Energinet HQ, C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects designar nytt huvudkontor för Energinet - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
Energinet HQ, C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects designar nytt huvudkontor för Energinet - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
7.12.2023

C.F. Møller Architects designar nytt huvudkontor för Energinet

Ett team bestående av C.F. Møller Architects, NCC som totalentreprenör, och Artelia har vunnit tävlingen om det nya huvudkontoret för det danska energiföretaget Energinet.

 

Det nya huvudkontoret kommer att byggas intill Energinets befintliga byggnad i Fredericia och är avsett att uppfattas som en sömlöst integrerad enhet, både funktionellt och estetiskt. Cirka 900 nya arbetsplatser, en kafeteria och ett konferenscenter kommer att etableras. Utökningen av Energinets huvudkontor syftar till att framtidssäkra företagets möjligheter till organisk tillväxt. Kontraktsbeloppet uppgår till cirka 600 miljoner danska kronor.


Den nya konstruktionen inkluderar en anslutning mellan den befintliga huvudkontorsbyggnaden och den nya på bottenvåningen, första våningen, andra våningen och källarplanet, och det kommer att etableras olika gemensamma faciliteter som kafeteria, mötesrum och utomhusutrymmen. Sammantaget kommer byggnaden att omfatta 26 750 kvadratmeter, inklusive källaren.

Thue Borgen Hasløv, partner & architect, C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects designar nytt huvudkontor för Energinet - C.F. Møller. Photo: Hans Christian Jacobsen

"En viktig vision för oss har varit att sammanfoga det befintliga och det nya, både arkitektoniskt och funktionellt, samt i den dagliga upplevelsen av byggnaden. På så sätt skapar vi en upplevelse av att Energinet har genomgående samma DNA när det gäller estetiska principer och arkitektoniska kvaliteter. Dessutom ska en genomtänkt och kvalificerad flödesstrategi skapa engagerande och effektiva rörelsemönster i och mellan byggnaderna", säger Thue Borgen Hasløv, ansvarig arkitekt och partner på projektet från C.F. Møller Architects.

Energinet HQ, C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects designar nytt huvudkontor för Energinet - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Trä skapar en trevlig atmosfär
Projektets främsta uppgift är att fungera som en välskött och attraktiv arbetsplats för nuvarande och framtida medarbetare. Teamet bakom det nya huvudkontoret har fokuserat på den betydande potentialen att utforma en modern och effektiv kontorsbyggnad baserad på värden som öppenhet, tillgänglighet och nytänkande.


I projektet har man arbetat med att föra över och anpassa den stämning som upplevs i det befintliga kontoret, som har många uppenbara kvaliteter som transparens, ljus, överskådlighet och rymd. I det nya huvudkontoret kommer trägolv och träelement att bidra till att skapa en trevlig atmosfär, medan byggnadens träkolonner kommer att lägga till en varm och taktil karaktär i alla rum.


"Vi är stolta och glada över att Energinet har valt vår lösning", säger Lasse Ebler, senior anbudsansvarig i NCC:s byggenhet i väst under Building Nordics. "Vi har lämnat in ett väl genomtänkt och noggrant bearbetat förslag tillsammans med C.F. Møller och Artelia, vilket i övrigt är samma team som vi samarbetar med på en stor kontorsbyggnad i trä i Odense för Bygningsstyrelsen."


Jakob Mariager, divisionschef på Artelia, ser också fram emot ett nytt ambitiöst projekt med samma team, som kommer direkt från ett framgångsrikt samarbete i Odense:


"Energinet vill naturligtvis ha en passiv byggnad med låg energiförbrukning, men har samtidigt stora ambitioner för inomhusklimatet och arbetsmiljön. Det är alltid spännande att få dessa två viktiga hänsyn att gå upp i en högre enhet. Särskilt eftersom vi vet hur stor påverkan som byggnader har på vår hälsa och välbefinnande. Under anbudsfasen har teamet genomgått en värdefull integrerad designprocess där vi tillsammans har hittat effektiva lösningar som tar hänsyn till både inomhusklimat, energi och dagsljus. Vi ser mycket fram emot att fortsätta det arbetet.


Byggnaden är planerad att uppnå en DGNB Guld-certifiering.

 

Energinet HQ, C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects designar nytt huvudkontor för Energinet - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Efter en upphandling med tillhörande arkitekttävling har Energinet valt NCC som totalentreprenör i samarbete med C.F. Møller Architects och Artelia.

 

Arbetet kommer att påbörjas sommaren 2024 då grundarbetet startar. Det nya huvudkontoret kommer att vara klart för inflyttning under det fjärde kvartalet 2026.


Det nämnda samarbetet i Odense mellan C.F. Møller Architects, NCC och Artelia är WoodHub-projektet. WoodHub är en kontorsbyggnad som samlar olika statliga myndigheter under ett tak i hjärtat av Odense och är ett banbrytande projekt för miljövänlig träbyggnad och den största träbyggnaden i Danmark.


Om Energinet
Energinet är ett självständigt offentligt företag under Klima-, Energi- och Forsyningsministeriet. De äger och utvecklar el- och gasnäten i Danmark för att integrera mer förnybar energi, upprätthålla försörjningstrygghet och säkerställa ett rättvist marknadstillträde till näten.

 

Energinet
High-Res Illustrations
Projektbeskrivning

Energinet HQ, C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects designar nytt huvudkontor för Energinet - C.F. Møller. Photo: Erik Nord

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter