Udvalgt til prestigefyldt byudviklingsprojekt i det centrale Stockholm - C.F. Møller. Photo: Jernhusen
Udvalgt til prestigefyldt byudviklingsprojekt i det centrale Stockholm - C.F. Møller
19.1.2021

Udvalgt til prestigefyldt byudviklingsprojekt i det centrale Stockholm

C.F. Møller Architects, Elding Oscarson, Warm in the Winter, AJ Landskap og Atkins er blandt de udvalgte teams til en prestigefyldt parallelopdrag, om at udvikle området omkring Stockholm Centralstation.

 

Cirka halvtreds arkitekthold fra hele verden anmodede om at deltage i konkurrencen, og fire hold er nu udvalgt til den prestigefyldte opgave, Stadsutvecklingsprojektet Centralstaden, til udvikling af området omkring Stockholm Centralstation.

Projektet indebærer, at sporområdet mellem Kungsbron og Vattugatan bliver tildækket og bebygges for at skabe en præsentabel indgang til Stockholm og Sverige. Stedet vil rumme en udviklet centralstation og et knudepunkt for bæredygtige transportformer, byrum og aktiviteter, der tiltrækker flere mennesker til at opholde sig og mødes i området, samt flere arbejdspladser og boliger. Udviklingen muliggør op til 10.000 nye jobs ved Stockholms mest attraktive placering, hvilket vil generere yderligere op til 40.000 nye jobs i regionen.

 

- Det er med stor glæde, at vi har modtaget nyheden om, at vi er et af de hold, der skal udvikle Stockholm Centralstation. At være i stand til at arbejde med dette område, med dets historie og store sociale betydning er en enorm ære og udfordring for os som arkitekter. At udvikle stationsnære og centralt belliggende områder er en af ​​nøglerne til bæredygtig byudvikling og fremtidens Stockholm. Det er med stor ydmyghed, at vi påtager os denne opgave, og vi vil takke Jernhusen for den tillid, de har givet os. Det bliver en fantastisk rejse, siger Mårten Leringe, Partner, VD, Arkitekt sar/msa hos C.F. Møller Architects i Stockholm, på vegne af hele teamet.

Udvalgt til prestigefyldt byudviklingsprojekt i det centrale Stockholm - C.F. Møller. Photo: Jernhusen

Kompleks opgave
Gennem parallelopdraget giver teamet forslag til hele planlægningsområdets struktur, funktioner og overordnede design. Områdets fysiske forhold, det faktum, at 80% af Sveriges jernbanetrafik er knyttet til stationen, og de nationale interesser i kulturel miljøbeskyttelse og kommunikation er vigtige udgangspunkter og værdier for opgaven.

 

- Holdene er valgt med omhu ud fra deres evner med hensyn til arkitektonisk høj kvalitet, funktion, holdbarhed og evnen til at realisere. Derudover prioriteres indlevelse og forståelse af den specifikke opgave samt holdets organisationa- og samarbejdsaspekter, siger Anna Bergström, ansvarlig for parallel-opdraget i Jernhusen.

 

I midten af ​​februar starter opgaven formelt, og herefter har holdene et intensivt arbejde foran sig. Arbejdet udføres selvstændigt med afsæt i et programgrundlag og i dialog med bedømmelsesgruppen, der inkluderer repræsentanter fra Jernhusen, Stockholm by og Trafikverket (den svenske transportadministration). De endelige forslag skal leveres efter sommeren.

 

Bedømmelsesgruppen udvælger derefter det forslag, der skal danne grundlag for det fortsat arbejde med høringsdokumenter og dermed også det team, der fortsætter med at arbejde med Jernhusen med at gennemføre en detaljeringsplan i første fase.

 

De fire udvalgte hold er:

 

  • C.F. Møller Architects, Elding Oscarson, Warm in the Winter, AJ Landskap og Atkins
  • Foster + Partners, Marge Arkitekter, LAND Arkitektur, Thornton Tomasetti, Ramboll, Wenanders, og TAM Group
  • KCAP, Neutelings Riedijk Architects, Arcadis, Ahrbom & Partner, Landskapslaget og Iterio
  • Snøhetta, 3XN, GXN og ARUP

Erfaring med lignende opgaver

C.F. Møller Architects har været involveret i flere store byudviklingsprojekter i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, England, Irland, Finland og Belgien. Blandt de svenske projekter er forslaget til Nya Slussen værd at nævne. Projektet blev udviklet i samarbejde med Foster + Partners. Sammen med Elding Oscarsson vandt kontoret konkurrencen om Lund Central og i Aarhus har C.F. Møller for nylig fremlagt et forslag om at overdække banegraven, og skabe et grønt, bilfrit og livligt område for alle. I Oslo har kontoret flere store udviklingsprojekter omkring Oslo Hovedbanegård, herunder Fjordporten - Nordic Light, udviklet sammen med norske Reiulf Ramstad Arkitekter, der kombinerer trafiklogistik med indvendige og udvendige byrum.

 

Link til pressemeddelelse Jernhusen (SE)

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder