DEDICATION OF THE NEW PARISH HALL AT THE CHURCH OF HOLMEN

DEDICATION OF THE NEW PARISH HALL AT THE CHURCH OF HOLMEN - C.F. Møller. Photo: Jørgen True

16.11.2015 | The Church of Holmen is now ready to invite people in to the new C.F. Møller parish hall, which has been sensitively fitted in between the large chapel and the church itself, with part of it established underground.

 

C.F. Møller is behind the new parish hall at the Church of Holmen in Copenhagen. The church has been in need of new employee facilities such as offices, parish hall and toilet facilities for the disabled for a long time.

The new extension is wedged in discreetly between the main church building and the Large Chapel, thereby replacing a previous building from the 1830s – ’Lille Skriftestol’ [Eng: the Little Confessional]. Apart from a parish hall, which can be used for lectures, meetings and lots of other purposes, new offices and facilities for church employees have been set up. One important aspect of the construction of a new parish hall in as important a location as the Church of Holmen is ensuring that the new building is accommodated with the greatest possible consideration for the location.

"The idea was for the extension to have a present-day edge, while always showing respect for the old church. I think that's what we have achieved too. We now have space for our many activities, and can provide our employees with the conditions prescribed by the public authorities," says Anders Friis, chairman of the parish council for the Church of Holmen, who stresses that until now it has been difficult for the disabled and those with mobility problems to use the church, just as church employees have had very poor conditions in which to carry out their duties

New life for the old church
The Church of Holmen was consecrated in 1619. The church was originally an anchor foundry which was established by King Fredrik II. The anchor foundry cast huge anchors and anchor chains for the Danish fleet. When the Danish Navy and their families were to have their own church, King Christian IV had the anchor foundry converted into the Church of Holmen. Afterwards, some additions were made to the church including the Chapel Hall and a chapel dedicated to naval hero Niels Juel. The history of the church contains many alterations up to 1834 and the new extension is a natural continuation of that history.

Over the years, the Church of Holmen survived the great fire of Copenhagen and is therefore Copenhagen's oldest example of renaissance architecture. The church is used a great deal by the Danish Royal Family – for example, Queen Margarethe was married here.

"By building the extension between the church and the chapel, we have retained the greenery of the church garden for the benefit of the people of Copenhagen who come past and want to have a green open space, and I am really glad about that," says Anders Friis.

The parish hall has been provided with overhead lighting via narrow tracks in the ceiling and the walls are timber-lined. The building is the same height as its predecessors, and its façade and roof are finished in copper as a lattice – extending from the internal façade. The modern design has shown respect for the location: The copper takes its inspiration from the copper roof of the Little Confessional, and the openings of the latticework are repeated in the astragal bars on the church's high windows.

Historical discoveries at the construction site
From 1619 to 1851 the green areas around the church were used as a cemetery for naval people and their families. For that reason, archaeologists from the National Museum became involved in the project, since it would have to be excavated for the new extension.
147 adults and 19 children were found to be buried in the excavation area. Among these was one man who had become old for his time, between 45 and 60. He was toothless and suffered from osteoporosis of the spine and neck.

"That is one of the most interesting discoveries we have made for a long time," explains Museum Inspector at the National Museum, Niels Engbjerg.

"There have been many examinations of skeletons from mediaeval burials but, on the whole, nothing from the 17th to the 19th centuries. So, for that reason, we were particularly concerned with carrying out the excavation work painstakingly.

To provide insight into the parish
In addition, the archaeologists were surprised to find a lot of ceramic material in the soil, since Christian graves as a rule do not contain many burial goods, according to Niels Engbjerg.

"We also found the foundation of the chapel in which Niels Juel's casket originally stood until it was moved over into the new chapel where his monument stands today. After that the chapel was demolished. The new extension has thus been built where Niels Juel was originally buried," he says.

With these numerous discoveries, the National Museum hopes to gain greater knowledge about the lives lived by the people in the Church of Holmen parish. At the Anthropology Laboratory, the skeletons will be examined for traces of various diseases, which is also an important element in telling the history of the parish.

The extension was designed by C.F. Møller in collaboration with engineering firm Eduard Troelsgaard. The building has been erected partly with the support of A.P. Møller Fonden.

News

Subscribe to newsletter

Hospital project in Braunschweig, Germany

13.4.2018 | HENN and C.F. Møller Architects have been awarded the contract for the general planning services for the building projects of the Städtisches Klinikum Braunschweig (Braunschweig Municipal Hospital) in the course of a negotiation procedure.

C.F. Møller is going to modernise Globen

10.4.2018 | Ericsson Globe, or Globen as it is commonly known, will be developed into a modern multi-arena and C.F. Møller Architects has been entrusted with developing one of Stockholm's most famous buildings.

Railway site covered with a car-free urban quarter

6.4.2018 | In cooperation with the City of Aarhus, DSB, MT Højgaard and C.F. Møller Architects are preparing to realise the vision of a new Railway Quarter. This is a new, car-free urban quarter in Aarhus, which will develop the area and connect the surrounding neighbourhoods by covering the railway site from Bruuns Bro to Frederiks Bro.

