Mærsk Tårnet vinder pris for innovativ facade - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
24.11.2017

Mærsk Tårnet vinder pris for innovativ facade

Mærsk Tårnet, tegnet af C.F. Møller Architects, vinder ’European Copper in Architecture Award 2017’ for tårnets innovative og skulpturelle facade.
Mærsk Tårnet vinder pris for innovativ facade - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
Mærsk Tårnet vinder pris for innovativ facade - C.F. Møller

European Copper in Architecture Awards afholdes hvert andet år som en hyldest til arkitektur, der inkorporerer kobber eller kobberlegeringer i arkitekturen. En enig jury udpegede i år Mærsk Tårnet som en klar vinder,

 

- Det er et storslået vartegn på den københavnske skyline, som imponerer på mange niveauer. Den konceptuelle udvikling af et kompliceret byggeprogram tilbyder en nyskabende, mere åben interaktion i et forskningsbyggeri. Tårnet fremstår slankt og elegant med sin afrundede organiske form, der på imponerende vis indpasser tårnet i sin urbane kontekst. Og dets kvaliteter rækker helt ind i en exceptionel detaljering og en bevægelig kobberfacade, der definerer bygningen, udtaler juryen.

Mærsk Tårnet er en udvidelse af Panum, KU’s Sundhedsfaglige Fakultet, og rummer både forsknings- og undervisningsfaciliteter samt et konferencecenter med auditorier og mødelokaler, der er opkoblet til den nyeste teknologi.

 

Forskning i verdensklasse igennem interaktion
For at skabe en arkitektur for sundhedsforskning i verdensklasse er det vigtigt at skabe et sted med mange muligheder for at mødes – både på tværs af forskellige faggrupper og på tværs af offentligheden og forskningsmiljøet

Tårnet bindes sammen både horisontalt og vertikalt af et åbent atrium, hvor en gennemgående skulpturel vindeltrappebåde visuelt og fysisk forbinder de femten etager. Rundt om trappen ligger der for hver etage et åbent og indbydende ’Forskertorv’, der fungerer som et naturligt mødested og fællesskabsrum for de mange ansatte. Et skår i facadens kobberskodder synliggør vindeltrappen og forskertorvene udefra og sikrer, sammen med den åbne base, synlighed i forhold til aktiviteterne i tårnet.

 

Innovativ kobberfacade

Tårnets facade er inddelt i en grid-struktur af etagehøje kobberbelagte skodder. Skodderne fungerer som en klimaafskærmning, der bevæger sig og efter behov skærmer mod direkte sollys og overophedning. Samtidig giver skodderne facaden en dyb reliefvirkning og nedbryder tårnets store skala.

Tårnet har Danmarks mest energieffektive laboratorier, hvor spildenergi bliver genbrugt til en hidtil uset grad, hvilket, i kombination med facadens klimaafskærmning, gør bygningen til en pioner inden for energieffektivt laboratoriebyggeri.

 

To priser på en uge
Sidste uge modtog Mærsk Tårnet en pris for at være verdens bedste forskningsbyggeri under World Architecture Festival i Berlin, hvor det vandt prisen i kategorien ’Higher Education & Research Building’. Dermed er European Copper in Architecture Award 2017 den anden internationale pris Mærsk Tårnet modtager på en uge.

 

Mere om projektet
Mere om WAF Awards
Mere om prisen

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder