Byggnaden förenar historien med framtiden
Byggnaden i sin form och funktion förmedlar historien från den ursprungliga verkstadsstaden till det moderna och urbana industriområdet som växer fram i detta område av staden. Den nya byggnaden trappar ner mot småhusbebyggelsen på ena sidan och klättrar upp mot berget, och kulminerar som en fyr mot havet. Denna trappning är kopplad till en grön axel som sträcker sig genom byggnaden och skapar tillgång till attraktiva uppehållsplatser på taket. Stora delar av taket är tillgängliga för användare och besökare och kommer att erbjuda aktiviteter, mötesplatser och utställningar. Det finns också planer på stora kulturella evenemang för hela regionen, med konserter i konsertsalen, dansföreställningar eller dansundervisning i danssalarna, innebandyturnering i idrottshallen och målarkurser på taket med utsikt över fjorden.
Harstad Havnepark: En ny mötesplats mellan staden och vattnet
Den lokala naturen och karaktären har stor betydelse i utformningen av skolans utomhusområden. De nya gatustråken, torgen, platserna och parkerna är därför anpassade till hamnmiljöns råa estetik och kustens livfulla naturmångfald. Mitt emellan byggnaderna och vattnet ligger Harstads nyaste tillskott: Havneparken.
"Havneparken blir Harstads nya maritima naturpark, där staden möter vattnet i en frodig och naturlig miljö. Här kommer det att finnas möjlighet till lek och avkoppling, samt att ta ett dopp i havet följt av en tur i bastun," säger E.C. Forfang från SLA. Parken är dessutom utformad med naturbaserade lösningar för att hantera regnvatten och tidvatten, inklusive en 'tidvattenszon' som kan översvämmas.
Målsättning att bli en byggnad med nollutsläpp
"Den nya gymnasieskolan i Harstad har ambitioner om att bli en plusenergibyggnad som ska certifieras enligt BREEAM NOR-standarden 'Mycket Bra' och bli en byggnad som själv producerar energi med hjälp av solceller på både tak och fasad samt material med låg klimatpåverkan," säger teamledaren Ferry Smits från Rambøll.
*Wildcard är en möjlighet för unga arkitekter att delta i tävlingar i Norge om de samarbetar med mer erfarna arkitekter. På så sätt bjuds nya talanger kontinuerligt in till de norska tävlingarna.
Fakta: Ny gymnasieskola i Harstad
Byggherre: Troms och Finnmark fylkeskommune
Tävling: 1:a pris i plan- och designtävlingen
Adress: Harstad, Norge
Arkitekt: Ola Roald arkitektur i samarbete med C.F. Møller Architects
Omfattning: ca. 20 000 m2 / ca. 1 100 elever (+ möjlig utvidgning med 10 000 m2)
Ingenjör: Rambøll
Landskap: SLA
Wildcard-kontor: MakersHub
Högupplösta visualiseringar