Biomedicum har nått finalen i Cannes - C.F. Møller. Photo: Mark Hadden
Biomedicum har nått finalen i Cannes - C.F. Møller. Photo: Mark Hadden
30.1.2020

Biomedicum har nått finalen i Cannes

Biomedicum, det nya forskningscentret i Stockholm, har utsetts till finalist i årets MIPIM Awards i kategorin bästa vårdprojekt.

 

MIPIM Awards 2020 fick över 228 bidrag från 45 länder över hela världen.
 
Juryn för MIPIM Awards träffades den 23 januari i Paris för att utvärdera alla bidrag och utsåg Biomedicum i Stockholm till finalist, det enda projektet från Sverige som tog sig till finalen.

 

- Vi är mycket glada över denna nominering. Projektet är resultatet av ett utmärkt lagarbete på C.F. Møller Arkitekter och ett inspirerande samarbete med kunden, Akademiska Hus, användare från Karolinska Institutet och inredningsarkitekter från Nyréns Arkitektkontor, säger Mårten Leringe, partner, vd och arkitekt på C.F. Møller i Stockholm.

 

Projektet färdigställdes före utsatt tid och blev billigare än budgeterat.

 

MIPIM Awards 2020
Biomedicum

Biomedicum har nått finalen i Cannes - C.F. Møller. Photo: Mark Hadden

Forskningscentrum
Den nya laboratoriebyggnaden Biomedicum kommer att utgöra navet för forskning vid Karolinska Institutet i Stockholm, ett av världens ledande medicinska universitet som bland annat är känt för att utse nobelpristagarna i medicin och fysiologi.

 

Tidigare var Karolinska Institutets forskningsmiljöer utspridda över hela campus – ett grönt parkområde med röda tegelbyggnader från 1930-talet. Med Biomedicum får Karolinska Institutet en samlad miljö för framtida forskning, med enormt flexibelt utrustade laboratorier och kontorslokaler som kommer att fungera som en katalysator för gränsöverskridande samarbete mellan de olika forsknings- och studiemiljöerna.

 

Integration av inomhus- och utomhusmiljöer
Den nya anläggningen är inte bara avsedd att vara ytterligare en byggnad i campusparken, utan kommer också att föra in parken i byggnaden. Med ett glastäckt grönt atrium fortsätter campusområdet utomhus in genom hela byggnaden, vilket förstärker de sociala egenskaperna hos det gröna campuset, vilket kommer att gynna kunskapsdelning och tvärvetenskap.

Biomedicum har nått finalen i Cannes - C.F. Møller. Photo: Mark Hadden

Stöder samarbete och innovation
Byggnadens interna förbindelser, som bland annat skapats med hjälp av en transparent, inbjudande bottenvåning med åtkomst till atrium samt café och publika utställningsutrymmen, skapar också nya förbindelser över hela campuset och kopplar samman Karolinska Institutet med det nya universitetssjukhuset, Nya Karolinska Solna (NKS). Byggnaden innehåller ett brett utbud av formella och informella mötesplatser för att stödja samarbete och innovation överallt i institutet och i sjukhuset.

 

Kund: Akademiska Hus
Hyresgäst: Karolinska Institutet
Arkitekter: C.F. Møller Architects
Inredningsarkitekter: Nyréns Arkitektkontor
Landskap: Landskapslaget AB
Entreprenör: Skanska


Om MIPIM Awards
MIPIM Awards instiftades 1991 och är en internationellt berömd tävling för fastigheter hos MIPIM, en världstäckande fastighetsfestival som genomförs från 10 till 13 mars 2020 i Cannes.


Tävlingen uppmärksammar de mest framstående och fulländade projekten över hela världen, avslutade eller ännu ej uppförda, det allra bästa inom fastighetsbranschen.

 

Finalisterna
Vinnaren i kategorin ”bästa vårdprojekt” kommer att tillkännages under festivalen i mars.

 

Finalisterna i denna kategori är:
• Biomedicum, Stockholm, Sverige. Arkitekt: C.F. Møller Architects
• CHIREC Delta General Hospital, Bryssel, Belgien. Arkitekt: ASSAR Architects
• Kommunarka-sjukhuset, Moskva, Ryssland. Arkitekt: TPO Reserve Company
• Viborg akutenhet, Viborg, Danmark. Arkitekt: AART Architects, Sweco Architects

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter