C.F. Møller Architects og Netto sammen om ny bæredygtig dagligvarebutik - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
29.6.2020

C.F. Møller Architects og Netto sammen om ny bæredygtig dagligvarebutik

Opført i genanvendelige materialer, konstrueret i træ og beklædt med træ og skærmtegl skaber C.F. Møller og Netto, hvad der skal blive Danmarks første DGNB Guld-certificeret fritliggende dagligvarebutik. Ambitionen er at sætte standarden for fremtidens dagligvarebutikker.
C.F. Møller Architects og Netto sammen om ny bæredygtig dagligvarebutik - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects og Netto sammen om ny bæredygtig dagligvarebutik - C.F. Møller. Photo: Mew

På den frodige jord ved Bygholm Bakker i den vestlige del af Horsens er arbejdet med at bygge en helt ny Netto-butik gået i gang. Butikken bliver den første fritliggende danske dagligvarebutik, der opnår DGNB Guld, når byggeriet er opført.


- Vi håber og tror på, at byggeriet ved Bygholm Bakker bliver den nye standard i Netto. Vi tør tage nogle valg, som vi tror på, vil gavne samfundet og nærmiljøet på lang sigt. Forhåbentlig kan vi ved at gå forrest præge og sætte en ny retning for, hvordan vi bygger og opfører dagligvarebutikker, siger Michael Løve, direktør i Netto.


Det er C.F. Møller Architects, der har slået stregerne til byggeriet i Bygholm Bakker. Arkitektvirksomheden hører til blandt Skandinaviens førende og har de seneste år øget fokus på træbyggerier. Virksomheden står bl.a. bag Kajstaden Tall Timber Building, som med ni etager er Sveriges højeste træbygning.

 

- Vi er stolte over at kunne bidrage til Netto og Salling Groups visioner om en mere bæredygtig fremtid ved sammen at udvikle konceptet for Nettos nye butikker med afsæt i vores erfaring med træbyggerier og bæredygtighed, fortæller Klaus Toustrup, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects.

 

Bæredygtigt og cirkulært byggeri
Bygningens facader er opbygget af skærmtegl og træelementer, og tagkonstruktionen udføres i dansk produceret limtræ. Indgangspartiet er beklædt med varmebehandlet nordisk fyrretræ. Bygningens elementer og mekaniske samlinger gør det muligt at adskille dele af bygningen i hele elementer til genanvendelse i andet byggeri.


Landskabsløsningen omkring butikken styrker lokalområdets biodiversitet med hjemhørende buske og træer samt naturgræsser og vilde blomster. Et grønt sedum-tag bidrager med regnvandsforsænkning og temperaturregulering ved at holde på varmen i vinterhalvåret og sørge for naturlig nedkøling i sommerhalvåret. Solceller på taget og et særligt energianlæg gør butikken delvist selvforsynende med energi.
Et enestående godt indeklima for en dagligvarebutik sikres dels med det store indtræk af dagslys, forbedret luftkvalitet og en minimering af anvendte materialer med skadelige stoffer.


Alle bæredygtige tiltag bliver dokumenteret med henblik på DGNB Guld-certificering.


Om DGNB
DGNB (Deutsche Gesellshaft für Nachhaltiges Bauen) er en international bæredygtighedscertificering tilpasset danske forhold..
For at opnå en DGNB-certificering skal et byggeri eller byområde evalueres ud fra en række kriterier inden for de fem hovedområder i DGNB; miljømæssig kvalitet, økonomisk kvalitet, social kvalitet, teknisk kvalitet og proceskvalitet.

 

DGNB administreres i Danmark af Green Building Council Denmark, som er en nonprofit organisation, der arbejder for at udbrede bæredygtighed i byggebranchen.


- Vi oplever heldigvis et stigende fokus på bæredygtighed i den danske byggebranche i øjeblikket, og vi er meget begejstrede for, at nye typer af byggerier såsom dagligvarebutikker, også vægter bæredygtighed højt – både når der renoveres, og når der bygges nyt. Vi glæder os til at se det færdige resultat, siger Mette Qvist, direktør hos Green Building Council Denmark.


Netto ved Bygholm Bakker i Horsens:

- Butikken bliver DGNB Guld-certificeret – en certificering, der kategoriserer den som bæredygtig
- Størstedelen er konstrueret i bæredygtigt træ for at minimere miljøpåvirkningen
- Bygningens elementer og mekaniske samlinger gør det let at genanvende
- Sedum-taget bidrager til varmelagring og nedkøling i butikken
- Solceller og nyt energianlæg gør butikken delvist selvforsynende
- Store vinduespartier sikrer dagslys i butikken
- Minimering af anvendte materialer med skadelige stoffer og forbedret luftkvalitet skaber et sundt indeklima
- Mulighed for opladning af el-biler

- DGNB Auditor er C.F. Møller Architects

 

Netto - Bygholm Bakker

C.F. Møller Architects og Netto sammen om ny bæredygtig dagligvarebutik - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder