Horsens Gymnasium, C.F. Møller Architects - Hedras på världsarkitekturdagen - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Julian Weyer
Horsens Gymnasium, C.F. Møller Architects - Hedras på världsarkitekturdagen - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Martin Schubert
4.10.2022

Hedras på världsarkitekturdagen

C.F. Møller Architects vinner pris och en utmärkelse på världsarkitekturdagen för ”Bästa nya byggnad” och ”Bästa hållbara byggnad”. Båda byggnaderna ligger i Horsens, Danmark, och hedras av Horsens kommun på världsarkitekturdagen 2022 efter en prispaus på grund av Covid-19.

 

Horsens Gymnasium premieras i kategorin ”Bästa nya byggnad” och en ny grön Netto livsmedelsbutik får en utmärkelse i kategorin ”Bästa hållbara byggnad”.


Horsens Gymnasium är en utbyggnad av befintliga Horsens Gymnasium och är en modern undervisningslokal som är helt integrerad med staden och den befintliga byggnaden. Priskommittén konstaterar följande:


"Detta är ett utmärkt exempel på hur man utformar en platsanpassad byggnad och visar respekt för och analyserar de befintliga byggnaderna och sammanhanget. Högklassiga anläggningar skapar den bästa möjliga inlärningsmiljön, där den gamla huvudbyggnaden kopplas samman med de nya byggnaderna för att skapa en ny och unik campusatmosfär."

Horsens Gymnasium, C.F. Møller Architects - Hedras på världsarkitekturdagen - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Martin Schubert

De nya byggnadernas fasader bygger på de befintliga byggnadernas enkla arkitektoniska uttryck. En öppen fasad ger en visuell koppling mellan en central gård och en ny gemensam hall. Gymnastiksalen omstruktureras och utökas till en klusterstruktur som är uppdelad i olika ämnesgrupper. Det gemensamma rummet är flexibelt och kan arrangeras både som en stor sal och som ett litet vardagsrum. Alla kluster och gemensamma utrymmen har optimala dagsljusförhållanden så att de orienterar sig mot uterummet och den centrala gemensamma gården.

Horsens Gymnasium, C.F. Møller Architects - Hedras på världsarkitekturdagen - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Julian Weyer

En aktivitetsstig som omsluter gymnasieområdet guidar allmänheten genom området och bjuder in stadens medborgare att använda utomhusanläggningarna. Innergården och utomhusområdena, som innehåller idrottsanläggningarna (bland annat), omfattar en ny idrottshall och ett täckt åskådarområde.


"Vi är stolta över att få detta erkännande från Horsens kommun. Vi har strävat efter att skapa en modern inlärningsmiljö med starkt fokus på välbefinnande för både elever och lärare, och samtidigt ägna stor uppmärksamhet åt och respektera de befintliga byggnaderna och sammanhanget", säger Klavs Hyttel, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.

Green Netto, C.F. Møller Architects - Hedras på världsarkitekturdagen - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Julian Weyer

Grön Netto
Nettobutiken på Bygholm Bakker i Horsens är den första i ett nytt koncept som sätter nya standarder för välbefinnande och hållbarhet i livsmedelsbutiker. Stora delar av byggnaden är gjord av trä. Byggnadens fasader består av träelement och takkonstruktionen är gjord av danskproducerat lamellträ. Entrén är klädd med värmebehandlad nordisk furu. Byggnadselementen och de mekaniska fogarna är utformade så att det är möjligt att separera delar av byggnaden till kompletta element för återvinning och användning i andra byggprojekt. Landskapslösningen runt butiken förbättrar det lokala områdets biologiska mångfald med inhemska buskar och träd samt naturligt gräs och vilda blommor. Ett grönt sedumtak bidrar till regnvattensänkning och temperaturkontroll genom att hålla värmen under vintermånaderna och ge naturlig kylning under sommarmånaderna. Solceller på taket och en särskild energianläggning gör butiken delvis självförsörjande på energi. Hållbara initiativ har resulterat i DGNB Gold-certifiering.

 

Projektbeskrivning Horsens Gymnasium
Projektbeskrivning Netto Bygholm Bakker

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter