C.F. Møller Architects bag Danmarks første DGNB certificerede dagligvarebutik - C.F. Møller. Photo: Julian Weyer
C.F. Møller Architects bag Danmarks første DGNB certificerede dagligvarebutik - C.F. Møller. Photo: Julian Weyer
17.12.2020

C.F. Møller Architects bag Danmarks første DGNB certificerede dagligvarebutik

C.F. Møller Architects har sammen med Netto og Salling Group udviklet konceptet for Danmarks første bæredygtige fritstående dagligvarebutik, der opnår DGNB Guld-certificering. Butikken er konstrueret i træ og beklædt med træ og skærmtegl, og slår dørene op 17. december.

 

 Danmarks første fritliggende bæredygtige dagligvarebutik, der opnår DGNB Guld ligger i Horsens. Den Grønne Netto er den allerførste i Netto-kædens fremtidige butikker med fokus på bæredygtighed, og konceptet er udviklet i samarbejde mellem Netto, Salling Group og C.F. Møller Architects.

 

- Vi har været rigtig glade for samarbejdet med Netto og Salling Group og den fælles ambition om at skabe et bæredygtigt byggeri, vi i al ydmyghed håber at kunne sætte retning for fremtidens butiksarkitektur. Vi har brugt vores erfaring fra forskning og anvendelse af træ og tegl sammen med bl.a. værktøjer til beregning af dagslys for at optimere kundeoplevelsen og minimere co2-aftrykket, fortæller Klaus Toustrup, arkitekt og partner hos C.F. Møller Architects.

 

Den Grønne Nettos facader er opbygget af skærmtegl og træelementer, og tagkonstruktionen udføres i dansk produceret limtræ. Indgangspartiet er beklædt med varmebehandlet nordisk fyrretræ. Et stort indgangsparti i glas trækker dagslys langt ind i bygningen og får butikken til at fremstå lys og åben og skaber indkig til en smuk tagkonstruktion i træ.


– Vi vil gerne have, at vores kunder synes, det er rart at handle i vores butikker. Sammen med C.F. Møller har vi brugt mange ressourcer på at udtænke, hvordan vi kan skabe den oplevelse og samtidig sætte en ny standard for, hvordan vi bygger og driver vores butikker på en meget mere klimavenlig måde, siger Michael Løve, direktør i Netto.

C.F. Møller Architects bag Danmarks første DGNB certificerede dagligvarebutik - C.F. Møller. Photo: Julian Weyer

Bæredygtigt og cirkulært byggeri
Landskabsløsningen omkring butikken styrker lokalområdets biodiversitet med hjemhørende buske og træer samt naturgræsser og vilde blomster. Et grønt sedum-tag bidrager med regnvandsforsinkelse og temperaturregulering ved at holde på varmen i vinterhalvåret og sørge for naturlig nedkøling i sommerhalvåret. Solceller på taget og et særligt varmepumpesystem, der udnytter overskudsvarmen, fra køle- og fryserum og kølemøbler, til bygningsopvarmning, gør butikken delvist selvforsynende med energi.

 

Et enestående godt indeklima for en dagligvarebutik sikres dels med det store indtræk af dagslys og forbedret luftkvalitet.

Bygningens elementer og mekaniske samlinger gør det muligt at adskille dele af bygningen i hele elementer til genanvendelse i andet byggeri.

Alle bæredygtige tiltag bliver dokumenteret med henblik på DGNB Guld-certificering.

 

Den Grønne Netto i Horsens, der åbner 17. december, er den første realiserede butik indenfor dette bæredygtige koncept.

 

FAKTA
- Butikken bliver DGNB Guld-certificeret

- Størstedelen er konstrueret i træ i stedet for beton for at minimere klimapåvirkningen

- Bygningens elementer og mekaniske samlinger gør dem let at genanvende

- Sedum-taget bidrager til varmelagring og nedkøling i butikken

- Solceller og nyt varmepumpesystem gør butikken delvist selvforsynende

- Store vinduespartier sikrer dagslys i butikken

- Forbedret luftkvalitet og et sundt indeklima

- Mulighed for opladning af el-biler

 

Pressemeddelelse Salling Group
Projektbeskrivelse

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder