Topping-out ceremony at Herningsholm Vocational College

Topping-out ceremony at Herningsholm Vocational College - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

30.5.2016 | Handelshuset at Herningsholm Vocational College will finally gather all of the educational institution's various activities in Herning.

 

On 26 May, the topping-out ceremony was held for Handelshuset (the Commercial Centre) at Herningsholm Vocational College.

The garlands had been raised, the hotdogs were ready, and 150 people – craftsmen, employees, architect, contractor, adviser and Board members – were there to celebrate that the new building is beginning to take shape, based on C.F. Møller's winning drawings for the 2014 project competition for the new building's design.

"It's really fantastic to go round and view the building," said Søren Tortzen, department head at C.F. Møller's Aalborg office, in his speech at the ceremony.

"It's a very simple and straightforward building. I'm really pleased that the college has been so true to the original proposal for the building. I'm convinced that this building will be seen as an innovative and architectural beacon," he said.

A building that brings everything together
The new section is integrated with Herningsholm Vocational College's current site, but also has clear distinguishing characteristics. Handelshuset will be the home of the commercial vocational educational programmes, which today are housed at a remote site. John Egebjerg, Herningsholm Vocational College's director, is very pleased with this.

"Our objective over the last ten years has been to combine all of our education programmes in Herning at one campus, and the building will be completed in December," he said at the topping-out ceremony.

"We've every good reason to be satisfied with this building," John Egebjerg says.

Innovative classrooms
The commercial college has an innovative interior – with focus on creating optimum learning spaces and study environments – and exterior in relation to the surrounding context, where attractive and welcoming spaces provide excellent opportunities for working and teaching outdoors.

The design of the learning spaces – the architecture – is of great significance to the students' everyday learning process, and is therefore adapted to modern democratic principles. The building is a wedge-shaped structure consisting of three separate blocks under a sloping roof. In terms of scale, this contrasts with the surroundings and diminishes from three storeys furthest to the south, to two storeys on the northernmost flank. The wedge-shaped structure creates three new outdoor spaces for teaching and relaxing, juxtaposed against the established surroundings. The landscape is designed to support learning and the climate adjustment of the entire area.

The teaching spaces are the backbone of the building. They are organised around a unifying common space, which functions as a flexible study environment. The teaching spaces are grouped in pairs, with direct access to the common study space from every teaching space at the school. The common study space offers a variety of physical settings, including the double-height space towards the garden, which accommodates workshop-like activities, a student café environment for informal gatherings of students, and dedicated study corners, where the atmosphere is quieter and more intimate.

News

Subscribe to newsletter

Wins ambitious urban development project

3.10.2019 | A green, healthy and diverse city where climate solutions open city life towards the tranquillity of nature - This is the vision in the winning proposal for the future development plan to bring climate adaptation measures to Randers, bring the city to the water and develop the attractive areas between the medieval town centre, Gudenåen and Randers Fjord into a unique and natural river town. Team C.F. Møller is behind the proposal and has been named winner of the competition by Randers Municipality and Realdania.

In the final for this year's Climate Award

27.9.2019 | The climate development project “City to the water” by C.F. Møller Architects in collaboration with Randers Municipality and Vandmiljø Randers is in the final for this year's Climate Award, which is awarded by the Danish industry magazine Licitationen.

Awarded for Healthcare Architecture

25.9.2019 | C.F. Møller Architects win an Architecture MasterPrize 2019 for best Healthcare Architecture in the category Architectural Design with Biomedicum in Stockholm.

Shortlisted for Blueprint Awards 2019

16.9.2019 | The Assembly Hall in Copenhagen is shortlisted for a Blueprint Award 2019 in the category ‘Best Building Re-Use Project’. The shortlisted projects are projects that sustainably rethink, revitalise and repurpose buildings for new uses.

Awarded for Artwork

30.8.2019 | C.F. Møller Architects win a CODAaward 2019 for best site-specific artwork in the category Healthcare with Biomedicum in Stockholm.

New Nordic design series

27.8.2019 | In collaboration with Randi, C.F. Møller Architects' designers are launching an iconic new accessory series for the bathroom that is Nordic-based and functional.

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

The Heart in Ikast wins Iconic Award

9.8.2019 | The Heart in Ikast combines education, activities, community, exercise and recreational pursuits in new ways and for this it receives an Iconic Award 2019: Innovative Architecture.

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Developing a new office area in Uppsala

1.7.2019 | In collaboration with C.F. Møller Architects, Atrium Ljungberg is developing a new office area in Gränbystaden, Uppsala, through a renewed land-allocation agreement.

‘The Heart’ in Ikast wins international award

1.7.2019 | ‘The Heart’ in Ikast, designed by C.F. Møller Architects, has been announced as winner of the highly prestigious The International Architecture Award 2019 by the Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design and The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

C.F. Møller Architects opens an office in Berlin

26.6.2019 | On 1 July, C.F. Møller Architects will open the doors to a new office in central Berlin. This is a consequence of an increasing influx of assignments following recent years’ focused efforts directed at the German market.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded Best Conceptual Design at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

Unveil proposal for re-imagining the Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller has progressed to the second stage of the international ideas competition for a 45ha masterplan, based on a re-imagination of the principles behind the Garden City Movement. The studio is now unveiling its proposal recently submitted.

Central Station: A new series of zone furniture

2.5.2019 | HOLMRIS B8, in collaboration with C.F. Møller Design, is launching a new series of break and zone furniture called Central Station. The new series is designed for creating zones in offices, learning environments, hotels or restaurants for optimum use of space.

Healing architecture to Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects are behind the proposal for a new psychiatric clinic in Finland that is based on strong international healthcare experience and the concept of Healing Architecture also known as evidence-based architecture.

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Award for pioneering solutions

2.4.2019 | C.F. Møller Design and Normbau win “Design Plus powered by ISH 2019” for their new modular seating system.

Building of the Year 2019 in Sweden

27.3.2019 | On Thursday evening in Stockholm it was revealed that Biomedicum, designed by C.F. Møller Architects, is the winner of Building of the Year 2019. The building is a powerhouse for modern research for the Karolinska Institute in Stockholm, with Akademiska Hus as the developer and Skanska as the contractor.

C.F. Møller Architects win MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects have received a MIPIM Award and commendation for two British projects at this year’s MIPIM Awards in Cannes.

The world’s first walk-friendly connection

12.3.2019 | C.F. Møller Architects unveil masterplan that creates the world`s first 100% walk-friendly connection between an international airport, nature and urban city functions.

Updated plans for new Opera and Cultural Centre

5.3.2019 | The new plans demonstrate a reinforced concept, which strengthens cooperation between the four cultural providers and contributes to an overall revitalisation of Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.
Show more