C.F. Møller Architects vinner utvecklingsprojekt för stadsutvecklingsbolaget Stigsborg P/S - C.F. Møller. Photo: Stigsborg P/S / Tegnestuen Vandkunsten A/S
C.F. Møller Architects vinner utvecklingsprojekt för stadsutvecklingsbolaget Stigsborg P/S - C.F. Møller. Photo: Stigsborg P/S / Tegnestuen Vandkunsten A/S
5.2.2020

C.F. Møller Architects vinner utvecklingsprojekt för stadsutvecklingsbolaget Stigsborg P/S

C.F. Møller har av stadsutvecklingsbolaget Stigsborg P/S utsetts till vinnare av det parallella uppdraget med landskapsarkitektur vid Stigsborg Hamnfront etapp 1.

 

Stigsborg Hamnfront är ett av Danmarks största kustnära utvecklingsprojekt och utgör en helt ny stadsdel i Aalborg, där bland annat Aalborgs största stadspark Stigsparken ligger. Området omfattar totalt 54 hektar och sträcker sig från Limfjordbron i väster, Nørresundby i norr, Limfjordtunneln i öster och Limfjorden i söder.

C.F. Møller Architects vinner utvecklingsprojekt för stadsutvecklingsbolaget Stigsborg P/S - C.F. Møller. Photo: Mew

Etapp 1 utgör en yta på cirka 33 hektar och rymmer cirka 2 000 nya bostäder, motsvarande 3 900 boende. Här ingår det hållbara bostadskollektivet EcoVillage, som C.F. Møller Architects också står bakom.


Uppgiften för C.F. Møller Architects handlar om att designa och lägga fram en plan för utrymmena omkring husen, för att skapa ett attraktivt, levande och grönt stadsrum och bostadsområde.
- Vi ser fram emot att gå vidare med den här uppgiften och utveckla Aalborg tillsammans med stadsutvecklingsbolaget Stigsborg P/S, säger Sören Tortzen, avdelningschef på C.F. Møller Architects kontor i Aalborg.


Utvecklingen av Stigsborg Hamnfront väntas pågå i 25–30 år och resultera i 4 000 bostäder med en total bostadsyta på 400 000 kvadratmeter och plats för 7 500 boende. Bostäderna kommer främst att vara hyres- och ägarlägenheter i 4–6-våningshus. Dessutom görs plats för offentliga institutioner som skola, vårdhem och daghem samt små verksamhetslokaler (kontor, kaféer, butiker osv.) i området.


Stigsborg P/S ägs dels av Aalborgs kommun (49 %), dels av privata investerare (51 %), närmare bestämt A. Enggaard A/S och PFA Ejendomme. Bolaget bildades i syfte att genomföra utvecklingsplanen för den första etappen av Stigsborg Hamnfront.


I Aalborg står C.F. Møller Architects även bakom bland annat det nya hamnområdet, som har vunnit internationellt erkännande och varit en viktig del av Aalborgs senaste utveckling, samt byggnader som Henius House (ungdomsbostäder) och renoveringen av Magisterparken och Sundparken, som både har tilldelats internationella priser och har bidragit till att höja livskvaliteten i områdena.

 

C.F. Møller Architects vinner utvecklingsprojekt för stadsutvecklingsbolaget Stigsborg P/S - C.F. Møller. Photo: Mew

Integrerad design är nyckeln till framgång
C.F. Møller Architects har för närvarande kontor i Aarhus, Aalborg, Köpenhamn, London, Stockholm, Oslo och Berlin, och arbetar med arkitektur och stadsutveckling över kontors- och landsgränser. C.F. Møller Architects är känt för sin integrerade designstrategi där landskap och byggnader ses som en helhet snarare än två separata uppgifter som ska lösas.


- Vi upplever att vår metod att tänka på landskap och byggnader tillsammans blir allt mer efterfrågad både på hemmaplan och internationellt, och vi kan utnyttja detta fullt ut genom att verka i olika länder och involvera specialister. Det gör att vi får en utmärkt överblick över varje uppgift, säger Lasse Vilstrup Palm, chef för C.F. Møller Architects avdelning Landscape & Urbanism.


Utöver projekt i Danmark är C.F. Møller Architects också engagerat i stadsutvecklingsprojekt i Sverige, Tyskland, Danmark, Irland, Finland och England.

 

Stigsborg Havnefront
Sundsholmerne EcoVillage Stigsborg
Landscape & Urbanism

EcoVillage Stigsborg Havnefront - C.F. Møller Architects vinner utvecklingsprojekt för stadsutvecklingsbolaget Stigsborg P/S - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter