Renovation with space for new types of cooperation

Renovation with space for new types of cooperation - C.F. Møller. Photo: Mark Syke

14.3.2016 | The recently concluded renovation of the HEALTH faculty at the University of Copenhagen has converted previous storage rooms and dark corridors into a modern, bright and varied working environment, with due respect for the Panum Institute’s characteristic architecture.

 

On the construction of the expansion of the Panum complex, the Mærsk Building, demolition of part of the existing Panum was necessary. This made it possible to convert a large part of the complex into a cohesive new office space for the Dean and Faculty administration, including the management secretariat, communication, finance and HR, etc., as well as workspaces for Panum operations staff. This was achieved by creating an open and transparent office environment with a high degree of flexibility.

Sky is the limit
This transformation has been achieved with great respect for the existing architecture. The original ceiling height has been re-created, the raw bearing columns are still apparent, and there are visible ceiling installations, while the original Panum colours are integrated in striking areas. The open-space offices are supplemented with good meeting facilities – as actual meeting rooms, partly open meeting spaces and open lounge areas.

"For the first time in many years, management and employees in the operations department are gathered in a shared area. Everyone is very enthusiastic about the functionality of the premises, the design, which creates new opportunities for cooperation and networking, and the very attractive architecture, which makes this a great place to work," says Marianne Vejen Hansen, user coordinator and project manager at the Faculty of Health and Medical Sciences of the University of Copenhagen.

A key aspect was to ensure that the new premises matched users' needs and requirements in terms of form and design, and also to create an identity in relation to the users' work tasks and roles. A targeted user process with a high level of involvement and a vision seminar for the entire operations department took place, so as to include and implement users' concrete needs and requirements. The open-plan office space is therefore designed with visible installations – ventilation pipes, cable trays, etc. and the existing Panum light fittings were reused and converted to LED light sources.

New openness
The conversions also made it possible to focus on a holistic solution for the re-creation and renovation of the building's façades, to bring plenty of daylight into the workspaces in the building, and also create a façade that was adapted to the building's architecture and original façade elements. For the east- and south-facing façades, the existing closed panel façades were adapted, adding recurring window bands with the same geometry and form as the rest of Panum. To ensure enough daylight for the office space here, the characteristic recurring slit windows are repeated in the solid brick base of the ground floor, while skylights break through the first floor to the ground floor, so that daylight can flow down through the building.

The handover was planned carefully to avoid "defective handover". As a consequence, the premises could be inaugurated immediately after handover, and the project has just been recommended for the 2016 Renover Prize.

News

Subscribe to newsletter

Wins ambitious urban development project

3.10.2019 | A green, healthy and diverse city where climate solutions open city life towards the tranquillity of nature - This is the vision in the winning proposal for the future development plan to bring climate adaptation measures to Randers, bring the city to the water and develop the attractive areas between the medieval town centre, Gudenåen and Randers Fjord into a unique and natural river town. Team C.F. Møller is behind the proposal and has been named winner of the competition by Randers Municipality and Realdania.

In the final for this year's Climate Award

27.9.2019 | The climate development project “City to the water” by C.F. Møller Architects in collaboration with Randers Municipality and Vandmiljø Randers is in the final for this year's Climate Award, which is awarded by the Danish industry magazine Licitationen.

Awarded for Healthcare Architecture

25.9.2019 | C.F. Møller Architects win an Architecture MasterPrize 2019 for best Healthcare Architecture in the category Architectural Design with Biomedicum in Stockholm.

Shortlisted for Blueprint Awards 2019

16.9.2019 | The Assembly Hall in Copenhagen is shortlisted for a Blueprint Award 2019 in the category ‘Best Building Re-Use Project’. The shortlisted projects are projects that sustainably rethink, revitalise and repurpose buildings for new uses.

Awarded for Artwork

30.8.2019 | C.F. Møller Architects win a CODAaward 2019 for best site-specific artwork in the category Healthcare with Biomedicum in Stockholm.

New Nordic design series

27.8.2019 | In collaboration with Randi, C.F. Møller Architects' designers are launching an iconic new accessory series for the bathroom that is Nordic-based and functional.

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

The Heart in Ikast wins Iconic Award

9.8.2019 | The Heart in Ikast combines education, activities, community, exercise and recreational pursuits in new ways and for this it receives an Iconic Award 2019: Innovative Architecture.

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Developing a new office area in Uppsala

1.7.2019 | In collaboration with C.F. Møller Architects, Atrium Ljungberg is developing a new office area in Gränbystaden, Uppsala, through a renewed land-allocation agreement.

‘The Heart’ in Ikast wins international award

1.7.2019 | ‘The Heart’ in Ikast, designed by C.F. Møller Architects, has been announced as winner of the highly prestigious The International Architecture Award 2019 by the Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design and The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

C.F. Møller Architects opens an office in Berlin

26.6.2019 | On 1 July, C.F. Møller Architects will open the doors to a new office in central Berlin. This is a consequence of an increasing influx of assignments following recent years’ focused efforts directed at the German market.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded Best Conceptual Design at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

Unveil proposal for re-imagining the Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller has progressed to the second stage of the international ideas competition for a 45ha masterplan, based on a re-imagination of the principles behind the Garden City Movement. The studio is now unveiling its proposal recently submitted.

Central Station: A new series of zone furniture

2.5.2019 | HOLMRIS B8, in collaboration with C.F. Møller Design, is launching a new series of break and zone furniture called Central Station. The new series is designed for creating zones in offices, learning environments, hotels or restaurants for optimum use of space.

Healing architecture to Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects are behind the proposal for a new psychiatric clinic in Finland that is based on strong international healthcare experience and the concept of Healing Architecture also known as evidence-based architecture.

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Award for pioneering solutions

2.4.2019 | C.F. Møller Design and Normbau win “Design Plus powered by ISH 2019” for their new modular seating system.

Building of the Year 2019 in Sweden

27.3.2019 | On Thursday evening in Stockholm it was revealed that Biomedicum, designed by C.F. Møller Architects, is the winner of Building of the Year 2019. The building is a powerhouse for modern research for the Karolinska Institute in Stockholm, with Akademiska Hus as the developer and Skanska as the contractor.

C.F. Møller Architects win MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects have received a MIPIM Award and commendation for two British projects at this year’s MIPIM Awards in Cannes.

The world’s first walk-friendly connection

12.3.2019 | C.F. Møller Architects unveil masterplan that creates the world`s first 100% walk-friendly connection between an international airport, nature and urban city functions.

Updated plans for new Opera and Cultural Centre

5.3.2019 | The new plans demonstrate a reinforced concept, which strengthens cooperation between the four cultural providers and contributes to an overall revitalisation of Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.
Show more