Avicii-Arena_Concert_Seating-Bowl_Artists-Visualization-and-Subject-to-Change - Avicii Arena renoveras och moderniseras – nya detaljer om projektet avslöjas - C.F. Møller. Photo: HOK
Avicii-Arena_Hockey_Seating-Bowl_Artists-Visualization-and-Subject-to-Change - Avicii Arena renoveras och moderniseras – nya detaljer om projektet avslöjas - C.F. Møller. Photo: HOK
18.7.2023

Avicii Arena renoveras och moderniseras – nya detaljer om projektet avslöjas

C.F. Møller Architects, HOK och Schlaich Bergermann Partner i samarbete med NCC för ombyggnationen av Avicii Arena. Det internationella designteamet presenterar nu nya detaljer om moderniserings- och renoveringsprojektet.

 

För att erbjuda bättre evenemangsupplevelser och näringslivsmöjligheter genomgår Globenområdet i Stockholm en omfattande renovering och modernisering. C.F. Møller Architects stöder det internationella designteamet i projekteringen av arenarummet, samtidigt som de driver ombyggnationen av hela Avicii Arena och övriga fastigheter inom Stockholm Globe Arena Fastigheter (SGAF). Huvuduppdraget för SGAF, som ägs av Stockholms stad, är att äga, förvalta och utveckla arenorna i Globenområdet, vilket omfattar Tele2 Arena, Avicii Arena (Globen), inklusive SkyView, Hovet, Annexet samt nöjesdestinationen Tolv Stockholm. Utöver detta äger SGAF markområden som under de kommande tio åren planeras att utvecklas för bland annat bostäder, kontor och handel.

Avicii Arena renoveras och moderniseras – nya detaljer om projektet avslöjas - C.F. Møller. Photo:  C.F. Møller Architects, Nikolaj Jakobsen

– En av de mest betydelsefulla förändringarna under de kommande åren kommer vara integreringen av arenaområdet i det nya Slakthusområdet, som är ett av Stockholms största utvecklingsprojekt. Samtidigt genomgår Avicii Arena och Annexet omfattande ombyggnationer för att tillsammans med Tele2 Arena skapa ett modernt och konkurrenskraftigt arenabestånd för alla typer av inomhus- och utomhusevenemang inom musik, idrott och kultur, säger Mårten Leringe, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.


Kulturhistoriskt klassificerad byggnad

Avicii Arena, ritad av Berg Arkitektkontor som sedan 2007 ingår i C.F. Møller Architects, är världens största globformade byggnad med en diameter på 110 meter och ett tak som når upp till 85 meter. Arenan är inte bara imponerande i storlek, den är också en kulturhistoriskt klassificerad byggnad. Sedan invigningen 1989 har den stått som värd för prestigefyllda evenemang som ishockeyfinaler och Eurovision Song Contest. Ett imponerande publikrekord sattes 2009 när Metallica uppträdde inför 16 531 entusiastiska konsertbesökare. NCC, som byggde arenan, har återigen blivit valda som byggledare för projektet.


– SGA Fastigheter har under ett flertal år arbetat med att finna det bästa sättet att uppgradera Avicii Arena för framtiden på ett klokt och ansvarsfullt sätt, inom ramarna för Stockholms kommunfullmäktiges beslut. Vi har haft med oss några av de bästa internationella konsulterna i Europa för att projektera ombyggnationen och nu välkomnar vi NCC som samarbetspart till oss så att vi i nära samverkan kan se till att den ikoniska arenan fortsatt har rollen som en av världens mest fantastiska arenor, säger Mats Viker, vd på SGA Fastigheter.


– Vi är otroligt stolta över att få vara med och utveckla ett av Stockholms främsta landmärken till en modern multiarena tillsammans med HOK, Schlaich Bergermann Partner och NCC. Tillsammans bildar vi ett starkt internationellt designteam som arbetar hårt för att ta fram innovativa och hållbara lösningar för att förbättra arenan. Sport och evenemang spelar en stor roll i våra framtida samhällen och kräver ett högt fokus i efterdyningarna av en pandemi, säger Danyal Taylan, arkitekt på C.F. Møller Architects.

Avicii Arena renoveras och moderniseras – nya detaljer om projektet avslöjas - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects, Nikolaj Jakobsen

Avicii Arena omvandlas till en modern arena


Ombyggnaden av Avicii Arena kommer att inkludera ett banbrytande koncept med ett infällbart tak, vilket förbättrar akustiken och skapar en mer intim atmosfär för fans och konsertbesökare. En ringliknande struktur kommer att sväva ovanför sittplatsområdet med automatiska, rörliga paneler som kan omvandla hela byggnaden på rekordtid.

– Från början har vårt designteam arbetat för att hylla byggnadens historia och kulturarv samtidigt som vi genomför en stor modernisering av upplevelsen. Våra designlösningar uppnår en perfekt balans och säkerställer att arenan är framåtblickande, flexibel och anpassningsbar för olika behov, säger Kirsty Mitchell, senior projektledare på HOK i London.


Designteamet kommer även att introducera en helt ny premiumfacilitet på den europeiska marknaden i form av gondolplatser. Denna innovativa idé är inspirerad av Little Caesars Arena i Detroit, i Michigan USA som HOK designat. Sätena kommer att placeras nära det infällbara taket och något överhänga sittplatsområdet.


– Renoveringen av Avicii Arena sätter en helt ny standard för uppgraderingar av arenor, vilket är resultatet av ett framgångsrikt samarbete med en engagerad kund. Vårt designteam har utvecklat toppmoderna tekniska lösningar som har möjliggjort detta, säger Knut Stockhusen, styrelseledamot och vd på SBP.


Den nedre sittplatssektionen genomgår en stor förbättring med en mer effektiv design, nya säten som är närmare isen och möjligheten till betydande förbättringar av premiumerbjudanden. Dessa strategier kommer att säkerställa att arenan blir mer mångsidig för arrangörer och att den övergripande upplevelsen förbättras.


– Att uppdatera en så unik och komplex byggnad som Avicii Arena kräver noggrannhet och respekt för byggnadens historiska utseende samtidigt som vi fokuserar på moderna krav och teknik. Vi är otroligt stolta över att återvända till detta landmärke som NCC byggde, utvecklade och nu ska modernisera, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef på NCC Building Sweden.

Avicii Arena renoveras och moderniseras – nya detaljer om projektet avslöjas - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects, Nikolaj Jakobsen

Konceptet för moderniseringen av arenarummet har utvecklats av HOK, som i samarbete med Legends och Schlaich Bergermann Partner har upphandlats av SGAF. C.F. Møller Architects bidrar till projektet genom sin kompetens och kunskap om den unika byggnaden, och fungerar som beställarstöd till SGAF samt som lokalarkitekt för HOK i projekteringen. Ramboll har tilldelats rollen som VVS-ingenjör, Efterklang är ansvariga för ljudtekniken, Light Bureau står för ljusdesignen, AFRY övervakar kostnadsstyrningen och Movement Strategies leder arbetet med crowd dynamics.

Projektet planeras vara färdigställt i början av 2025.


Visionsbilderna är framtagna av en grafiker med förbehåll för eventuella ändringar.

___________________

 

Om SGA Fastigheter
Stockholm Globe Arena Fastigheter AB (SGA Fastigheter), som ägs av Stockholms stad, är ett renodlat fastighetsbolag som svarar bland annat för förvaltning av Tele2 Arena, Aviici Arena inklusive SkyView, Annexet och Hovet. Utöver detta äger bolaget även nöjesdestinationen Tolv Stockholm samt mark i Globenområdet.

 

Om HOK
HOK är ett globalt företag med arkitekter, designers och ingenjörer med totalt 1 600 medarbetare på 24 kontor runt om i världen. HOK utformar byggnader och miljöer som svarar mot människan och planetens behov. Deras designers har teknisk spetskompetens och fokuserar på att leverera lösningar som inspirerar kunden och samhället.
Om Schlaich Bergermann Partner (SBP)
SBP är ett erkänt företag inom byggteknik och konsultverksamhet i Stuttgart, Tyskland. De specialiserar sig på storskaliga, arkitektoniskt tilltalande projekt som är innovativa, effektiva och lätta. Med över 250 medlemmar i sitt tvärvetenskapliga team erbjuder SBP holistiska och hållbara lösningar. De har genomfört betydande projekt inom olika områden, inklusive stadionprojekt i flera länder. SBP har också varit involverade i konstruktionen av den första demonterbara containerstadionen och flera klubbstadioner världen över. De har även bidragit till olika multifunktionella arenaprojekt i Europa.

Om Schlaich Bergermann Partner (SBP)

SBP är ett erkänt företag inom byggteknik och konsultverksamhet i Stuttgart, Tyskland. De specialiserar sig på storskaliga, arkitektoniskt tilltalande projekt som är innovativa, effektiva och lätta. Med över 250 medlemmar i sitt tvärvetenskapliga team erbjuder SBP holistiska och hållbara lösningar. De har genomfört betydande projekt inom olika områden, inklusive stadionprojekt i flera länder. SBP har också varit involverade i konstruktionen av den första demonterbara containerstadionen och flera klubbstadioner världen över. De har även bidragit till olika multifunktionella arenaprojekt i Europa.

 

Om NCC
NCC är ett av de ledande byggföretagen i Norden. Som expert på att driva komplexa byggprocesser bidrar NCC till byggande som har en positiv inverkan på kunderna och på samhällets utveckling i stort. Verksamheten omfattar bygg- och infrastrukturprojekt, produktion av asfalt och stenmaterial samt kommersiell fastighetsutveckling. 2022 omsatte NCC ca 54 miljarder SEK och hade 12 500 anställda. NCC:s aktier är noterade på Nasdaq Stockholm.

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter