Central Station: A new series of zone furniture

Central Station: A new series of zone furniture - C.F. Møller. Photo: Holmris/Merrild Studios

2.5.2019 | HOLMRIS B8, in collaboration with C.F. Møller Design, is launching a new series of break and zone furniture called Central Station. The new series is designed for creating zones in offices, learning environments, hotels or restaurants for optimum use of space.

 

Today, traditional workspaces are often softened with lounge furniture or touch-down areas that encourage informal interaction and taking breaks throughout the workday. But how can we create cohesion between these zones in an office environment? This was the starting point when HOLMRIS B8 sat down with C.F. Møller to develop a new series of furniture.

 

“We want to give employees their own little spaces without disrupting the experience of the larger space,” says Henrik Holmris, CEO at HOLMRIS B8 and the driving force behind the creation of Central Station.

 

Nomad life interpreted as furniture
The name Central Station calls to mind images of a busy train station with crowds of people in constant movement and on the go. Just like the nomadic lifestyle, which has served as a source of inspiration in the co-creation process.

 

Jon Brøcker, head of department at C.F. Møller Design, explains:
“In our work, one of our inspirations was the nomads who constantly move around rather than living in one place. This mobility requires furnishings that can quickly and easily be packed away, moved and set up again. The nomad life is comparable in many ways to the modern office, which is in constant movement and must adapt to different projects and tasks. In addition, workplaces are also manned by employees of all ages who do not necessarily work in the same way. That’s why there is a need for a new type of furniture that can both embrace the company’s need for agile adaptation and support a trend in office interiors with a less distinct line between classic work zones and social zones, as well as with new types of work spaces.”

 

Workshop and oasis side by side
Central Station is therefore a modular furniture concept that can be combined in countless ways. With elements of varying sizes, shapes and functions, they form a dynamic, varied and spatial interior landscape with flexible and sculptural qualities.

 

In addition to the constant ‘on-the-go’ reference from the nomadic lifestyle, the ‘workshop’ and the ‘oasis’ also served as sources of inspiration for defining the character and functions of the series.

 

The workshop’s requirements for practical usability have been embodied in the design of the furniture series. The rustic, black-varnished end sections and the tabletops, which make up the basic elements of the series, are made from cast aluminium, which unites the needed functions with the simple and straightforward expression we were aiming for.

 

The elements in the series can be combined in a myriad of ways, without the use of tools, to create desks, conference tables and on-the-fly workstations. The tabletops and shelves can be easily moved up and down as needed. A set-up can be equipped with one or more fully upholstered benches to create a space for relaxation, informal meetings or socialising. An oasis for those small breaks where employees can recharge their batteries or come up with fresh new ideas.

 

“With Central Station, we’ve created a focused furniture concept that can both help divide the office landscape into zones and facilitate the diverse range of tasks, routines and changing needs of a modern workplace. We’ve put a great deal of thought into the exciting design, materials, functions and the overall look, and I think that we’ve succeeded in creating a furniture series like no other,” concludes Henrik Holmris, CEO at HOLMRIS B8.

 

Central Station – furniture concept
Basically, Central Station comprises end pieces that make up the core of the set-up and can be combined with tabletops in two widths, a partition and a bench. There are also a range of accessories, including whiteboards, a sorting-at-source system and storage units. The oasis inspiration is particularly evident in the series’ plant containers, which make it possible to use plants to create a healthy indoor climate and improve acoustics.

 

With Central Station, you can create:

• Temporary / on-the-fly workstations
• Conference and project tables
• Screened seating
• Standing- and sitting-height tables in the same set-up
• Partitions
• Exhibitions
• Reception desks, counters, bars, receiving areas
• Coffee stations
• Waste sorting stations
• Environments that incorporate nature
• Storage for archives, personal belongings, etc.

