Ry School & Dayycare Centre, C.F. Møller Architects - Första spadtaget för klimatsmart och gemenskapsorienterad skola - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
Ry School & Dayycare Centre, C.F. Møller Architects - Första spadtaget för klimatsmart och gemenskapsorienterad skola - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
31.10.2024

Första spadtaget för klimatsmart och gemenskapsorienterad skola

Första spadtaget markerar början på byggandet av den nya Ry Skola och Förskola som fokuserar på gemenskap och lågt klimatavtryck.

 

Onsdagen den 30:e oktober togs det första spadtaget för Ry Skola och Förskola, ett evenemang som samlade lokala representanter, blivande elever och medlemmar från lokalsamhället. Skolan är designad med fokus på klimatsmarthet, välmående, integration i landskapet och ska fungera som en inspirerande och flexibel lärandemiljö för både barn, elever och vuxna.

Byggnaden uppförs i två våningar som trappar ned mot söder och skapar en lättillgänglig och inbjudande entré. Designen ger byggnaden liv, med alla de dagliga aktiviteter som utspelar sig där. Ett dubbelhögt gemensamt område bildar skolans hjärta och skapar ett levande gemenskapsrum där elever, personal och besökare kan samlas. Mindre uppehållsplatser i kluster inom både skolan och förskolan säkerställer att alla åldrar har utrymme för både fokuserade aktiviteter och social interaktion.

Ry School & Dayycare Centre, C.F. Møller Architects - Första spadtaget för klimatsmart och gemenskapsorienterad skola - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Klimatsmarthet och gemenskap
Byggnaden ligger vid det lokala fritidscentret, Ry-hallarna, och utnyttjar därmed synergipotentialen genom att placera en skola och förskola i närheten av en aktiv miljö med rörelse och hälsa som fokus. Denna synergi knyts samman i konceptet "pärlor på en tråd". Pärlorna är funktioner i projektet som kan användas av både skolan, förskolan och lokalsamhället utanför skoltid, som matlagnings- och musikrum samt möteslokaler. Tråden är den fysiska förbindelsen från ankomstplatsen i söder till Ry-hallarna i norr. Aktiviteterna ligger både vid skolans gemensamma torg och fortsätter utomhus med en förbindelse till Ry-hallarna i en passage där skolans och Ry-hallarnas funktioner skapar en aktiv passage.


- Området här är redan fyllt med liv. Människor som utövar sport. Barn som leker. Föräldrar som dricker kaffe. Det kommer att bli ännu mer liv här i framtiden. Skolan och förskolan är tänkta som en helhet från början och kommer att dela vissa rum och utomhusfaciliteter. Därmed kan fler barn få glädje av faciliteterna, och barn och vuxna kan använda vissa av faciliteterna utanför skoltid, sa borgmästaren i Skanderborg, Frands Fischer, innan han satte sig i grävmaskinen för att ta första spadtaget för det stora byggprojektet.
I linje med skolans klimatåtaganden siktar byggnaden på ett klimatavtryck under 9,0 kg CO₂/m² per år. Med lätta fasader i trä och en pelar-bjälklösning prioriterar designen hållbara material och byggmetoder, och understryker en insats för att minska miljöpåverkan.


Den nya skolan byggs med flexibla ramar för tre parallellklasser från årskurs 0 till 6 och får plats för cirka 450-500 elever och 50 medarbetare. Förskolan kan hysa omkring 50 småbarn och 100 förskolebarn samt 35-40 medarbetare.

 

Bygget förväntas vara färdigt 2026.

 

Press Release Skanderborg Municipality
Projektbeskrivning

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter