Teatergården - Belönad av Aalborgs kommun - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Martin Schubert
Teatergården - Belönad av Aalborgs kommun - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Martin Schubert
15.10.2021

Belönad av Aalborgs kommun

C.F. Møller Architects har fått pris av Aalborgs kommun för Teatergården, en ny byggnad i stadens centrum som blandar privata takvåningslägenheter med offentliga bostäder.

 

I Sankelmarksgade i centrala Aalborg ligger Teatergården, ett nytt projekt för Himmerland Boligforening och Ejendomsmæglernes Fond. Byggnaden är anpassad till områdets arkitektoniska särdrag, men sticker ändå ut som en hörnbyggnad med ett distinkt utseende som återspeglar byggnadens olika lägenhetstyper, där det tidigare fanns en tråkig parkeringsplats.


Enligt Aalborgs kommun har detta arbete varit så framgångsrikt att kommunen delar ut ett pris för byggnaden på Arkitekturdagen på Kunsten i Aalborg.

Søren Tortzen, C.F. Møller Architects - Belönad av Aalborgs kommun - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Mew

- Vi är glada och stolta över att få priset för detta arbete och skickar samtidigt ett stort tack till Fastighetsmäklarfonden, men framför allt till Himmerland Boligforening för att de valde oss för uppdraget och för att de lägger till ytterligare en byggnad till vårt årslånga samarbete för att skapa bra kollektiva bostäder med fokus på välbefinnande för invånarna i Ålborg, säger Søren Tortzen, som är chef för C.F. Møller Architects i Ålborg.

Teatergården - Belönad av Aalborgs kommun - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Martin Schubert

Resultat av ett ovanligt samarbete
Teatergården ligger i stadens centrum, som lokalbefolkningen betraktar som Aalborgs "vagga", och är resultatet av ett något ovanligt parförhållande mellan Himmerland Boligforening och Ejendomsmæglernes Fond. Parterna delade äganderätten till en parkeringsplats i hörnet av Sankelmarksgade och Bleggårdsgången och samarbetade för att utveckla den nya byggnaden, som innehåller 48 lägenheter och 4 takvåningar i en blandning av sociala bostäder och ägarbostäder, medan Himmerland Boligforening lät renovera och modernisera en intilliggande byggnad.


Teatergården byggs alltså som en enda byggnad, men är visuellt uppdelad i radhusfasader. Byggnaden fortsätter alltså den struktur som kännetecknar Sankelmarksgatans varierade gatubilde, inklusive trappor och dörröppningar.


Byggnadens viktigaste arkitektoniska inslag är en enhetlig takkonstruktion som "syr ihop" Teatergården med de omgivande byggnaderna och skapar en byggnad som både smälter in i sin omgivning och framstår som en samtida och modern byggnad. Detta kan ses i form av "taklandskapet", en omtolkning av Ålborgs centrala gata Boulevardens karakteristiska höga mansardtak, och användningen av tegel för att matcha områdets övre byggnader.

Teatergården - Belönad av Aalborgs kommun - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Martin Schubert

- Teatergården visar hur nytt och gammalt kan placeras sida vid sida - och hur design och materialval spelar stor roll när en ny byggnad ska passa in i en befintlig byggnad. Särskilt renoveringen av de gamla fasaderna, arkitekturen i den nya byggnaden och valet av tegel gör detta projekt till något speciellt, säger motiveringen till priset från Aalborgs kommun.


Byggnaden har också tagits emot väl av hyresgäster och ägare. Lägenheterna blev snabbt både uthyrda och sålda, och de stora takvåningslägenheterna såldes för upp till 7,5 miljoner danska kronor.

Aalborg Hamn - Belönad av Aalborgs kommun - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Tidigare tilldelad i Aalborg
C.F. Møller Architects har tidigare tilldelats utmärkelser av Aalborgs kommun för sitt arbete med Sundparken och Magisterparken, som båda har moderniserats och renoverats, vilket har lett till en mer varierad blandning av invånare än tidigare, och Aalborg Havnefront, som har satt Aalborg på världskartan samtidigt som det har skapat ett helt nytt lokalt liv i Aalborgs hamn, som nu också är ansluten till centrum.

 

Projektbeskrivning

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter