Inauguration of Denmark’s new state prison

Inauguration of Denmark’s new state prison - C.F. Møller. Photo: Steen Poulsen Kriminalforsorgen

26.9.2017 | Denmark’s new state prison, Storstrøm Fængsel, will be inaugurated on Wednesday, 27 September. Designed by C.F. Møller Architects, the prison combines extremely high levels of security with humane surroundings, focuses on resocialisation through architecture and is also a pleasant, state-of-the-art workplace for employees.

 

Located on Northern Falster, Storstrøm Fængsel is set to become the world’s most humane high-security facility. While the prison will be one of the most secure prisons in Denmark, it will also have concomitant focus on rehabilitation.

 

“The overall architectural intent is to create a facility that echoes the structure and scale of a small provincial community. The result is architecture that stimulates inmates’ desire and capacity to rejoin society after serving a prison sentence. The architecture also creates a pleasant and safe environment for prison staff and blends seamlessly into the surrounding environment on Lolland-Falster in Denmark”, says Mads M. Hansen, the architect and partner responsible for the prison project at C.F. Møller Architects.

The prison accommodates 250 inmates in four standard prison wings and a maximum security wing. There is also a visitors’ unit, activity building, workshop building, gate building and staff building. The ten buildings cover overall floor space of approximately 35,000 m².

Innovative cell design with plenty of daylight
Daylight is known to be important for well-being. Each cell has daylight ingress from two sides and views of the surrounding countryside within the perimeter wall. There is a small window on one side and a large window spanning full cell height on the other. The cell is innovatively designed with a curved wall in visual contrast to the otherwise angular expression that allows prison staff to scan most of the cell from the door.

“I dare to claim that our focus on optimising daylight, space and security through architecture has already set a new standard for prison cell design. When I describe this prison at conferences across the globe, architects and prison staff are amazed”, says Mads Mandrup Hansen.

The cells measure about 13 m² and form residential units consisting of four to seven cells clustered to form a social community with access to a sitting room and communal kitchen. Prisoners can cook for themselves and are essentially free to determine whether they wish to cook with others or on their own.

Space for an active life
Physical activities are important aspects of modern prison life as exercise is known to have a positive effect on inmates’ mental and social well-being. Clustering the buildings around the centre has left space for a seven-a-side soccer pitch and running track in the landscaped area within the perimeter wall.

The activity building has a large sports hall with badminton, basketball and handball courts. There are two small sports halls in the maximum security wing. Each cell unit has its own fitness room.


Security through architecture
The architecture provides vantage points for prison staff, from which they can oversee a complete floor of a cell unit. Staff have a wide field of vision in several directions from central guardroom spaces. While providing staff with a sense of security, these spaces will be an obvious natural place for inmates and staff to meet.

 

To boost staff safety, there are also secure spaces and escape routes in each individual unit. Staff can gather here and maintain the upper hand in the event of unrest among the inmates. In addition, the new prison‘s electronic security system has almost 300 CCTV surveillance cameras.

 

Blending into the landscape
The aesthetic design of Storstrøm Fængsel’s surroundings is of signal importance to inmates and staff living and working at the prison on a daily basis.
“Areas surrounding the buildings are designed essentially to add spatial and visual variation to the extremely static and enclosed environment”, says Marianne Levinsen from Marianne Levinsen Landskab.

Surfaces are made of asphalt coated with stripes of red, black and white granite gravel. Small lawns up against the building facades maintain privacy and make the inner spaces greener.
“The distinctively graphic design of the streetscape enhances and lends aesthetic identity to the outdoor areas”, says Marianne Levinsen.

A prison within the prison
Inside the prison, there is a maximum security unit for negatively dominant and restricted status inmates. This unit is surrounded by a wall, and inmates and prison staff are physically separated. In other units, staff man an open desk.

Storstrøm Fængsel will be officially opened on Wednesday, 27 September. The opening ceremony will be attended by several dignitaries, including Justice Minister Søren Pape Poulsen and Erik Bang, Head of Group Facilities in the Danish Prison and Probation Service. After the official inauguration, the prison will be swept, and the first inmates are expected to arrive in October.

 

Storstrøm Fængsel is a Danish Prison and Probation Service facility, designed by a consortium comprised of C.F. Møller Architects and engineers Rambøll with Marianne Levinsen Landskab (landscape architects) and Aggebo & Henriksen Design as sub-contracted consultants and artistic contributions by Claus Carstensen and John Kørner.

News

Subscribe to newsletter

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

The Heart in Ikast wins Iconic Award

9.8.2019 | The Heart in Ikast combines education, activities, community, exercise and recreational pursuits in new ways and for this it receives an Iconic Award 2019: Innovative Architecture.

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Developing a new office area in Uppsala

1.7.2019 | In collaboration with C.F. Møller Architects, Atrium Ljungberg is developing a new office area in Gränbystaden, Uppsala, through a renewed land-allocation agreement.

‘The Heart’ in Ikast wins international award

1.7.2019 | ‘The Heart’ in Ikast, designed by C.F. Møller Architects, has been announced as winner of the highly prestigious The International Architecture Award 2019 by the Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design and The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

C.F. Møller Architects opens an office in Berlin

26.6.2019 | On 1 July, C.F. Møller Architects will open the doors to a new office in central Berlin. This is a consequence of an increasing influx of assignments following recent years’ focused efforts directed at the German market.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded Best Conceptual Design at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

Unveil proposal for re-imagining the Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller has progressed to the second stage of the international ideas competition for a 45ha masterplan, based on a re-imagination of the principles behind the Garden City Movement. The studio is now unveiling its proposal recently submitted.

Central Station: A new series of zone furniture

2.5.2019 | HOLMRIS B8, in collaboration with C.F. Møller Design, is launching a new series of break and zone furniture called Central Station. The new series is designed for creating zones in offices, learning environments, hotels or restaurants for optimum use of space.

Healing architecture to Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects are behind the proposal for a new psychiatric clinic in Finland that is based on strong international healthcare experience and the concept of Healing Architecture also known as evidence-based architecture.

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Award for pioneering solutions

2.4.2019 | C.F. Møller Design and Normbau win “Design Plus powered by ISH 2019” for their new modular seating system.

Building of the Year 2019 in Sweden

27.3.2019 | On Thursday evening in Stockholm it was revealed that Biomedicum, designed by C.F. Møller Architects, is the winner of Building of the Year 2019. The building is a powerhouse for modern research for the Karolinska Institute in Stockholm, with Akademiska Hus as the developer and Skanska as the contractor.

C.F. Møller Architects win MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects have received a MIPIM Award and commendation for two British projects at this year’s MIPIM Awards in Cannes.

The world’s first walk-friendly connection

12.3.2019 | C.F. Møller Architects unveil masterplan that creates the world`s first 100% walk-friendly connection between an international airport, nature and urban city functions.

Updated plans for new Opera and Cultural Centre

5.3.2019 | The new plans demonstrate a reinforced concept, which strengthens cooperation between the four cultural providers and contributes to an overall revitalisation of Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Competition win for the new SIMAC

27.2.2019 | The new SIMAC (Svendborg International Maritime Academy) will be the maritime educational institution of the future at the harbour in Svendborg. The open, flexible and modern learning institution is designed by C.F. Møller Architects and EFFEKT.

Sweden’s tallest timber building

26.2.2019 | C.F. Møller Architects is behind Sweden's tallest timber building, which is now accepting its first tenants. The building is made of solid timber, and is situated in Västerås, an hour from Stockholm, as a landmark for the area and a benchmark for a sustainable future.

Major new school assignment in Sweden

11.2.2019 | C.F. Møller Architects has been commissioned to design Haninge Municipality's new landmark Vega School and Activity Building. The assignment also includes designing ten new pre-schools based on a typical pre-school model.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.

New partner and CEO at C.F. Møller Architects

14.1.2019 | C.F. Møller's current COO, lawyer Lone Bendorff, joins the partnership and is also appointed new CEO at C.F. Møller Architects.

Win competition in Belgium

7.1.2019 | C.F. Møller Architects and BRUT jointly win the competition for an ambitious urban development project in Ostend, Belgium.
Show more