OSW Open School sätter nya standarder för lärmiljöer i Tyskland - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Nordland Arkitekter
OSW Open School sätter nya standarder för lärmiljöer i Tyskland - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Nordland Arkitekter
22.2.2022

OSW Open School sätter nya standarder för lärmiljöer i Tyskland

C.F. Møller Architects vinner tävlingen med en arkitektonisk design som visar på en holistisk struktur för inlärningsmiljöer och öppna skolbyggnader som involverar lokalsamhället.

 

OSW Open School i Waldau-distriktet i Kassel sätter en ny standard för lärandemiljöer i tyska skolor genom att förena natur och utbildning i ett flexibelt och hållbart landskap med flera användningsområden och en byggnad för lokalsamhället. Särskilt fokus har legat på att inkludera samhällsorienterade funktioner som bibliotek, ungdomscenter, musikrum och verkstäder i skolbyggnaden.

OSW Open School sätter nya standarder för lärmiljöer i Tyskland - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Mew

- Vi har fokuserat på att skapa en skolbyggnad som fungerar som en ny destination och en katalysator för att föra samman de omgivande grannskapen i förorten Waldau i Kassel, säger Mads Mandrup, partner på C.F. Møller Architects.

OSW Open School sätter nya standarder för lärmiljöer i Tyskland - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Nordland Arkitekter

Förskjutningar i byggnadens geometri skapar varierande miljöer för undervisning och aktiviteter både inne och ute. Utomhusutrymmena bildar ett campus som också inbjuder hela samhället att använda de många zonerna för motion och rekreation. På så sätt går aktiviteter och undervisning bokstavligen bortom fasaderna och stöder den konceptuella undervisningsmiljön där barnen lär sig av varandra genom kreativitet integrerad med naturen.
Med fokus på transparens och öppenhet för allmänheten har OSW Open School tydliga passager i toppen och i hela byggnaden:
- För att få en öppen tillgång till de samhällsorienterade funktionerna i byggnaden och för att få en urban koppling till utomhusmiljön använder vi en befintlig gångväg i området som vi drar in i skolans atrium. Den urbana kopplingen stärks ytterligare av en trappa med breda steg som fungerar som ett urbant rum med landskapsutsikt och uppehållsplatser. Utformningen ger intrycket av skolan som en grön inlärningsbacke, fortsätter Mads Mandrup.

OSW Open School sätter nya standarder för lärmiljöer i Tyskland - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Nordland Arkitekter

Hållbar och framtidssäker hybridbyggnad i trä
OSW Open School bygger på DGNB-certifieringskravet med sex projektspecifika teman: flexibilitet, inomhusklimat, hälsosamt boende, optimal drift, livslängd och dubbel funktion. Dessa har inspirerat till att utforma en flexibel hybridbyggnad i trä med ett minimum av bärande väggar för en anpassningsbar och framtidssäker konstruktion.


Trähybridkonstruktionen med lätta komponenter förkortar byggtiden för bärande ramar med 30-40 % jämfört med konventionella lösningar. Och materialvalets miljöpåverkan minskar koldioxidutsläppen med 50 % jämfört med konventionella lösningar.

 

- Projektets ambition är att visa hur arkitektur kan spela en viktig roll för att utveckla och stärka ett lokalsamhälle - över generations- och könsgränserna. I designens kärna återspeglar den våra värderingar inom socialt ansvar och miljö genom att fokusera på välfärd för alla, i kombination med hållbara lösningar inom både landskap och arkitektur, säger Mads Mandrup.

Copenhagen International School / C.F. Møller Architects - OSW Open School sätter nya standarder för lärmiljöer i Tyskland - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Adam Mørk

Ledande inom arkitektonisk välfärd
C.F. Møller Architects har bidragit avsevärt till utvecklingen av välfärdssamhällen i Skandinavien och resten av världen sedan grundandet 1924. C.F. Møller erkänns och belönas kontinuerligt internationellt för att sätta nya arkitektoniska standarder, tack vare ett starkt fokus på arkitekturens funktionella, konstnärliga och sociala värde.
C.F. Møller Architects arbetar för närvarande också med Ny Islands Brygge School, Klostermarksskolan och Horsens Gymnasium i Danmark samt Vega Skola i Sverige och Glemmen Skola i Norge. C.F. Møller ligger också bakom prisbelönta utbildningsmiljöer som Copenhagen International School, International School Ikast-Brande i Danmark och A.P. Møller School i Schleswig.


I Tyskland har C.F. Møller arkitektkontor ritat stora projekt som Fernbahnhof Hamburg-Altona, det tyska miljöministeriet, i8 iCampus och MK7 i München och Berlin Hyp Headquarter.


Andra priset i tävlingen gick till Schneider + Schuhmacher Planungsgesellschaft och tredje priset till h4a Gessert+Randecker Architekten.


C.F. Møller Architects planerar OSW Open School i samarbete med Nordland Arkitekter och Wenzel + Wenzel.

 

Presse Release City of Kassel
Projektbeskrivning

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter