New Commons in Copenhagen

New Commons in Copenhagen - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

13.10.2016 | A blue-green delta landscape, like rivers flowing between housing islands full of character, and a Loop for social activity, are the main elements of a proposal for a master plan for Amager Fælled Kvarter by C.F. Møller in cooperation with Urban Agency.

 

The proposal puts everyday life, nature and social fellowships at the centre, setting the stage for the Commons' unique nature as a shared recreational resource and the social grouting which interconnects the urban quarter's sustainable city life.
Community, activity and urban life in the middle of nature. C.F. Møller's proposal for a new master plan for Amager Fælled Kvarter will preserve the special nature resources and recreational function of the area. The Metro just around the corner will be the basis for a new urban space where Copenhageners can meet and live.
A key aspect of C.F. Møller's proposal has been to maintain Amager Fælled's unique nature resources and special characteristics, to make the area an attractive residential and urban quarter by maintaining everything for which Amager Fælled is appreciated today.

The Commons and Community in focus
The master plan is based on three main elements: The Commons, the island quarters and the Loop.
The Commons is the wild commons area, as we know it today. It will be developed to be climate-protected while also maintaining its special wild characteristics. In the master plan, the Commons will function as green "rivers" binding the island quarters together.
The island quarters are a series of housing islands which hold striking internal urban spaces and urban nature. Five island quarters will be created which each contributes its own identity-creating characteristics, based on qualities at the location. Each quarter will give access to the Commons' extensive natural assets and new urban communities.
The five housing islands will be combined with each other and the Commons by the pedestrian and cycling Loop, which will also feature joint functions, activities and social meeting places. The Loop will thus create a physical and social infrastructure connecting Amager Fælled Kvarter with Ørestad and Copenhagen.

Five unique quarters
The housing islands at Amager Fælled Kvarter will be individually matched to their respective locations. The Station Quarter is the master plan's most urban quarter and together with the Byhøj Quarter is Amager Fælled Kvarter's urban face towards the Metro, Ørestad and Copenhagen. This is where grocery stores, cafés, businesses, associations and other functions for the general public will be gathered, on the ground floor and centred around a series of down-scaled urban spaces free of car traffic.
Here, the community building, together with the shared urban square, will be the natural gathering point for major events for both residents and visitors. Opposite the Station Quarter will be the Byhøj Quarter as an alternative activity venue. A cluster of institutions such as a youth centre, nursery school and health centre – together with an activated ground floor in the area's car park – will be the setting for an activity area which invites the rest of the world inside.
The Kratskov Quarter's special characteristics will stem from the existing dense vegetation to the south. The forest will create continuity and serve as the transition zone between the various urban spaces which appear in the clearing.
The fifth quarter is the Strandeng Quarter. This is where the urban dimension and the Commons are fully integrated. Like a projected bastion, the urban quarter plays on both the precise and the more fluid meeting with the surrounding commons area. This creates a unique sense of living directly on Amager Commons.

Nature both safeguarded and safeguarding
Amager Fælled Kvarter's open countryside will serve as a continuous green space between the housing islands in the master plan. The countryside will also be where most of the area's rainwater – from roofs and non-trafficked areas – can be collected and managed before being channelled onwards. This will apply on an everyday basis, and also in the event of torrential downpours.
The built-up area will thus be protected from flooding, and it will also be possible to channel clean rainwater to existing wet areas, helping to safeguard the commons' flora and fauna and ensure life in the area throughout the year.
During ordinary precipitation only the lowest-lying channels and areas will be flooded, while larger amounts of rainwater will flood a greater part of the area. At some times the area will be green, fertile and expansive, while at others it will have streams and lakes. This will ensure diversity and invite new forms of recreation and activity.
C.F. Møller's proposal for Amager Fælled Kvarter thereby maintains the Commons as a shared nature resource, safeguarding its accessibility to residents, Copenhageners and other visitors in general.


