Vinnaren i Luna arkitekttävling är utsedd - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
26.3.2024

Vinnaren i Luna arkitekttävling är utsedd

Nu är vinnaren utsedd i arkitekttävlingen för det nya Lunakvarteret. Det vinnande förslaget blev ”Himlen är vårt tak” från arkitekterna på C.F. Møller Architects, i tuff konkurrens med flera av Nordens främsta arkitektbyråer.
Vinnaren i Luna arkitekttävling är utsedd - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
Vinnaren i Luna arkitekttävling är utsedd - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Omdaningen av Lunakvarteret är ett av de mest omfattande stadsutvecklingsprojekten i Södertäljes stadskärna någonsin. Lunagallerian ska omvandlas till flera öppna stadskvarter och för att få fram det allra bästa förslaget har Telge fastigheter, som äger fastigheterna Luna i Södertälje centrum, och Södertälje kommun, som tar fram den nya detaljplanen, utlyst en arkitekttävling.

 

Intresset var stort och totalt deltog 35 arkitektkontor i prekvalificeringsrundan. Juryn består av representanter från Södertälje kommun, Telge fastigheter och Sveriges arkitekter. Till sist valdes fyra arkitektkontor ut som fick ta fram varsitt förslag för de nya kvarteren.


Under tisdagseftermiddagen den 26 mars tillkännagavs att vinnarna blev C.F.. Møller med sitt bidrag ”Himlen är vårt tak”, under en ceremoni i en av lokalerna i Luna.


- Vi är otroligt stolta och glada över att få förtroendet att utveckla ett av Södertäljes mest välkända kvarter. Transformationen av Lunakvarteren är ett ambitiöst och framtidsinriktat projekt med höga ambitioner för att skapa trivsel för både människor och vårt klimat. Här kombineras varsamt rivande med byggnation som har låg klimatpåverkan. Vår förhoppning är att transformationen av Luna kan bli en förebild för andra städer i Sverige och Skandinavien, säger Mårten Leringe, partner och arkitekt för C.F. Møller.


Så här säger juryn om "Himlen är vårt tak"
Det vinnande bidraget ”Himlen är vårt tak” övertygar genom sättet att sortera och välja åtgärder som skapar värde. Det gäller för landskapet, staden, kvarteret och människorna som ska vistas här.
De genomtänkta lösningarna berikar omgivningen i alla riktningar.

 

Förslaget bedöms mycket övertygande med vacker dagsljusföring, olika verksamheters fördelning och placering, samt hur entréer utformas och orienteras.
Man kan dra nytta av nivåskillnaderna, vilket ger högt långsiktigt värde genom de förutsättningar som strukturen skapar.


Här ser vi attraktiva och inbjudande platser och en arkitektur som formas med avvägd skala samt inkännande gestaltning som kan tillföra staden stora kvaliteter och ge Luna stark karaktär och identitet.


C.F. Møllers vinnande förslag kommer nu att ligga till grund för den nya detaljplanen.


Om tävlingen
Tävlingsområdet Lunakvarteren ligger centralt i Södertäljes modernistiska stadskärna och är en stor och viktig pusselbit i Södertäljes centrum. Fastigheterna inom tävlingsområdet omfattar flera befintliga byggnader. Större delen av bebyggelsen är uppförd i slutet av 1970-talet men även bebyggelse från förra sekelskiftet samt från 1960-talet omfattas. Det finns kulturhistoriskt intressanta byggnader både inom tävlingsområdet och i närområdet.

 

Om C.F. Möller
C.F. Møller Architects är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor, med ett sekel av prisbelönta projekt i Norden och globalt. C.F. Møllers designlösningar skapas metodiskt och holistiskt efter en noggrann analys av det lokala sammanhanget. De är med och skapar nya globala standarder genom att främja en designmetod som integrerar stadsplanering, landskap, arkitektur och design.
C.F. Möller står bakom det prisbelönta Biomedicum i Stockholm för Karolinska Institutet, Värtaterminalen i Stockholm och utvecklingen av Carlsberg Byen i Köpenhamn. Dessutom arbetar C.F. Möller just nu med modernisering och utveckling av Avicii Arena (Globen), Bergens nya multiarena i Norge och det tyska miljöministeriets nya huvudkontor i centrala Berlin.

 

 

Läs mer på Telges webbplats.

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter