”Hjärtat” i Ikast vinner Civic Trust Awards - C.F. Møller
9.3.2020

”Hjärtat” i Ikast vinner Civic Trust Awards

”Hjärtat” i Ikast, av C.F. Møller Architects är ett nytt kultur- och kommunikationscentrum som på olika sätt kombinerar lärande, kommunala tjänster, fysisk träning och lek.
”Hjärtat” i Ikast vinner Civic Trust Awards - C.F. Møller
”Hjärtat” i Ikast vinner Civic Trust Awards - C.F. Møller

Civic Trust Awards grundades 1959 för att uppmärksamma hög kvalitet inom arkitektur, design, planering, landskap och offentlig konst. Priset delas ut till projekt av högsta arkitektoniska kvalitet, men endast om projektet bedöms ge ett särskilt positivt kulturellt, socialt eller ekonomiskt bidrag till lokalsamhället och visar engagemang för hållbarhet och universella designprinciper. Det brittiska priset tilldelas huvudsakligen brittisk arkitektur och ges bara undantagsvis till internationella projekt.

I år var "Hjärtat i Ikast" en av Civic Trust International Award-vinnarna. Dessutom var byggnaden ett av åtta projekt som valdes ut av Civic Trust National Panel som favoriter bland årets prisvinnare.


”Byggnaden har utformats för att erbjuda en fokuspunkt i den kulturella gemenskapen och är en kraftfull, tillgänglig arkitektonisk enhet som utstrålar öppenhet, värme och välkomnande. En fantastisk byggnad inifrån och ut men med särskilt extraordinära interiörer som uppvisar en förstklassig arkitektur och en förstklassig inställning till materialitet och elegans i detaljerna”, kommenterar domarna.


"Hjärtat är ett perfekt exempel på hur man kan samla resurser från olika intressenter och utnyttja nödvändiga investeringar, som annars skulle ha använts för mindre separata åtgärder, för att skapa något med en mycket större räckvidd och effekt – en verkligt samhällsdriven insats, som vi är stolta över att ha varit en del av”, säger Julian Weyer, partner, arkitekt MAA.


Multifunktionell byggnad
C.F. Møller Architects utbyggnad av den internationella skolan i Ikast-Brande skapar en mötesplats där relationer mellan olika samhälls- och åldersgrupper kan formas och utvecklas. Byggnaderna och utomhusområdena är skapade för att främja inkluderande och integrerande sociala och kulturella möten och sammankomster. Tillbyggnaden innehåller idrottshallar med multifunktionella och pedagogiska funktioner, kommersiella arbetsmöjligheter, såsom exempelvis caféer och kontorslokaler. Projektet kommer att förbättra skolans pedagogiska anläggningar än mer och skapar samtidigt en ny mötesplats, centrerad kring ett område i Ikast som befinner sig i snabb tillväxt. ”Hjärtat” kommer att omges av en rad aktiviteter med rik mångfald för samhället, motion och fritidsverksamhet.


Tidigare har C.F. Møller Architects vunnit Civic Trust Award för bland annat Sogn & Fjordane Konstmuseum i Norge 2015, och år 2017 vann C.F. Møller Architects pris för campushallprojektet på det Syddanska Universitetet i Odense.

 

Kund
Fastighetsföretaget ISIB A/S (genom beställaren HEARTLAND och Ikast-Brande kommun), Realdania och danska stiftelsen för kultur- och idrottsanläggningar.

 

 

The Heart in Ikast
Civic Trust Awards

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter