiv ny bydel fuld af liv og aktivitet. En destination, der byder på events i verdensklasse, gode boliger og smukke byrum,” siger Klaus Toustrup, partner og arkitekt i C.F. Møller Architects.

 

Bygherren er Nygårdstangen Utvikling ved Olay Thon Gruppen, Rexir og EGD Property. Deres vision er at Bergen ByArena skal bidrage til at gøre Bergen til en international destination for kultur- og sportsbegivenheder, og samtidig forandre området, der i dag rummer et nedslidt midlertidigt parkeringshus, til et nyt levende by- og boligområde.

Bergen ByArena is a new multi-purpose arena for up to 12,000 spectators, a large hotel and conference centre and the development plan for the Nygårdstangen area, where a new public transport terminal and 800 homes will be built.  - Team med C.F. Møller Architects i spidsen vinder konkurrence om byudvikling af Nygårdstangen med ny multiarena i Bergen - C.F. Møller. Photo: SORA IMAGES

Om projektet

Bergen Byarena placeres på Nygaardstangen der i dag består af asfaltbelagte logistikområder, en motorvejsbro og et stort midlertidigt parkeringshus samt en ineffektiv busstation. Området i dag fremstår koldt og uvenligt, og skaber barrierer for byens anvendelse og forbindelser.

 

”Vores primære tilgang har fra starten handlet om, hvordan den fleksible ByArena og hotellet kan fungere som et kulturelt fyrtårn og blive en generator for byudvikling. Vi ønsker at fjerne de nuværende grå barrierer og i stedet forbinde byen med en række grønne koblinger, fine gader og åbne pladser, der fungerer til hverdag og fest,” siger Klaus Toustrup.

 

Udover arenaen består projektet af to superkarréer med 800 boliger store grønne gårdrum, et moderne parkeringsanlæg samt en ny kollektivterminal til busser og sporvogn. Det suppleres af tre nye store offentlige pladser samt et langt parkstrøg og en bred allé, der kobler sig på centrum ved hovedbanegården.  

Bergen ByArena itself is designed as a super-flexible multi-arena that can accommodate everything from major sporting events, concerts and E-games to conferences, exhibitions and much more. - Team med C.F. Møller Architects i spidsen vinder konkurrence om byudvikling af Nygårdstangen med ny multiarena i Bergen - C.F. Møller. Photo: SORA IMAGES

Selve Bergen ByArena er designet som en superfleksibel multiarena, der kan rumme alt fra store sportsbegivenheder, koncerter og E-games samt konferencer, udstillinger og meget andet. Arenaen er opdelt i tre hovedelementer, hvor en åben bybase med hovedfoyér og udadvendte funktioner bidrager til bylivet, dernæst en konference og VIP-etage, der forbinder arena og hotel – og Kronen, som er en ikonisk figur der svæver oven på bybasen og markerer multiarenaen som et nyt vartegn i Bergen.

 

”Her har vi en rigtig god arena, både hvad angår form og indhold. Derudover har C.F. Møller Architects et godt bymæssigt greb med boligkarréer, en base (i arenaen red.), der giver liv i gadeplan, og smarte tiltag for trafikken i området,” siger juryformand Lars Haukeland.

 

I bedømmelsen af multiarenaen fremhævede juryen at arenaens base i gadeplan skaber en god og positiv relation til byen, der skaber en vigtig identitet for Nygårdstangen.

 

Projektet blev vundet over to faser hvor første fase bestod af konkurrencen om Bergen ByArena og Hotel, som ledte til anden fase der integrerede en helhedsplan for byudviklingen af Nygårdstangen med 800 boliger og en ny kollektiv terminal.

Arbejdet med reguleringsplanen og videre skitsering opstartes ultimo 2023.

C.F. Møller is also behind the recently presented plans for a new multi-arena area in Aalborg and a new velodrome in Aarhus. - Team med C.F. Møller Architects i spidsen vinder konkurrence om byudvikling af Nygårdstangen med ny multiarena i Bergen - C.F. Møller. Photo: SORA IMAGES

C.F. Møller Architects står bag flere stadions og multiarenaer

C.F. Møller Architects står blandt andet også bag multiarenaerne Friends Arena og Globen Avicii Arena i Stockholm, Eleda Stadium i Malmø og Bislet stadium i Oslo. Derudover står C.F. Møller bag netop præsenterede planer om et nyt multiarenaområde i Aalborg og en ny cykelbane i Aarhus.

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder