MT Højgaard and C.F. Møller are to construct the New Islands Brygge School

MT Højgaard and C.F. Møller are to construct the New Islands Brygge School - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

29.5.2017 | Under a turnkey contract, MT Højgaard is to construct the New Islands Brygge School, with C.F. Møller as architects. The winning project will ensure that this construction project is responsible and easy to operate in overall economic terms, that the building can be DGNB-certified, and also that it cuts the time schedule by three months.

 

Between the port and the commons, with a unique location in the heart of the rapid urban development at Islands Brygge, MT Højgaard is to construct the New Islands Brygge School. The school building will accommodate a total of 784 pupils up to school-leaving age, as well as the school's staff and a sports hall. The building will cover around 10,000 square metres, with outdoor areas of 4,000 square metres.

To ensure that the building is in operation and up and running when its staff move in, there is strong focus on ensuring that the installations are tested through every phase of the project, up to its handover. In addition, the time schedule for the building's construction has been cut by three months.

"To give plenty of time for the school to move into the new building and get everything in place before the summer holidays and the start of the school year in August 2020, in our bid we have optimised the time schedule and wish to hand over the building to the client in May 2020. The time schedule also leaves time and space for the dialogue with the authorities concerning the environmental work and the local planning phase," says Martin Lose, section director at MT Højgaard.

 

A fusion of nature and culture

Architects from C.F. Møller, with Tredje Natur and Autens Future Schools as sub-advisers, are behind the proposal's architecture, which was optimised in collaboration with MT Højgaard. The school has the potential to be a strong new connecting element in the area. This is a hybrid building that connects the city's intimate expanse with the natural setting of Amager Commons, creating an imaginative learning space with its fusion of nature and culture.

"Our focus has been on the school giving something back to the city, to ensure synergy between the existing city and the coming new school," says Lone Wiggers, partner and the architect responsible for the project.

The turnkey contract team's vision with New Islands Brygge School has been to create a school with a unique learning environment based on, and connected to, the infinite qualities found between the port and the commons. A school that encompasses new learning forms and directions, and which contributes to the pupils' schooling as an inclusive educational journey that is rich in experiences.

The site's location between the Commons, Bryggen's architecture and the port combines the three elements in the new school. Towards Artillerivej and the Commons, the building invites play and movement, with its large rooftop landscape that leads from street level to the extensive rooftop garden, and on to the sports roof on the fourth floor, with views of the Commons, the city and the Port of Copenhagen.

"The context is incorporated in the site, the roof and the public path. The school's staircase motif gives a pedagogical ascent up to the roof, and the building's form adds a dynamic to the location. The focus on the culinary school and biotopes ensures contact with the commons' nature, as is also emphasised by the three entrances and corners in the combining triangle, which each in their own welcoming way draw the surroundings into the school," says Lone Wiggers.

 

Play and learning
There is focus on ensuring that the building's solutions are reasonable and easy to operate, in overall economic terms. The building has been DGNB-screened to assess its economic, social, process-related, technical and environmental qualities. This also means that the building could be DGNB-certified.

 

"We wish to create a school of high quality for teachers, pupils and staff, to facilitate play and learning, with special focus on the indoor environment and a good outdoor environment. The school will also be the gathering point for local associations and sports clubs, with easy accessibility and openness at the ground floor level, so that people from outside also feel welcome at the school," says Martin Lose, section director at MT Højgaard.

 

The school building will be an addition to the existing Islands Brygge School, located at Artillerivej 57, which is to be renovated at the same time. The new building will include the 6th to 9th grades, and will enable the school to run seven tracks at Artillerivej.

News

Subscribe to newsletter

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

The Heart in Ikast wins Iconic Award

9.8.2019 | The Heart in Ikast combines education, activities, community, exercise and recreational pursuits in new ways and for this it receives an Iconic Award 2019: Innovative Architecture.

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Developing a new office area in Uppsala

1.7.2019 | In collaboration with C.F. Møller Architects, Atrium Ljungberg is developing a new office area in Gränbystaden, Uppsala, through a renewed land-allocation agreement.

‘The Heart’ in Ikast wins international award

1.7.2019 | ‘The Heart’ in Ikast, designed by C.F. Møller Architects, has been announced as winner of the highly prestigious The International Architecture Award 2019 by the Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design and The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

C.F. Møller Architects opens an office in Berlin

26.6.2019 | On 1 July, C.F. Møller Architects will open the doors to a new office in central Berlin. This is a consequence of an increasing influx of assignments following recent years’ focused efforts directed at the German market.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded Best Conceptual Design at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

Unveil proposal for re-imagining the Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller has progressed to the second stage of the international ideas competition for a 45ha masterplan, based on a re-imagination of the principles behind the Garden City Movement. The studio is now unveiling its proposal recently submitted.

Central Station: A new series of zone furniture

2.5.2019 | HOLMRIS B8, in collaboration with C.F. Møller Design, is launching a new series of break and zone furniture called Central Station. The new series is designed for creating zones in offices, learning environments, hotels or restaurants for optimum use of space.

Healing architecture to Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects are behind the proposal for a new psychiatric clinic in Finland that is based on strong international healthcare experience and the concept of Healing Architecture also known as evidence-based architecture.

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Award for pioneering solutions

2.4.2019 | C.F. Møller Design and Normbau win “Design Plus powered by ISH 2019” for their new modular seating system.

Building of the Year 2019 in Sweden

27.3.2019 | On Thursday evening in Stockholm it was revealed that Biomedicum, designed by C.F. Møller Architects, is the winner of Building of the Year 2019. The building is a powerhouse for modern research for the Karolinska Institute in Stockholm, with Akademiska Hus as the developer and Skanska as the contractor.

C.F. Møller Architects win MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects have received a MIPIM Award and commendation for two British projects at this year’s MIPIM Awards in Cannes.

The world’s first walk-friendly connection

12.3.2019 | C.F. Møller Architects unveil masterplan that creates the world`s first 100% walk-friendly connection between an international airport, nature and urban city functions.

Updated plans for new Opera and Cultural Centre

5.3.2019 | The new plans demonstrate a reinforced concept, which strengthens cooperation between the four cultural providers and contributes to an overall revitalisation of Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Competition win for the new SIMAC

27.2.2019 | The new SIMAC (Svendborg International Maritime Academy) will be the maritime educational institution of the future at the harbour in Svendborg. The open, flexible and modern learning institution is designed by C.F. Møller Architects and EFFEKT.

Sweden’s tallest timber building

26.2.2019 | C.F. Møller Architects is behind Sweden's tallest timber building, which is now accepting its first tenants. The building is made of solid timber, and is situated in Västerås, an hour from Stockholm, as a landmark for the area and a benchmark for a sustainable future.

Major new school assignment in Sweden

11.2.2019 | C.F. Møller Architects has been commissioned to design Haninge Municipality's new landmark Vega School and Activity Building. The assignment also includes designing ten new pre-schools based on a typical pre-school model.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.

New partner and CEO at C.F. Møller Architects

14.1.2019 | C.F. Møller's current COO, lawyer Lone Bendorff, joins the partnership and is also appointed new CEO at C.F. Møller Architects.

Win competition in Belgium

7.1.2019 | C.F. Møller Architects and BRUT jointly win the competition for an ambitious urban development project in Ostend, Belgium.
Show more