Bergen ByArena by C.F. Møller Architects. - Team lett av C.F. Møller Architects vinner tävling om stadsutveckling av Nygårdstangen med ny multiarena i Bergen - C.F. Møller. Photo: SORA IMAGES
C.F. Møller Architects is behind the new multi-arena with hotel and conference centre, and the development plan for the Nygårdstangen urban area in Bergen, Norway. - Team lett av C.F. Møller Architects vinner tävling om stadsutveckling av Nygårdstangen med ny multiarena i Bergen - C.F. Møller. Photo: SORA IMAGES
27.11.2023

Team lett av C.F. Møller Architects vinner tävling om stadsutveckling av Nygårdstangen med ny multiarena i Bergen

C.F. Møller Architects står bakom den nya multiarenan med hotell och konferenscenter samt utvecklingsplanen för stadsområdet Nygårdstangen i Bergen, Norge.

 

Tillsammans med HLM Arkitektur från Bergen, Ingeniørfirmaet DIFK från Oslo och Neill Woodger Acoustic and Theatre Design från London har, C.F. Møller Architects vunnit den internationella arkitekttävlingen för Bergen ByArena. Bergen ByArena är en ny multifunktionsarena för upp till 12 000 åskådare, ett stort hotell och konferenscenter samt utvecklingsplanen för området Nygårdstangen, där en ny kollektivtrafikterminal och 800 bostäder ska byggas.

Klaus Toustrup, partner & architect, C.F. Møller Architects - Team lett av C.F. Møller Architects vinner tävling om stadsutveckling av Nygårdstangen med ny multiarena i Bergen - C.F. Møller. Photo: Hans Christian Jacobsen

"Vi är otroligt stolta och glada över att vi, tillsammans med ett starkt team av lokal och internationell expertis, har vunnit ett så stort och viktigt projekt för Bergen. Vi ser fram emot att bidra ytterligare till omvandlingen av Nygårdstangen och skapa en fantastiskt attraktiv ny stadsdel full av liv och aktivitet. En destination som erbjuder evenemang i världsklass, bra bostäder och vackra stadsmiljöer", säger Klaus Toustrup, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.

 

Byggherren är Nygårdstangen Utvikling av Olav Thon Gruppen, Rexir och EGD Property. Deras vision är att Bergen ByArena ska bidra till att göra Bergen till en internationell destination för kultur- och sportevenemang, samtidigt som området förvandlas från en nedgången tillfällig parkeringsplats till ett nytt levande stads- och bostadsområde.

Bergen ByArena is a new multi-purpose arena for up to 12,000 spectators, a large hotel and conference centre and the development plan for the Nygårdstangen area, where a new public transport terminal and 800 homes will be built.  - Team lett av C.F. Møller Architects vinner tävling om stadsutveckling av Nygårdstangen med ny multiarena i Bergen - C.F. Møller. Photo: SORA IMAGES

Om projektet

Bergen City Arena kommer att ligga på Nygaardstangen, som idag består av asfalterade logistikområden, en motorvägsbro, en stor tillfällig parkeringsplats och en ineffektiv busstation. Området framstår idag som kallt och ogästvänligt, vilket skapar barriärer för stadens användning och förbindelser.

 

"Vår primära strategi har från början handlat om hur den flexibla stadsarenan och hotellet kan fungera som en kulturell ledstjärna och bli en generator för stadsutveckling. Vi vill ta bort de nuvarande grå barriärerna och i stället binda samman staden med en serie gröna länkar, fina gator och öppna platser som fungerar för vardagsliv och festligheter", säger Klaus Toustrup.

 

Förutom arenan består projektet av två superkvarter med 800 bostäder, stora gröna innergårdar, ett modernt parkeringshus och en ny kollektivtrafikterminal för bussar och spårvagnar. Detta kompletteras med tre nya stora offentliga torg, samt en lång parkgata och en bred aveny som ansluter till stadskärnan vid centralstationen. 

Bergen ByArena itself is designed as a super-flexible multi-arena that can accommodate everything from major sporting events, concerts and E-games to conferences, exhibitions and much more. - Team lett av C.F. Møller Architects vinner tävling om stadsutveckling av Nygårdstangen med ny multiarena i Bergen - C.F. Møller. Photo: SORA IMAGES

Bergen ByArena är utformad som en superflexibel multiarena som kan rymma allt från stora sportevenemang, konserter och E-games till konferenser, utställningar och mycket mer. Arenan är uppdelad i tre huvuddelar, med en öppen stadsbas med huvudfoajé och utåtriktade funktioner som bidrar till stadslivet, sedan en konferens- och VIP-våning som förbinder arenan och hotellet, samt Kronan, en ikonisk figur som svävar ovanpå stadsbasen och markerar multiarenan som ett nytt landmärke i Bergen.

 

"Här har vi en riktigt bra arena, både vad gäller form och innehåll. Dessutom har C.F. Møller Architects ett bra urbant grepp med bostadskvarter, en bas (i arenan, red.) som ger liv på gatunivå och smarta åtgärder för trafiken i området", säger juryns ordförande Lars Haukeland.

 

I bedömningen av multiarenan betonade juryn att arenans bas i gatunivå skapar en god och positiv relation till staden och skapar en viktig identitet för Nygårdstangen.

Projektet vanns i två faser, där den första fasen bestod av tävlingen för Bergen ByArena och Hotel, vilket ledde till att den andra fasen integrerade en masterplan för stadsutvecklingen av Nygårdstangen med 800 bostäder och en ny kollektivtrafikterminal.

 

Arbetet med detaljplanen och ytterligare skisser kommer att påbörjas i slutet av 2023.

C.F. Møller is also behind the recently presented plans for a new multi-arena area in Aalborg and a new velodrome in Aarhus. - Team lett av C.F. Møller Architects vinner tävling om stadsutveckling av Nygårdstangen med ny multiarena i Bergen - C.F. Møller. Photo: SORA IMAGES

C.F. Møller Architects ligger bakom flera arenor och multiarenor

C.F. Møller Architects står även bakom multiarenorna Friends Arena och Globen Avicii Arena i Stockholm, Eleda Stadium i Malmö och Bislet Stadium i Oslo. Dessutom står C.F. Møller även bakom de nyligen presenterade planerna för ett nytt multiarenaområde i Aalborg och en ny cykelbana i Aarhus.

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter