Grönt ljus för omvandling av ikonisk kontorsbyggnad - C.F. Møller. Photo: Ciityscape
Grönt ljus för omvandling av ikonisk kontorsbyggnad - C.F. Møller. Photo: Ciityscape
26.5.2021

Grönt ljus för omvandling av ikonisk kontorsbyggnad

C.F. Møller Architects och Lyall Bills & Young Architects planerar för omvandlingen av Mountbatten House, en kontorsbyggnad och ett landmärke från 1970-talet, till en förstklassig byggnad med bostäder och offentliga funktioner, inklusive ett nytt torg. Planeringsgodkännande kommer från Medway Council.

 

Mountbatten House i Chatham är ett initiativ av Medway Council som syftar till att transformera en kontorsbyggnad och ett landmärke från 1970-talet till en förstklassig byggnad med bostäder, och på ett lyhört sätt återbilda ett historiskt stadscentrum. Huset som byggdes som en skräddarsydd kontorsbyggnad till Lloyds Bank har stått tomt de senaste tio åren, medan dess systerbyggnad, Pentagon Shopping Centre, fortsatt är i bruk. Utvecklingen av 168 lägenheter och flexibla detaljhandelsutrymmen är del av en samordnad vision med viktiga och komplexa stadsförnyelseaspekter som kombinerar fyra designinitiativ: den adaptiva återanvändningen av Mountbatten House, utformningen av en ny utbyggnad, tillfälliga förbättringar av den gamla busstationens fasad och skapandet av ett nytt offentligt torg.

Grönt ljus för omvandling av ikonisk kontorsbyggnad - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

”Vi är mycket glada över att ha vunnit detta planeringsgodkännande och ser fram emot att fortsätta arbetet i samarbete med Lyall Bills & Young Architects och Medway Development Company. Vi har tagit med oss våra nordiska värderingar och ett starkt fokus på hållbarhet, dagsljus och människan i centrum av projektet, och är glada över att detta har uppskattats av Medway Council”, säger Teva Hesse, Director och arkitekt på C.F. Møller i Storbritannien.

Grönt ljus för omvandling av ikonisk kontorsbyggnad - C.F. Møller. Photo: Cityscape

Nytt liv åt en gammal byggnad
Mountbatten House är en tolv våningar hög kontorsbyggnad byggd med en innovativ Prefab-betongteknik över en krenelerad tegelsockel. Stora fönster i öst- och västläge som en gång stängde in luftkonditionerade kontorsgolv kommer nu att släppa in rikligt med dagsljus och naturlig ventilation i alla bostäder. En mängd olika bostadstyper kommer tillhandahållas, varav flera genomgångslägenheter och lägenheter med fönster i två väderstreck som får tillgång till ljus både från öst och väst. Lägenheter österut har panoramautsikt över Great Lines Heritage Park, medan lägenheter i västläge har utsikt över stadens medborgarcentrum och floden Medway.


Överflödiga våningar med anläggningsutrustning kommer att tas bort för att maximera boendeavtrycket och skapa gemensamma ytor åt de boende. Alla bostäder är försedda med privata bekvämligheter i form av generöst tilltagna balkonger.


Befintliga betongfasadpaneler kommer att återställas och skapa en ljusare finish. Teglet kommer att rengöras och renoveras så att det ursprungliga uttrycket förbättras. Nya avfasade balkonger kommer att byggas in varsamt i de bevarade fasaderna med färgade takfotsinklädnader som ger liv i utsikten från gatunivå.


Viktiga strategiska vyer styr den nya byggnadens höjd och form. Kaskadformade takterrasser på den tolv våningar höga tillbyggnaden sluttar dramatiskt ner mot ett böjt avslut ovanför en djup kolonnad av rött tegel. Konstruktionen skapar starka visuella kopplingar till en historisk teater eller ett 1700-talsfort i en sluttning.
54 nya lägenheter kommer att bli tillgängliga i denna byggnad. Eftersom golvindelningen delas med Mountbatten House får alla lägenheter tillgång till bättre takhöjd. Den huvudsakliga betongpanelsupphöjningen till Mountbatten är konstruerad som en dubbel kvadrat. Detta förhållande har utforskats på den nybyggda fasaden genom att torget tolkats inom ett gyllene snitt. Målet var att skapa en harmonisk relation mellan de två angränsande byggnaderna och att få dem att fungera som en trygg ensemble. En djup kolonnad skapas på gatunivå. Denna är utformad som en ”valvslagning” i rött tegel som är tre våningar hög och fungerar som ett svar på höjden från Pentagon-fasaden som vetter mot Military Road. Fönster och balkonger ges samma formspråk och färgpalett som Mountbatten House, med attraktiva inskjutna balkonger på den böjda delen och terrasser i full bredd på de nedre våningarna.


På gatunivå, nedanför dessa våningar skapar infällda helhöjdsglas en yttre kolonnad av tegelövergångar till valvslagningen vilket omsluter de kommersiella utrymmena och ingångarna till lägenheterna ovan.

Grönt ljus för omvandling av ikonisk kontorsbyggnad - C.F. Møller. Photo: Ciityscape

Ett nytt och levande offentligt rum
En ny välvd takkonstruktion på Mountbatten House kommer att transformera och skapa liv i byggnadens platta taklinje och tillhandahålla publika bekvämligheter i form av ett evenemangsutrymme med dubbel höjd som erbjuder enastående utsikt över stadens centrum, historiska landmärken och långa vyer över floden Medway.

 

De långa ramperna till en nedlagd busstation kommer att tas bort, vilket gör det möjligt för en förbättrad offentlig sfär att svepa in över det nya torget som är utformat för att fungera som en gårdsplan till teatern och som en tröskel till Pentagons köpcentrum. Aktiva gatuplansfasader i form av caféer, restauranger, marknadsstånd och popup-butiker kommer att skapa nya möjligheter för stadskärnans kommersiella, sociala och kulturella dynamik.

 

”Vi är mycket glada över att få samarbeta med C.F. Møller i detta fantastiska designprojekt. Vi gillade verkligen samarbetet i tävlingen under 2019, och att få utveckla vårt vinnande bidrag under det senaste året har tydliggjort de tillvägagångssätt och synergier som ledare och arkitekter på våra olika byråer har gemensamt. Vi har turen att ha en mycket kunnig kund, och vi ser nu fram emot detaljplaneringen och konstruktionsfasen”, säger John Lyall, Director på Lyall Bills & Young Architects.


Förbättrad hållbarhet
Den befintliga byggnadens energiklassning kommer att förbättras avsevärt när högpresterande värmeisolering integreras i den bevarade byggnadskonstruktionen i kombination med ett gemensamt luftvärmepumpsystem som levererar värme och tappvatten. Utnyttjandet av byggnadskonstruktionen, passiva åtgärder och naturlig ventilation kommer att eliminera behovet av aktiv kylning och minimera koldioxidutsläppen. I stället för att riva en överflödig byggnad och alstra massa avfallsmaterial, gör den adaptiva återanvändningen av byggnadskonstruktionen, beklädnaden och den förkroppsligade energin, samt den innovativa återanvändningen av dess inre utrymmen och tillhandahållandet av en mängd nya externa funktioner det möjligt att återanvända byggnaden för att tillgodose framtida behov.

 

Byggnationen förväntas påbörjas i början av 2022. Den totala byggkostnaden är cirka 30 miljoner GBP.

 

Plats: Town Centre, Chatham, Kent
Lokal myndighet: Medway Council
Kund: Medway Development Company
Arkitekter: C.F. Møller Architects och Lyall Bills & Young

Landskapsarkitekt: C.F. Møller Architects
Planeringkonsult: DHA Planning
Konstruktionsingenjör: BDP
M&E-konsulter: MLM/SWECO
QS: Medway Development Company
CDM: Lyall Bills & Young

 

Press Release Medway Council
Project Description

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter