Mærsk Tårnet præmieret af Københavns Kommune - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
3.5.2018

Mærsk Tårnet præmieret af Københavns Kommune

Københavns kommune præmierer hvert år smukke bygninger samt bymiljøer og anlæg, og Mærsk Tårnet og SUND Naturpark blev 3. maj præmieret under en ceremoni på Københavns Rådhus.
Mærsk Tårnet præmieret af Københavns Kommune - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
Mærsk Tårnet præmieret af Københavns Kommune - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk

- I bedømmelsen lægges der vægt på, at arkitekturen tager udgangspunkt i stedets særlige karakter og bidrager til oplevelsen af København som en by med kvalitet i bymiljøet, lyder det bl.a. fra Københavns Kommunes motivation for at præmiere bygningen.

Bedømmelsesudvalget bag præmieringen motiverer valget af Mærsk Tårnet således:


- Bygningen er et førsteklasses eksempel på bæredygtighed på mange niveauer - fra skybrudssikring på egen grund, lettilgængelig og overdækket cykelparkering under jorden samt et integreret energidesign, der gør Mærsk Tårnet til et af verdens mindst energiforbrugende forskningslaboratorier, lyder det i motivationen.

 

Præmieringen af Mærsk Tårnet fandt sted i Festsalen på Københavns Rådhus, hvor kultur og fritidsborgmester Niko Grünfeld stod i spidsen for selve overrækkelsen.


- Vi er meget taknemmelige for netop denne pris, da den er givet af byen i anerkendelse af den merværdi, Mærsk Tårnet - i kombination med dets landskab - genererer for København og byens borgere. Især projektets særlige evne til at skabe social bæredygtighed, der kombinerer fritid og arbejde på levende vis i en fortættet del af byen, hvor projektet giver lige så meget tilbage til byen, som det optager i området, siger Mads Mandrup Hansen, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects.


State-of-the-art forskning og offentlig park
Mærsk Tårnet er en udvidelse af Panum, Københavns Universitets Sundhedsfaglige Fakultet, og rummer både forsknings- og undervisningsfaciliteter samt et konferencecenter med auditorier og mødelokaler, der er opkoblet til den nyeste teknologi.
Ved at udforme bygningen som et tårn er der blevet plads til en grøn og urban campuspark, der er offentlig tilgængelig, og herved inddrager og udvikler det omkringliggende bykvarter. ’Den svævende sti’ fører gående og cyklister henover dele af Mærsk Tårnet, hvor offentligheden har mulighed for at komme helt tæt på bygning og forskere samtidig med, at der skabes en ny forbindelse mellem Nørre Allé og Blegdamsvej.


Mærsk Tårnet og SUND Naturpark er skabt for Bygningsstyrelsen til Københavns Universitet af C.F. Møller Architects i samarbejde med SLA og med donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene formål.

 

Syvende præmiering til Mærsk Tårnet

Københavns Kommunes præmiering er den 7. præmiering siden ibrugtagningen 2017. Før denne præmiering blev Mærsk Tårnet præmieret som verdens bedste sundhedsbyggeri under den årlige branchefestival, MIPIM, dette forår. Tidligere er Mærsk Tårnet bl.a. modtaget en præmiering fra Foreningen Hovedstadens forskønnelse, en World Architecture Festival (WAF) Award i kategorien ’Higher Education and Research’, en ’Scandinavian Green Roof Award’ og en ’Copper in Architecture Award 2017’ for tårnets innovative og skulpturelle kobberfacade.

 

Fakta om Mærsk Tårnet
Addresse: Nørre Campus, Blegdamsvej, Copenhagen, Denmark
Bygherre: BYGST og Københavns Universitet
Donation: A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene formål
Arkitekt: C.F. Møller Architects
Landskabsarkitekt: SLA
Ingeniør: Rambøll
Samarbejdspartnere: aggebo&henriksen, Cenergia, Gordon Farquharson, Innovation Lab
Størrelse: (24.700 m² laboratorier, kontorer og fællesfunktioner + 18.000 m² foyer, kantine, auditorier, undervisningslokaler og teknik)
År: 2010-2017.

 

 

Mere om projektet

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder