Shiguchi, C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects tegner træboliger til klimavenligt kvarter - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
Ola Jonsson, C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects tegner træboliger til klimavenligt kvarter - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Hans Christian Jacobsen
26.2.2024

C.F. Møller Architects tegner træboliger til klimavenligt kvarter

C.F. Møller Architects har sammen med ALFA Development vundet opgaven om nye boliger i Öster-kvarteret øst for Hyllievångsparken, som en del af Malmøs ambitiøse klimaindsats i overensstemmelse med retningslinjer og målsætninger i LFM30.

 

Forslaget har fået navnet ”Shiguchi”, der er det japanske navn for trækonstruktioner, hvor flere dele samles til en sammenhængende struktur med høj vægt på detaljen og håndværk. På samme måde sigter forslaget mod at bidrage til synergier mellem by, natur, innovation og livskvalitet.

 

"Begrebet Shiguchi beskriver også, hvordan vi ser arkitektur og design som en proces og kunstform, hvor håndværksmæssig præcision og materialekendskab bidrager til en sanselig og taktil oplevelse," forklarer Ola Jonsson, arkitekt og partner hos C.F. Møller Architects i Malmø, som står bag forslaget.


Forslaget fokuserer på visionen om en stærk kvarterfølelse med sammenhængende kvaliteter mellem individet, boligen og kvarterets liv. Byhuse i to etager og veldisponerede indgange giver bygningerne en åben og imødekommende facade. Ved indgangene er der mindre multirum med store glaspartier, der kan bruges til forskellige funktioner, som f.eks. at huse lokaler til café, cykelværksted eller et atelier/galleri med det formål at skabe sammenhæng med gårdspladsen og livet udenfor. Indgange, gårdspladser, lokaler, boliggårde og mulighed for dyrkning af grøntsager og planter er eksempler på mødesteder, der skaber det gode naboskab.

Shiguchi, C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects tegner træboliger til klimavenligt kvarter - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Miljøvenlige løsninger
Alle bygningsdele er præget af høj detaljeringsgrad og bæredygtige materialevalg inden for rammerne af en sammenhængende komposition. Flertallet af boligerne har planløsninger med sigtelinjer og rumssammenhænge, der skaber værdi for beboerne. Boliggårdens udformning sker med blågrønne synergier med vegetation inspireret af skovhavekarakter med traditionelle nyttige planter.


Forslaget vil blive realiseret igennem en rationel byggeproces i kombination med nye løsninger, der minimerer materialeaffald og klimaaftryk. Bygningerne er planlagt til at blive opført med en konstruktion af krydslamineret træ, betonfri fundament og klimavenlige materialevalg eller genbrug. Den foreløbige klimaberegning svarer til cirka 160 kg CO2/BTA, hvilket er en halvering af referenceværdien for flerfamilieboliger ifølge svenske Boverket.
C.F. Møller Architects har tidligere samarbejdet med ALFA Development om Karnaphuset i Limhamn, der blev færdiggjort i foråret 2024.


Det nye projekt i Malmø er en vigtig del af danske ALFA Developments strategi om flere opgaver i Sverige.

 

"Vi leder efter flere projekter, hvor vi kan realisere vores vision om at bygge høj-kvalitetsboliger til en bred målgruppe og forbedre menneskers livskvalitet, samtidig med at vi respekterer miljøet, naturen og biologisk mangfoldighed. Disse er vigtige søjler i vores tilgang til by- og boligudvikling og passer perfekt til Malmøs bys ambitioner," siger Andreea Kaiser, ejer og administrerende direktør for ALFA Development.


Detaljeringsarbejdet påbegyndes i løbet af 2024, og byggeriet kan begynde i 2025. Planen er, at projektet kan være færdigt i 2027.

 

Placering: Hyllie, Malmø

 

Størrelse: 6.500 m2

 

Bygherre: ALFA Development

 

Arkitekt: C.F. Møller Architects

 

Landskab: Plot Studio / C.F. Møller Architects

 

Konstruktion: Sitowise

 

Bæredygtighed: WSP

 

Træbygningskompetence: Xbuild

 

LFM30
ALFA Development

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder