vgs Harstad - Vinder konkurrencen om ny videregående i Norge med et forslag, der rækker ud over blot at være en skole - C.F. Møller. Photo: Aesthetica Studio
vgs Harstad - Vinder konkurrencen om ny videregående i Norge med et forslag, der rækker ud over blot at være en skole - C.F. Møller. Photo: Aesthetica Studio
29.9.2023

Vinder konkurrencen om ny videregående i Norge med et forslag, der rækker ud over blot at være en skole

Ola Roald Arkitektur og C.F. Møller Architects har sammen med SLA, MakersHub og Rambøll vundet plan- og designkonkurrencen om en ny videregående skole i Harstad med et forslag, der på samme tid er en skole og et pejlemærke, der skaber nyt liv mellem fortid og nutid - byen og vandet.

 

Troms og Finnmark fylkeskommune annoncerede i januar 2023 en plan- og designkonkurrence om den nye videregående skole i Harstads centrum. En videregående skole er en del af ”grunnuddannelsen” i Norge, hvor elever mellem 16-19 år går i tre år og kan modtage undervisning i både akademiske og mere professionsorienterede forløb. Konkurrencen blev afleveret i juni i år, og vinderforslaget er nu blevet kåret.

I alt deltog fire teams i konkurrencen.

 

Vinderteamet består af:


Arkitekt: Ola Roald Arkitektur AS og C.F Møller Architects
Landskabsarkitekt: SLA AS
Wildcard-deltagelse*: MakersHub
Ingeniør: Rambøll AS

 

"Med baggrund i det spændende konkurrencegrundlag har teamet gennemført en intens og engageret proces for at nå frem til vinderforslaget. Vi ser med stor forventning frem til at videreudvikle forslaget i tæt samarbejde med bygherre, brugere og alle andre involverede i dette vigtige projekt," udtaler Ola Roald, arkitekt og stifter af Ola Roald Arkitektur.

Thue Borgen Hasløv, partner & architect, C.F. Møller Architects - Vinder konkurrencen om ny videregående i Norge med et forslag, der rækker ud over blot at være en skole - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Hans Christian Jacobsen

Mere end blot en skole
Den nye skole vil blive et kulturelt pejlemærke og centrum for læring og socialt samvær ved havnefronten i Harstad by. Området skal revitaliseres, og den nye videregående skole i Harstad vil blive et attraktivt og levende samlingspunkt for alle byens indbyggere.

 

Det tidligere værftsområde, hvor skolen skal ligge, skal være et sted, hvor ungdommen fra hele området samles for at uddanne sig, skabe nye relationer både indbyrdes og med byen som helhed.

 

"Den nye videregående skole i Harstad vil fremstå som et fyrtårn, man kan navigere ud fra, når besøgende ankommer via søvejen til Harstad, eller når man som Harstadværing søger mod havnefronten – den nye gymnasieskole i Harstad bliver byens nye vartegn," siger Thue Borgen Hasløv partner og arkitekt hos C.F. Møller.


I den mørke årstid vil havnen blive oplyst af aktiviteterne på jorden, værkstederne, fællesområdet og et nordlysobservatorium. I løbet af dagen vil byrummene og tagfladerne omkring skolen myldre af liv og aktivitet. Den nye skole i Harstad er en vigtig del af genoplivningen af det tidligere så aktive havneområde og bidrager til den positive udvikling af den nye bydel.

vgs Harstad - Vinder konkurrencen om ny videregående i Norge med et forslag, der rækker ud over blot at være en skole - C.F. Møller. Photo: Aesthetica Studio

Bygningen forbinder fortid og fremtid
Bygningen udtrykker i form og funktion historien fra den oprindelige værkstedsby til det moderne og urbane industriområde, der er ved at udvikle sig i denne del af byen. Den nye bygning bliver lavere ned mod en småhusbebyggelse på den ene side og højere op mod fjeldet og kulminerer som et fyrtårn mod havet. Denne bevægelse er forbundet med en grøn akse, der strækker sig gennem bygningen og skaber adgang til attraktive opholdsområder på taget. Store dele af taget er tilgængelige for brugere og besøgende og skaber mulighed for aktiviteter, mødesteder og udstillinger. Der er også planlagt store kulturelle arrangementer for hele regionen med koncerter i skolens koncertsal, danseforestillinger eller undervisning i dansestudierne, indendørs bandyturnering i sportshallen og malekurser på taget med udsigt over fjorden.

 

Harstad Havnepark: Et nyt mødested mellem byen og vandet
Den lokale natur og karakteren har stor fokus i udformningen af skolens udendørsområder. De nye gadeområder, torve, pladser og parker er derfor tilpasset havnemiljøets rå æstetik og kystens livlige naturmangfoldighed. Midt mellem bygningerne og vandkanten ligger Harstads nyeste tilføjelse: Havneparken.


"Havneparken bliver Harstads nye maritime naturpark, hvor byen møder vandet i et frodigt og naturligt landskab. Her vil der være mulighed for leg og afslapning - og for at tage en dukkert i havet efterfulgt af en tur i saunaen," siger E.C. Forfang fra SLA. Parken er desuden designet med naturbaserede løsninger til håndtering af regnvand og tidevand - herunder en 'tidevandszone', der kan oversvømmes.

 

Sigter mod at blive et nul-emissions-byggeri
"Den nye skole i Harstad har ambitioner om at blive en energi-plus-bygning, der skal certificeres efter BREEAM NOR-standarden 'Very Good', og blive en bygning, der selv producerer energi ved hjælp af solceller på både tag og facade samt materialer med lavt klimaaftryk," siger teamleder Ferry Smits fra Rambøll.

 

*Wildcard er unge arkitekters mulighed for at kunne deltage i konkurrencer i Norge, hvis de samarbejder med mere erfarne arkitekter. På denne måde inviteres der løbende nye talenter ind i de norske konkurrencer.

 

Fakta - Ny videregående skole i Harstad

Bygherre: Troms og Finnmark fylkeskommune
Konkurrence: 1. præmie i plan- og designkonkurrence 2023
Adresse: Harstad, Norge
Arkitekt: Ola Roald arkitektur i samarbejde med C.F. Møller Architects
Omfang: ca. 20.000 m2 / ca. 1.100 elever (+ mulig udvidelse på 10.000 m2)
Ingeniør: Rambøll
Landskab: SLA
Wildcard-kontor: MakersHub

 

Visualiseringer i høj opløsning

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder