C.F. Møller Wins Competition for a New Landmark in Västerås

C.F. Møller Wins Competition for a New Landmark in Västerås - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

14.3.2017 | The winning C.F. Møller and C.F. Møller Landscape Project is a 22-storey High-rise Building Including a Panoramic Garden on the 15th Floor.

 

The 22-storey high-rise building marks a new significant silhouette in Västerås skyline and a characteristic landmark for the entire district of Lilludden. The three-dimensional facades and a green panoramic garden on the 15th floor overlooking the city and Lake Mälaren characterize the architecture. C.F. Møller's design also proposes that the structure is carried out as a hybrid of solid wood and concrete.


"The architecture and details of the facades are inspired by the light reflections on Lake Mälaren. The result is a three-dimensional and dynamic facade composition that is exciting to watch both at close range andfrom a distance. The panoramic garden placed high up in the building is a focal point for the city and a fantastic common area for the residents of the house. Our ambition has been to optimize the synergies between the city, building and urban greenery,” explains Ola Jonsson, architect and associate partner at C.F. Møller.

 

Relief and Light
The building's footprint is of an elliptical shape with open facades facing all directions of the compass. Balconies sweep along the tower facade and are connected by tall thin glass panels that are placed rhythmically along the balconies. The thin horizontal balcony edges and the vertical and sheer glass sheets give the facade a lightness and reflect the characteristic Nordic light. The glass panels have integrated lighting that illuminates and highlights the facade - even at night.


C.F. Møller proposes that the frame is executed as a hybrid between solid wood and concrete. Concrete is the loadbearing construction up to the 15th floor at the panoramic garden, and above this level the remaining 7 floors will be framed in solid timber, making the best use of the two different materials.


The facades are covered with undressed wood, which is weather-protected by the overlying balconies on each floor. The balconies can be closed and serve as winter gardens with the possibility of growing crops and extend the seasons throughout the year. The residential complex has a variety of apartment sizes and thereby creates diversity in the residential profile.

 

Focus on Social Sustainability
At the foot of the high-rise building, a new destination and meeting space for the entire area is created. The building's ground floor will make room for restaurants and business premises facing a sun-drenched square. The outdoor space of the square will include a generous plant wall and green areas, and together with the panoramic garden at 15th floor this is part of C.F. Møller's strategy to integrate plants, green areas and ecosystems in the urban landscape.


The architectural competition was organized by Riksbyggen in Västerås and the winner was selected in January 2017. C.F. Møller's proposal received these words of praise by the competition's jury:


- A beautiful building with good use of the site - both in terms of location and the creation of the square. The best of the proposals concerning urbanity on the ground floor and the surrounding area. A good provision of apartments as well as a fine distribution of sizes.

 

The other architects who took part in the competition were Wingårdhs and Tham & Videgård Architects.

 

More Focus on Tall Buildings
In recent years, C.F. Møller has been responsible for a number of important high-rise buildings in Scandinavia and Europe - including projects such as Alviks Tower in Stockholm, the Campus Hall Student Housing in Odense and the research building Maersk Tower in Copenhagen.


In Stockholm C.F. Møller and Dinell Johansson have won a competition to design a high-rise building for the housing association HSB - a 26-storey apartment building in solid timber, which is scheduled to be finished for HSB's 100th anniversary in 2023. In Oslo, C.F. Møller works with a central high-rise development, which is over 100 meters tall.


In Belgium, a 24-storey residential tower with a special emphasis on social sustainability is under development. The project in Antwerp aims to redefine high-rise buildings as a social, vertical community.

 

Facts
Address: Västerås, Stockholm
Architect: C.F. Møller

Landscape architect: C.F. Møller Landscape
Awarding authority: Riksbyggen
Size: Approx. 15.700 m²
Year: 2017
Prize: 1. Prize in parallel assignment

 

More info:
Ola Jonsson, responsible architect, Associate Partner
Tel: +46 (0)761688708
Mail: ojn@cfmoller.com

 

More about the project
More about Campus Hall
More about Maersk Tower
More about HSB 2023
More about Alviks Tower
More about "Krystalklar"
More about Residential Tower Antwerp

News

Subscribe to newsletter

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

The Heart in Ikast wins Iconic Award

9.8.2019 | The Heart in Ikast combines education, activities, community, exercise and recreational pursuits in new ways and for this it receives an Iconic Award 2019: Innovative Architecture.

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Developing a new office area in Uppsala

1.7.2019 | In collaboration with C.F. Møller Architects, Atrium Ljungberg is developing a new office area in Gränbystaden, Uppsala, through a renewed land-allocation agreement.

‘The Heart’ in Ikast wins international award

1.7.2019 | ‘The Heart’ in Ikast, designed by C.F. Møller Architects, has been announced as winner of the highly prestigious The International Architecture Award 2019 by the Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design and The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

C.F. Møller Architects opens an office in Berlin

26.6.2019 | On 1 July, C.F. Møller Architects will open the doors to a new office in central Berlin. This is a consequence of an increasing influx of assignments following recent years’ focused efforts directed at the German market.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded Best Conceptual Design at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

Unveil proposal for re-imagining the Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller has progressed to the second stage of the international ideas competition for a 45ha masterplan, based on a re-imagination of the principles behind the Garden City Movement. The studio is now unveiling its proposal recently submitted.

Central Station: A new series of zone furniture

2.5.2019 | HOLMRIS B8, in collaboration with C.F. Møller Design, is launching a new series of break and zone furniture called Central Station. The new series is designed for creating zones in offices, learning environments, hotels or restaurants for optimum use of space.

Healing architecture to Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects are behind the proposal for a new psychiatric clinic in Finland that is based on strong international healthcare experience and the concept of Healing Architecture also known as evidence-based architecture.

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Award for pioneering solutions

2.4.2019 | C.F. Møller Design and Normbau win “Design Plus powered by ISH 2019” for their new modular seating system.

Building of the Year 2019 in Sweden

27.3.2019 | On Thursday evening in Stockholm it was revealed that Biomedicum, designed by C.F. Møller Architects, is the winner of Building of the Year 2019. The building is a powerhouse for modern research for the Karolinska Institute in Stockholm, with Akademiska Hus as the developer and Skanska as the contractor.

C.F. Møller Architects win MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects have received a MIPIM Award and commendation for two British projects at this year’s MIPIM Awards in Cannes.

The world’s first walk-friendly connection

12.3.2019 | C.F. Møller Architects unveil masterplan that creates the world`s first 100% walk-friendly connection between an international airport, nature and urban city functions.

Updated plans for new Opera and Cultural Centre

5.3.2019 | The new plans demonstrate a reinforced concept, which strengthens cooperation between the four cultural providers and contributes to an overall revitalisation of Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Competition win for the new SIMAC

27.2.2019 | The new SIMAC (Svendborg International Maritime Academy) will be the maritime educational institution of the future at the harbour in Svendborg. The open, flexible and modern learning institution is designed by C.F. Møller Architects and EFFEKT.

Sweden’s tallest timber building

26.2.2019 | C.F. Møller Architects is behind Sweden's tallest timber building, which is now accepting its first tenants. The building is made of solid timber, and is situated in Västerås, an hour from Stockholm, as a landmark for the area and a benchmark for a sustainable future.

Major new school assignment in Sweden

11.2.2019 | C.F. Møller Architects has been commissioned to design Haninge Municipality's new landmark Vega School and Activity Building. The assignment also includes designing ten new pre-schools based on a typical pre-school model.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.

New partner and CEO at C.F. Møller Architects

14.1.2019 | C.F. Møller's current COO, lawyer Lone Bendorff, joins the partnership and is also appointed new CEO at C.F. Møller Architects.

Win competition in Belgium

7.1.2019 | C.F. Møller Architects and BRUT jointly win the competition for an ambitious urban development project in Ostend, Belgium.
Show more