Media City Odense (MCO) Vision C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects ger form åt visionen om en ny mediastad i Danmark - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
Media City Odense (MCO) Vision C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects ger form åt visionen om en ny mediastad i Danmark - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
23.6.2022

C.F. Møller Architects ger form åt visionen om en ny mediastad i Danmark

TV 2 Danmark, Jysk Fynske Medier, SDU, TV 2 Fyn och Media City Odense (MCO) har undertecknat en avsiktsförklaring med DSB Ejendomsutveckling om att skapa en mediastad i Odense. Den första fasen av den nya mediastaden, som enligt visionen för projektet ska vara klar i början av 2026, kommer att sätta nya standarder för innovation och samarbete, och utgöra ramen för världens bästa arbetsplats.

 

Partnerna bakom Media City Odense har under en längre tid undersökt möjligheterna att skapa ett fysiskt Media City Odense med en samling medie-, teknik- och utbildningsinstitutioner. I detta sammanhang har medieklustret en dialog med DSB Ejendomsutveckling (DSB EU), som äger marken intill Kvægtorvet, där TV 2 Danmark ligger, vid järnvägslinjen i Odense. Detta samarbete kulminerar nu i en avsiktsförklaring, vilket öppnar vägen för DSB EU att söka en investerare som kan bli partner i byggprocessen och föra projektet in i nästa fas.

Anne Dyrehauge, Media City Odense (MCO) - C.F. Møller Architects ger form åt visionen om en ny mediastad i Danmark - C.F. Møller. Photo: Ebbe Rosendahl / TV 2

- Vi har sett fram emot att presentera vår vision om ett fysiskt Media City Odense. Det kommer att ta klustersamarbetet till en helt ny nivå och ge alla deltagande företag och institutioner ett enormt försprång när det gäller rekrytering och utveckling, säger Anne Dyrehauge, CEO för Media City Odense.

Projektet är inspirerat av Media City Bergen i Norge, där många av Norges viktigaste medieaktörer är samlade under samma tak. Erfarenheten från Bergen visar att synergieffekterna av att flytta ihop är stora, både när det gäller produktion och ökad rekrytering.

Media City Odense (MCO) Vision C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects ger form åt visionen om en ny mediastad i Danmark - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Världens bästa mediekluster

Ambitionen är att bli Danmarks ledande mediekluster och skapa förutsättningar för världens bästa arbetsplats. Dessutom är målet att skapa en ny grön stadsdel som är förankrad i Odenses identitet. Byggnaden måste vara märkbart hållbar och inte minst framtidssäker, så att den är flexibel när företagen växer och förändras.


C.F. Møller Architects är knutna till projektet och har utvecklat en vision för det fysiska ramverket och de första preliminära skisserna för byggnaden, som kommer att rymma både traditionella medieföretag och det omgivande ekosystemet, till exempel teknikföretag, marknadsföring/kommunikation, film, spelutvecklare och utbildningsinstitutioner. Huset har potential att rymma mer än 40 000 m2 och det är en viktig parameter för partnerna i MCO att det kommer finnas utrymme för företag av alla storlekar, inklusive mindre nystartade företag.

Michael Kruse, C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects ger form åt visionen om en ny mediastad i Danmark - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Mew

- Media City Odense är en fantastisk vision som vi gärna bidrar till att förverkliga och ge fysisk form åt. Potentialen är verkligen stor, både för användare och besökare, och skapar helt nya och unika samhällen och yrkesmiljöer i nya gröna och hållbara miljöer. Projektet är lokalt och naturligt förankrat i stadens centrum. Vi har fokuserat på att skapa en ram för utvecklingen av en social, rumslig och yrkesmässig dynamik som ger en mycket speciell identitet med både nationell och internationell betydelse, säger Michael Kruse, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.


Illustrationer visar en vision av hur den fysiska Media City Odense kan se ut. Den slutliga utformningen har inte fastställts.

Via University College Campus Horsens / C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects ger form åt visionen om en ny mediastad i Danmark - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Adam Mørk

Erfarna stads- och campusutvecklare
C.F. Møller Architects står bakom ett liknande projekt i Horsens. Här har arkitekterna utvecklat både en plan för Campus Horsens, som är ett nytt stadscampusområde med järnvägsstationen som granne, och VIA University College Campus Horsens, som sammanför utbildning, företagande och medborgare i en konstruktiv smältdegel som invigdes 2021. Dessutom ligger C.F. Møller bakom utvecklingen av Frederiks Plads och Ceres Byen i Aarhus, som blandar företag och bostäder, samt utvecklingen av CBS Campus i Köpenhamn och NTNU Campus i Trondheim, som också blandar företag och utbildning.


Om Media City Odense
Media City Odense (MCO) är en ideell organisation som grundades av TV 2 Danmark, Jysk Fynske Medier, University of Southern Denmark och TV 2 Fyn. Odense kommun är en strategisk partner. Det nya medieklustret växer kontinuerligt med nya medlemmar från mediebranschen och det omgivande ekosystemet har i skrivande stund 16 medlemmar. Sekretariatet har sitt säte i den gamla järnvägsstationen i Odense och står bland annat bakom konferensen MCO MediaTech Festival. Läs mer på www.mediacityodense.dk.

 

Media City Odense

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter