vgs Harstad - Vinner tävling om en ny gymnasieskola i Norge, med ett förslag som är mer än en skola - C.F. Møller. Photo: Aesthetica Studio
vgs Harstad - Vinner tävling om en ny gymnasieskola i Norge, med ett förslag som är mer än en skola - C.F. Møller. Photo: Aesthetica Studio
29.9.2023

Vinner tävling om en ny gymnasieskola i Norge, med ett förslag som är mer än en skola

Ola Roald Arkitektur och C.F. Møller Architects har tillsammans med SLA, MakersHub och Rambøll vunnit i plan- och designtävlingen om en ny gymnasieskola i norska staden Harstad. Det vinnande förslaget utgör både en skola och ett landmärke, som skapar nytt liv och förenar dåtid med nutid, samt stad med vatten.

 

Troms och Finnmark landsting i Norge annonserade en plan- och designtävling om den nya gymnasieskolan i centrala Harstad i januari 2023. Tävlingsbidraget lämnades in i juni detta år, och nu har vinnarförslaget utsetts. Sammanlagt deltog fyra team i tävlingen.

 

Vinnarteamet består av:
Arkitekt: Ola Roald Arkitektur AS och C.F. Møller Architects
Landskapsarkitekt: SLA AS
Wildcard-kontor/deltagande*: MakersHub
Rådgivande ingenjörer: Rambøll AS


"Med utgångspunkt i det spännande tävlingsunderlaget har teamet genomfört en intensiv och engagerad process för att nå fram till vinnarförslaget. Vi ser med stor förväntan fram emot att fortsätta utvecklingen av förslaget i nära samarbete med byggherre, användare och alla andra involverade i detta viktiga projekt," säger Ola Roald, arkitekt och grundare av Ola Roald Arkitektur.

Thue Borgen Hasløv, partner & architect, C.F. Møller Architects - Vinner tävling om en ny gymnasieskola i Norge, med ett förslag som är mer än en skola - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Hans Christian Jacobsen

Mer än bara en skola
Den nya skolan kommer att bli ett kulturellt landmärke och ett centrum för lärande och socialt umgänge vid hamnen i Harstad stad. Området ska återupplivas, och den nya gymnasieskolan i Harstad kommer att bli en attraktiv och levande mötesplats för alla stadens invånare.
Det tidigare varvsområdet ska vara en plats där ungdomar från hela regionen samlas för utbildning, för att skapa nya relationer både med varandra och med staden som helhet.

 

"Den nya gymnasieskolan i Harstad blir en ledstjärna att navigera efter när besökare kommer sjövägen eller när Harstadborna söker sig mot hamnen – gymnasieskolan kommer bli stadens nya landmärke," säger Thue Borgen Hasløv partner och arkitekt på C.F. Møller.


Under den mörka årstiden kommer hamnen att lysas upp av aktiviteterna på marken, verkstäderna, det gemensamma området och ett norrskensobservatorium. Under dagtid kommer stadsrummen och takområdena runt skolan att vara fulla av liv och aktivitet. Den nya gymnasieskolan är en viktig del av återupplivningen av det tidigare så aktiva hamnområdet och bidrar till den positiva utvecklingen av den nya stadsdelen.

vgs Harstad - Vinner tävling om en ny gymnasieskola i Norge, med ett förslag som är mer än en skola - C.F. Møller. Photo: Aesthetica Studio

Byggnaden förenar historien med framtiden

Byggnaden i sin form och funktion förmedlar historien från den ursprungliga verkstadsstaden till det moderna och urbana industriområdet som växer fram i detta område av staden. Den nya byggnaden trappar ner mot småhusbebyggelsen på ena sidan och klättrar upp mot berget, och kulminerar som en fyr mot havet. Denna trappning är kopplad till en grön axel som sträcker sig genom byggnaden och skapar tillgång till attraktiva uppehållsplatser på taket. Stora delar av taket är tillgängliga för användare och besökare och kommer att erbjuda aktiviteter, mötesplatser och utställningar. Det finns också planer på stora kulturella evenemang för hela regionen, med konserter i konsertsalen, dansföreställningar eller dansundervisning i danssalarna, innebandyturnering i idrottshallen och målarkurser på taket med utsikt över fjorden.

 

Harstad Havnepark: En ny mötesplats mellan staden och vattnet
Den lokala naturen och karaktären har stor betydelse i utformningen av skolans utomhusområden. De nya gatustråken, torgen, platserna och parkerna är därför anpassade till hamnmiljöns råa estetik och kustens livfulla naturmångfald. Mitt emellan byggnaderna och vattnet ligger Harstads nyaste tillskott: Havneparken.

"Havneparken blir Harstads nya maritima naturpark, där staden möter vattnet i en frodig och naturlig miljö. Här kommer det att finnas möjlighet till lek och avkoppling, samt att ta ett dopp i havet följt av en tur i bastun," säger E.C. Forfang från SLA. Parken är dessutom utformad med naturbaserade lösningar för att hantera regnvatten och tidvatten, inklusive en 'tidvattenszon' som kan översvämmas.


Målsättning att bli en byggnad med nollutsläpp
"Den nya gymnasieskolan i Harstad har ambitioner om att bli en plusenergibyggnad som ska certifieras enligt BREEAM NOR-standarden 'Mycket Bra' och bli en byggnad som själv producerar energi med hjälp av solceller på både tak och fasad samt material med låg klimatpåverkan," säger teamledaren Ferry Smits från Rambøll.


*Wildcard är en möjlighet för unga arkitekter att delta i tävlingar i Norge om de samarbetar med mer erfarna arkitekter. På så sätt bjuds nya talanger kontinuerligt in till de norska tävlingarna.


Fakta: Ny gymnasieskola i Harstad

Byggherre: Troms och Finnmark fylkeskommune
Tävling: 1:a pris i plan- och designtävlingen
Adress: Harstad, Norge
Arkitekt: Ola Roald arkitektur i samarbete med C.F. Møller Architects
Omfattning: ca. 20 000 m2 / ca. 1 100 elever (+ möjlig utvidgning med 10 000 m2)
Ingenjör: Rambøll
Landskap: SLA
Wildcard-kontor: MakersHub

 

Högupplösta visualiseringar

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter