C.F. Møller Architects ritar Enköpings nya kommunhus - C.F. Møller
C.F. Møller Architects ritar Enköpings nya kommunhus - C.F. Møller
27.3.2023

C.F. Møller Architects ritar Enköpings nya kommunhus

C.F. Møller Architects har i samarbete med Skanska och Vacse vunnit upphandlingen om Enköpings nya kommunhus. Det blir ett nytt flexibelt kontorshus med höga hållbarhetskrav beläget centralt i staden.
C.F. Møller Architects ritar Enköpings nya kommunhus - C.F. Møller

Nu ska kommunens förvaltningar samlas under samma tak igen. Det nya kommunhuset byggs på fastigheten där det gamla kommunhuset tidigare stod som ligger intill Enköpings populäraste park. Byggnaden blir fyra våningar hög och får en bruttoyta på cirka 5 300 kvadratmeter. Kontorsbyggnaden blir arbetsplats för cirka 450 medarbetare. Med det nya kommunhuset får Enköpings kommun en modern och effektiv mötesplats för sina medarbetare och medborgare.

 

Stort fokus på hållbarhet


Kommunhuset ska möta högt ställda hållbarhetskrav och kommer att certifieras enligt BREEAM, nivå Excellent. Byggnaden kommer också att uppfylla energiklass A enligt Boverkets krav. Klimatpåverkan blir mycket låg bland annat genom att trä är primärt byggmaterial kompletterat med klimatförbättrad betong. Utöver detta används effektiva energilösningar för att uppnå ett lågt energibehov under drift. Värdeord som ”Enköpings bästa arbetsplats”, ”mötesplats som skapar engagemang” och ”ett omtänksamt hus” har präglat processen och byggnadens utformning, där stort fokus har lagts på hållbarhet i alla former.

Sara Nilsson, architect at C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects ritar Enköpings nya kommunhus - C.F. Møller

 – Vi är både glada och stolta över att Enköpings kommun har gett oss förtroendet att få utforma det nya kommunhuset. I planlösningarna har mötesplatsen varit ett centralt ord i utformningen, i hur man rör sig i huset, var det personliga navet är placerat, var kaffestationerna finns hur funktionerna kan användas effektivt under dagens alla timmar. Vi ser fram emot processen framåt, att tillsammans med kommunen utforma deras nya kreativa arbetsplats med möjlighet att mötas och samverka. Vi strävar efter en hållbar och långsiktig arkitektur med synergier till sin omgivning och där ger denna unika plats fina förutsättningar, säger Sara Nilsson, uppdragsansvarig arkitekt för C.F. Møller Architects.

C.F. Møller Architects ritar Enköpings nya kommunhus - C.F. Møller

Inbjudande och funktionellt


Kommunhuset placeras som en fond i parken, och ska planeras för att både vara inbjudande, upplevelsevärt och funktionellt för de 450 medarbetare som ska arbeta i huset och för besökare. Husets utförs som en hybridkonstruktion där målet är att skapa en stor känsla av trä. Byggnadens entréplan innehåller främst externa verksamheter som mötesrum, möteslounge, vigselrum och reception. Uppåt i huset finns aktivitetsbaserade arbetsplatser och stödfunktioner. På översta plan placeras matsal med åtkomst till en stor takterrass i sydväst, internt café samt ytterligare mötesfunktioner. Terrassen möjliggör utevistelse i både sol och skugga och erbjuder både ytor för utelunch och utearbete. Två mindre ljusgårdar skapar rumslighet och visuella förbindelser genom huset.

 

C.F. Møller Architects är arkitekt, Skanska utvecklar och bygger kommunhuset, och Vacse kommer att bli långsiktig fastighetsägare när byggnaden står färdig. Förutsatt erhållet bygglov är byggstart planerad till november i år och det nya kommunhuset beräknas stå klart under tredje kvartalet 2025.

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter