Reiulf Ramstad Arkitekter in collaboration with C.F Møller Architects wins an international competition for a new high-rise building and station in the centre of Oslo

Reiulf Ramstad Arkitekter in collaboration with C.F Møller Architects wins an international competition for a new high-rise building and station in the centre of Oslo - C.F. Møller

23.1.2018 | The project is called "Nordic Light" and was picked as the winner for such qualities as its ability to adapt to the area, while serving as a clear landmark that can help to develop the site and infrastructure in Oslo.

 

The restricted planning and design competition for the design of "Fjordporten Oslo S" was launched under the auspices of Bane NOR Eiendom (BNE). A total of 24 teams applied to participate in the competition, of which four were selected to participate.

 

The winning team behind the "Nordic Light" project consists of Reiulf Ramstad Arkitekter AS in collaboration with C.F. Møller Architects, Bollinger + Grohmann Ingenieure, Baugrundinstitut Franke-Meißner und Partner, GMBH and Transsolar Climate Engineering.

 

Spatial and location qualities

A unanimous jury chose Nordic Light as the winner, and the jury’s motivation states:

"The project's proposed integration with the station areas and the design’s holistic approach will contribute to further developing Oslo S as the country's largest public transport hub, and will give travellers wonderful new spatial qualities to appreciate. The project presents good solutions for the cohesive design of the adjoining urban spaces. This approach gives good potential to safeguard and highlight the listed Østbanen station, and will give it a central role as part of the station's visual identity. The project is credible and feasible and displays an understanding of the complexity that this assignment invites ...."

 

Subtle interaction with the surroundings

The building consists of a tower with a base. The tower mainly houses offices, while the base contains service functions for travellers. The building volume teams up with Østbanehallen’s towering "cathedral space", and tapers downwards with inspiration from Oslo's landscape and buildings. By combining the use of timber with modern materials such as structural concrete and high-tech glass, the building's materiality is a subtle reference to the time when the city was built from wood. Together, the various materials form an organic façade that stands as a landmark of the city.

 

Nordic light with plenty of daylight

The tower is bathed in daylight. The workspaces have shared infrastructure, break rooms and informal meeting places to facilitate a flexible, mobile working life. "Green lungs" in the form of vertical atriums across multiple levels and terraces with vegetation provide ample contact with the city and its landscape. Since the multi-storey building is to contribute to the city’s life, the tower is planned to have public areas, as a spectacular vantage point that is accessible to everyone.

 

The design of the base supports easy wayfinding, with a building structure that is legible and facilitates smooth transfer between the various means of transport. A wooden pergola of lightweight mesh structures defines the central railway station's new main entrance, while spacious sitting steps connect the area to Østbanehallen’s food market.

 

The project sets ambitious sustainability goals, with high BREEAM classification (excellent), and focus on LCC, LCA and flexible solutions for the use of the building, as well as on the construction process and the future operations.

 

Background to the competition:

In June 2017, Bane NOR Eiendom (BNE) announced a restricted planning and design competition for the design of "Fjordporten Oslo S".

 

During the next few years, Bane NOR will develop Oslo S, in order to streamline and improve the public transport hub, facilitate property development and effective land use to support the hub, the development of travel service and commercial offers, and the development of Oslo S to a high standard of architectural quality. The first stage of this is the "Fjordporten" station and multi-storey building project.

 

Fjordporten will play a prominent role in the cityscape with its central location, volume and elevation, and its role in the public transport hub. Bane NOR Eiendom has high ambitions for this project and with the restricted planning and design competition for Fjordporten wishes to find a new structural expression for the multi-storey building which better interacts with the surroundings and provides a good basis for implementation, while ensuring a high standard of architectural quality.

 

Jury

The submitted designs were assessed by a jury which comprised the following:

Ellen Haug, Civil Architect, MNAL, Project Head, BNE

Tor Saghaug, Civil Engineer, Project Director, BNE

Rune Breivik, Cand.agric. Project Head, BNE

Jostein Berger Meisdalen Cand.agric., Senior Engineer, Bane NOR Infrastructure

Knut Øivind Ruud Johansen. Director of stations, BNE

Geir Haaversen, Civil Architect, MNAL, A lab

Gudmund Stokke, Civil Architect, MNAL, Nordic

 

Andreas Fadum Haugstad, Civil Architect, MNAL, National Association of Norwegian Architects, was secretary to the jury.

 

Competition team

24 international teams applied to participate in the competition. The following four teams were selected:

 

  • Reiulf Ramstad Arkitekter, C. F Møller, Bollinger + Grohmann Ingenieure,

   Baugrundinstitut Franke-Meißner und Partner, GMBH,

   Transsolar Climate Engineering

  • BIG Bjarke Ingels group, Element arkitekter, Midtconsult, ÅF Engineering
  • Ingenhoven Architects (D), Common Ground (Oslo/Berlin), Atelier Loidl Landschaftsarchitecten, Werner Sobek, CDM Smith Consult
  • Sauerbruch Hutton (Berlin), Studio Oslo landskapsarkitekter, Bollinger & Grohmann Ingeniører (Oslo), Golder associates 

 

More on the project

News

Subscribe to newsletter

Wins ambitious urban development project

3.10.2019 | A green, healthy and diverse city where climate solutions open city life towards the tranquillity of nature - This is the vision in the winning proposal for the future development plan to bring climate adaptation measures to Randers, bring the city to the water and develop the attractive areas between the medieval town centre, Gudenåen and Randers Fjord into a unique and natural river town. Team C.F. Møller is behind the proposal and has been named winner of the competition by Randers Municipality and Realdania.

In the final for this year's Climate Award

27.9.2019 | The climate development project “City to the water” by C.F. Møller Architects in collaboration with Randers Municipality and Vandmiljø Randers is in the final for this year's Climate Award, which is awarded by the Danish industry magazine Licitationen.

Awarded for Healthcare Architecture

25.9.2019 | C.F. Møller Architects win an Architecture MasterPrize 2019 for best Healthcare Architecture in the category Architectural Design with Biomedicum in Stockholm.

Shortlisted for Blueprint Awards 2019

16.9.2019 | The Assembly Hall in Copenhagen is shortlisted for a Blueprint Award 2019 in the category ‘Best Building Re-Use Project’. The shortlisted projects are projects that sustainably rethink, revitalise and repurpose buildings for new uses.

Awarded for Artwork

30.8.2019 | C.F. Møller Architects win a CODAaward 2019 for best site-specific artwork in the category Healthcare with Biomedicum in Stockholm.

New Nordic design series

27.8.2019 | In collaboration with Randi, C.F. Møller Architects' designers are launching an iconic new accessory series for the bathroom that is Nordic-based and functional.

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

The Heart in Ikast wins Iconic Award

9.8.2019 | The Heart in Ikast combines education, activities, community, exercise and recreational pursuits in new ways and for this it receives an Iconic Award 2019: Innovative Architecture.

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Developing a new office area in Uppsala

1.7.2019 | In collaboration with C.F. Møller Architects, Atrium Ljungberg is developing a new office area in Gränbystaden, Uppsala, through a renewed land-allocation agreement.

‘The Heart’ in Ikast wins international award

1.7.2019 | ‘The Heart’ in Ikast, designed by C.F. Møller Architects, has been announced as winner of the highly prestigious The International Architecture Award 2019 by the Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design and The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

C.F. Møller Architects opens an office in Berlin

26.6.2019 | On 1 July, C.F. Møller Architects will open the doors to a new office in central Berlin. This is a consequence of an increasing influx of assignments following recent years’ focused efforts directed at the German market.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded Best Conceptual Design at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

Unveil proposal for re-imagining the Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller has progressed to the second stage of the international ideas competition for a 45ha masterplan, based on a re-imagination of the principles behind the Garden City Movement. The studio is now unveiling its proposal recently submitted.

Central Station: A new series of zone furniture

2.5.2019 | HOLMRIS B8, in collaboration with C.F. Møller Design, is launching a new series of break and zone furniture called Central Station. The new series is designed for creating zones in offices, learning environments, hotels or restaurants for optimum use of space.

Healing architecture to Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects are behind the proposal for a new psychiatric clinic in Finland that is based on strong international healthcare experience and the concept of Healing Architecture also known as evidence-based architecture.

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Award for pioneering solutions

2.4.2019 | C.F. Møller Design and Normbau win “Design Plus powered by ISH 2019” for their new modular seating system.

Building of the Year 2019 in Sweden

27.3.2019 | On Thursday evening in Stockholm it was revealed that Biomedicum, designed by C.F. Møller Architects, is the winner of Building of the Year 2019. The building is a powerhouse for modern research for the Karolinska Institute in Stockholm, with Akademiska Hus as the developer and Skanska as the contractor.

C.F. Møller Architects win MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects have received a MIPIM Award and commendation for two British projects at this year’s MIPIM Awards in Cannes.

The world’s first walk-friendly connection

12.3.2019 | C.F. Møller Architects unveil masterplan that creates the world`s first 100% walk-friendly connection between an international airport, nature and urban city functions.

Updated plans for new Opera and Cultural Centre

5.3.2019 | The new plans demonstrate a reinforced concept, which strengthens cooperation between the four cultural providers and contributes to an overall revitalisation of Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.
Show more