C.F. Møller wins assignment in Finland

19.3.2018 | C.F. Møller, together with the Finnish architectural firm Aihio Arkkitehdit, will design Tampere's new adult psychiatric hospital.
Adult psychiatry will move from its old premises at Pitkäniemi Hospital in Nokia to Tampere University Hospital (TAYS), with the exact location to be decided in the spring.

Win award for Best Healthcare Development

16.3.2018 | C.F. Møller Architects receive the MIPIM 2018 Award for ‘Best Healthcare Development’ for the Maersk Tower in Copenhagen.

Copenhagen International School wins Commendation

12.3.2018 | From 234 worldwide applications Copenhagen International School was recognized as a project that makes a significant contribution to the quality and appearance of the built environment. Commendation level schemes demonstrate a good standard of architecture or design, whilst being sustainable, accessible and provide a positive civic contribution.

Double win at the WAN AWARDS 2017

2.3.2018 | C.F. Møller Architects’ Copenhagen International School and Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre awarded at the ceremony in London.

Planning approval for a new mental health hospital

27.2.2018 | A new mental health hospital designed by C.F. Møller Architects, with a strong focus on healing architecture, is now one step closer to being realised following a unanimous planning approval from the Royal Borough of Kingston Upon Thames.

Win competition in Iceland

26.2.2018 | C.F. Møller Architects in collaboration with Arkthing have won a competition for a new building for the Icelandic bank, Landsbankinn.

Meet C.F. Møller at MIPIM 2018

21.2.2018 | C.F. Møller Architects will be participating at MIPIM 2018. See who is going.

FINALIST IN URBAN DEVELOPMENT PROJECT

14.2.2018 | The Galten quarter in Lund, Sweden, is to be developed, and with its proposal of a mini-city, where good neighbourship and green surroundings are in focus, C.F. Møller Architects is one of the last two finalists that can win the assignment.

Selected for an adaptation to climate change

8.2.2018 | Over the next four months, together with other experts from Denmark and the Netherlands, C.F. Møller Landscape will develop new ways to protect the centre of Randers against storm surges. This is being done as part of an EU project with the aim of making the city resilient against storm surges, without creating barriers to water and nature.

2nd Prize in International Competition

30.1.2018 | Pleased to share our proposal for the new HQ for The International Telecommunication Union in Geneva that balances clear requirements for security with a transparent appearance in dialogue with the city.

Green light for new London Resource Centre

30.1.2018 | In collaboration with Lambeth Council, C.F. Møller Architects is now one step further to building a new resource centre for adults with learning disabilities at Coburg Crescent in Lambeth, South London.

WINNER OF FRAMEWORK AGREEMENT WITH DOMEA.DK

29.1.2018 | C.F. Møller Architects wins a new framework agreement with Domea.dk for renovation projects in western Denmark.

Partner Tom Danielsen to retire

29.1.2018 | After 35 years at C.F. Moller Architects, Tom Danielsen is to step down as a partner and retire.

Central Station Lund - Competition Win

24.1.2018 | Elding Oscarson + C.F. Møller have in a joint effort created the winning proposal for a new Central Station in Lund, Sweden, in a parallel commission for Jernhusen.

Reiulf Ramstad Arkitekter in collaboration with C.F Møller Architects wins an international competition for a new high-rise building and station in the centre of Oslo

23.1.2018 | The project is called "Nordic Light" and was picked as the winner for such qualities as its ability to adapt to the area, while serving as a clear landmark that can help to develop the site and infrastructure in Oslo.

Copenhagen awards a prize to Maersk Tower

7.12.2017 | Maersk Tower has been awarded a prize by the Foreningen Hovedstadens Forskønnelse (Association for the Beautification of the Capital) for being a magnet for international research, its harmony with the surroundings and its ability to create community between people.

Kick-off for visionary climate project

27.11.2017 | ’Storkeengen’ (Stork Meadow) is a new landscape project that, like an architectural multi-tool, creates cloudburst and storm flood protection, strengthens urban nature and brings the town of Randers even closer to the Gudenå River. In cooperation with Orbicon, C.F. Møller Landscape has developed the project for Randers Municipality and Vandmiljø Randers.

The Maersk Tower awarded for its innovative facade

24.11.2017 | The Maersk Tower by C.F. Møller Architects wins the European Copper in Architecture Award 2017 for the tower's innovative and sculptural facade.

The Maersk Tower wins award

17.11.2017 | C.F. Møller Architects has been announced as the winner in the category Higher Education & Research with the just completed Maersk Tower in Copenhagen.

Energy savings in innovative office building in focus

9.11.2017 | A new report, made by Ekolab in collaboration with ELFORSK, on alternative and energy-saving methods for establishing cooling as part of the thermal comfort of buildings, highlights Aarhus Municipality's innovative office building designed by C.F. Møller Architects as an example of how energy consumption can be greatly reduced while improving the indoor climate.

International Healthcare Award for AUH

2.11.2017 | The Aarhus University Hospital (AUH) by C.F. Møller Architects, Cubo and Schønherr Landscape has been announced as winner of the prestigious Building Better Healthcare Award for Best International Design.
Show more