 

Holmris
Project description

News

Subscribe to newsletter

Shortlisted for Blueprint Awards 2019

16.9.2019 | The Assembly Hall in Copenhagen is shortlisted for a Blueprint Award 2019 in the category ‘Best Building Re-Use Project’. The shortlisted projects are projects that sustainably rethink, revitalise and repurpose buildings for new uses.

Awarded for Artwork

30.8.2019 | C.F. Møller Architects win a CODAaward 2019 for best site-specific artwork in the category Healthcare with Biomedicum in Stockholm.

New Nordic design series

27.8.2019 | In collaboration with Randi, C.F. Møller Architects' designers are launching an iconic new accessory series for the bathroom that is Nordic-based and functional.

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

The Heart in Ikast wins Iconic Award

9.8.2019 | The Heart in Ikast combines education, activities, community, exercise and recreational pursuits in new ways and for this it receives an Iconic Award 2019: Innovative Architecture.

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Developing a new office area in Uppsala

1.7.2019 | In collaboration with C.F. Møller Architects, Atrium Ljungberg is developing a new office area in Gränbystaden, Uppsala, through a renewed land-allocation agreement.

‘The Heart’ in Ikast wins international award

1.7.2019 | ‘The Heart’ in Ikast, designed by C.F. Møller Architects, has been announced as winner of the highly prestigious The International Architecture Award 2019 by the Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design and The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

C.F. Møller Architects opens an office in Berlin

26.6.2019 | On 1 July, C.F. Møller Architects will open the doors to a new office in central Berlin. This is a consequence of an increasing influx of assignments following recent years’ focused efforts directed at the German market.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded Best Conceptual Design at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

Unveil proposal for re-imagining the Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller has progressed to the second stage of the international ideas competition for a 45ha masterplan, based on a re-imagination of the principles behind the Garden City Movement. The studio is now unveiling its proposal recently submitted.

Central Station: A new series of zone furniture

2.5.2019 | HOLMRIS B8, in collaboration with C.F. Møller Design, is launching a new series of break and zone furniture called Central Station. The new series is designed for creating zones in offices, learning environments, hotels or restaurants for optimum use of space.

Healing architecture to Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects are behind the proposal for a new psychiatric clinic in Finland that is based on strong international healthcare experience and the concept of Healing Architecture also known as evidence-based architecture.

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Award for pioneering solutions

2.4.2019 | C.F. Møller Design and Normbau win “Design Plus powered by ISH 2019” for their new modular seating system.

Building of the Year 2019 in Sweden

27.3.2019 | On Thursday evening in Stockholm it was revealed that Biomedicum, designed by C.F. Møller Architects, is the winner of Building of the Year 2019. The building is a powerhouse for modern research for the Karolinska Institute in Stockholm, with Akademiska Hus as the developer and Skanska as the contractor.

C.F. Møller Architects win MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects have received a MIPIM Award and commendation for two British projects at this year’s MIPIM Awards in Cannes.

The world’s first walk-friendly connection

12.3.2019 | C.F. Møller Architects unveil masterplan that creates the world`s first 100% walk-friendly connection between an international airport, nature and urban city functions.

Updated plans for new Opera and Cultural Centre

5.3.2019 | The new plans demonstrate a reinforced concept, which strengthens cooperation between the four cultural providers and contributes to an overall revitalisation of Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Competition win for the new SIMAC

27.2.2019 | The new SIMAC (Svendborg International Maritime Academy) will be the maritime educational institution of the future at the harbour in Svendborg. The open, flexible and modern learning institution is designed by C.F. Møller Architects and EFFEKT.

Sweden’s tallest timber building

26.2.2019 | C.F. Møller Architects is behind Sweden's tallest timber building, which is now accepting its first tenants. The building is made of solid timber, and is situated in Västerås, an hour from Stockholm, as a landmark for the area and a benchmark for a sustainable future.

Major new school assignment in Sweden

11.2.2019 | C.F. Møller Architects has been commissioned to design Haninge Municipality's new landmark Vega School and Activity Building. The assignment also includes designing ten new pre-schools based on a typical pre-school model.
Show more