Facts:
Project name: Amager Fælled Kvarter
Town/City: Copenhagen
Country: Denmark
Client: Udviklingsselskabet By & Havn I/S
Architect: C.F. Møller A/S
Landscape: C.F. Møller Landscape
Engineer: Niras
Cooperation partners: Urban Agency and consultant Jens Kvorning
Scope: Construction area: 187,000 m², Floorspace: 260,000 m²
Competition year: 2016.

News

Subscribe to newsletter

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

The Heart in Ikast wins Iconic Award

9.8.2019 | The Heart in Ikast combines education, activities, community, exercise and recreational pursuits in new ways and for this it receives an Iconic Award 2019: Innovative Architecture.

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Developing a new office area in Uppsala

1.7.2019 | In collaboration with C.F. Møller Architects, Atrium Ljungberg is developing a new office area in Gränbystaden, Uppsala, through a renewed land-allocation agreement.

‘The Heart’ in Ikast wins international award

1.7.2019 | ‘The Heart’ in Ikast, designed by C.F. Møller Architects, has been announced as winner of the highly prestigious The International Architecture Award 2019 by the Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design and The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

C.F. Møller Architects opens an office in Berlin

26.6.2019 | On 1 July, C.F. Møller Architects will open the doors to a new office in central Berlin. This is a consequence of an increasing influx of assignments following recent years’ focused efforts directed at the German market.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded Best Conceptual Design at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

Unveil proposal for re-imagining the Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller has progressed to the second stage of the international ideas competition for a 45ha masterplan, based on a re-imagination of the principles behind the Garden City Movement. The studio is now unveiling its proposal recently submitted.

Central Station: A new series of zone furniture

2.5.2019 | HOLMRIS B8, in collaboration with C.F. Møller Design, is launching a new series of break and zone furniture called Central Station. The new series is designed for creating zones in offices, learning environments, hotels or restaurants for optimum use of space.

Healing architecture to Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects are behind the proposal for a new psychiatric clinic in Finland that is based on strong international healthcare experience and the concept of Healing Architecture also known as evidence-based architecture.

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Award for pioneering solutions

2.4.2019 | C.F. Møller Design and Normbau win “Design Plus powered by ISH 2019” for their new modular seating system.

Building of the Year 2019 in Sweden

27.3.2019 | On Thursday evening in Stockholm it was revealed that Biomedicum, designed by C.F. Møller Architects, is the winner of Building of the Year 2019. The building is a powerhouse for modern research for the Karolinska Institute in Stockholm, with Akademiska Hus as the developer and Skanska as the contractor.

C.F. Møller Architects win MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects have received a MIPIM Award and commendation for two British projects at this year’s MIPIM Awards in Cannes.

The world’s first walk-friendly connection

12.3.2019 | C.F. Møller Architects unveil masterplan that creates the world`s first 100% walk-friendly connection between an international airport, nature and urban city functions.

Updated plans for new Opera and Cultural Centre

5.3.2019 | The new plans demonstrate a reinforced concept, which strengthens cooperation between the four cultural providers and contributes to an overall revitalisation of Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Competition win for the new SIMAC

27.2.2019 | The new SIMAC (Svendborg International Maritime Academy) will be the maritime educational institution of the future at the harbour in Svendborg. The open, flexible and modern learning institution is designed by C.F. Møller Architects and EFFEKT.

Sweden’s tallest timber building

26.2.2019 | C.F. Møller Architects is behind Sweden's tallest timber building, which is now accepting its first tenants. The building is made of solid timber, and is situated in Västerås, an hour from Stockholm, as a landmark for the area and a benchmark for a sustainable future.

Major new school assignment in Sweden

11.2.2019 | C.F. Møller Architects has been commissioned to design Haninge Municipality's new landmark Vega School and Activity Building. The assignment also includes designing ten new pre-schools based on a typical pre-school model.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.

New partner and CEO at C.F. Møller Architects

14.1.2019 | C.F. Møller's current COO, lawyer Lone Bendorff, joins the partnership and is also appointed new CEO at C.F. Møller Architects.

Win competition in Belgium

7.1.2019 | C.F. Møller Architects and BRUT jointly win the competition for an ambitious urban development project in Ostend, Belgium.
Show more