400 barn planterar skolskog i Ajstrup - C.F. Møller Architects bakom vision och översiktsplan - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Joanna Lykke Kaalby
400 barn planterar skolskog i Ajstrup - C.F. Møller Architects bakom vision och översiktsplan - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Joanna Lykke Kaalby
2.12.2021

400 barn planterar skolskog i Ajstrup - C.F. Møller Architects bakom vision och översiktsplan

I ett samarbete mellan Århus kommun och den nationella organisationen Plant et Træ, C.F. Møller Architects bidrar med en vision och en översiktsplan för ett vilt skogsområde för lärande och naturupplevelser i Ajstrup. En så kallad skolskog för utbildning och gemenskap i Århus kommun.

 

Stark sol, snötäckta kullar och 400 barn från olika klasser i Århus kommun utgjorde scenen för en förmiddag då de första stegen togs för att förvandla det öppna kuperade landskapet i Ajstrup till en framtida vild skog.


Med 40 000 nyplanterade träd vid Ajstrups kust i Östjylland kommer skolskogen att bli ett spjutspetsprojekt för expansion av skolskogar i Danmark.

Michael Kruse, C.F. Møller Architects - 400 barn planterar skolskog i Ajstrup - C.F. Møller Architects bakom vision och översiktsplan - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Joanna Lykke Kaalby

"C.F. Møllers vision är att förbättra livet för människor och planet. Därför är det klokt att bidra till detta viktiga och sympatiska initiativ som återställer naturen, stöder inlärning och aktiverar unga människor i nya samhällen. Den framtida skolskogen kommer att bidra till att främja förståelsen för och betydelsen av vår natur och vårt klimat, och vi hoppas att projektet kommer att vara en stor inspiration och glädje för många barn i framtiden", säger Michael Kruse, arkitekt och partner på C.F. Møller Architects.

 

Lärande och gemenskap kring naturen
Visionen för skolskogen är att skapa ett skogsområde som växer varje gång en ny årskull börjar skolan i Århus kommun, där varje elev planterar ett träd i skogen vid skolstarten.
Skogen utgör en ram för gemenskap i skolan och undervisning i naturliga miljöer. Eleverna får lära sig om de processer som ingår i planteringen av en skog och följer dess tillväxt under hela skoltiden. När skogen växer lär sig barnen att röra sig och överleva i naturen. Skogen är också en idealisk undervisningsmiljö för att lära sig om lagring av koldioxid, fotosyntes och biologisk mångfald.

Bünyamin Simsek - 400 barn planterar skolskog i Ajstrup - C.F. Møller Architects bakom vision och översiktsplan - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Joanna Lykke Kaalby

Förutom de 400 eleverna deltog även Bünyamin Simsek:


"Det är mycket klokt att engagera barnen och ge dem äganderätt till skogen. För vi är helt beroende av dem och deras engagemang för naturen för att se till att grönt är en prioritet i framtiden. Och det måste vi, för närhet till skog och natur står högst upp på listan när Århusborna ombeds beskriva varför de tycker om att bo i kommunen."

Jens Døssing & Michael Kruse - 400 barn planterar skolskog i Ajstrup - C.F. Møller Architects bakom vision och översiktsplan - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Joanna Lykke Kaalby

Vision och översiktsplan: att förstärka den naturliga terrängen
Ajstrup Skoleskov förstärker den naturliga terrängen och binder samman kusten och naturområdena i Ajstrup och Norsminde på Östjylland.


Mitt i skogen finns en våtmark som ger en mängd biotoper för djur- och växtliv. Bortsett från utkiksplatser på befintliga kullar, vilda stigar och en ridväg har skogen inga bebyggda områden för till exempel eldstäder och vindskydd. Det är upp till besökarna att skapa sin egen campingplats och lämna området orört när de lämnar det. Sådana upplevelser bidrar till förståelsen för att naturen är värd att värna om och är mer än bara en kuliss för en promenad.


"Barn är naturens framtida ambassadörer och en vildmarksresa kan hjälpa dem att få en förståelse för alla de värden och resurser som naturen innehåller. De goda upplevelserna i naturen kommer förhoppningsvis att motivera barnen att ta väl hand om den", säger Jens Døssing, nationell ordförande för Plant et Træ, som har hjälpt till att samordna donationer och samarbeten i samband med skapandet av barnskogen och flera andra nya skogar i Århus kommun.
Barnskogen kan ha en total yta på 20 hektar. Det finns endast en skogsväg genom området och en röjd stig. Dessutom kommer det att vara upp till skogsbesökarna att själva ta sig fram i skogen, som får växa vilt. När skogen är fullt utvecklad beror på skolornas stöd.

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter