C.F. Møller Arkitekter vinner internationell tävling för tysk bank - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Beauty & the Bit
17.8.2020

C.F. Møller Arkitekter vinner internationell tävling för tysk bank

Den visionära tyska banken Berlin Hyp som har starkt fokus på hållbarhet har utsett C.F. Møller Architects till vinnare i sin internationella inbjudningstävling för ett nytt huvudkontor i Berlin, Tyskland.
C.F. Møller Arkitekter vinner internationell tävling för tysk bank - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Beauty & the Bit
C.F. Møller Arkitekter vinner internationell tävling för tysk bank - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Berlin Hyp är en av Tysklands ledande finansiärer av fastigheter. Som en drivkraft för innovation ser sig Berlin Hyp som en ansvarsfull bank som erbjuder säkra och stabila finansiella produkter och samtidigt agerar hållbart och utforskar nya marknader. Detta förhållningssätt ska nu formges av C.F. Møller Architects som är vinnare i den inbjudna internationella tävlingen för bankens nya huvudkontor i Berlin. Det nya huvudkontoret är designat för att stödja bankens hållbarhetsvision, samtidigt som det bidrar till omställningen och till stadsutvecklingen i närområdet. 


– Vi är mycket glada över denna chans att stödja Berlin Hyp i deras ambition att vara ledande inom hållbara investeringar och att skapa en toppmodern arbetsplatsupplevelse. Vi har strävat efter att utforma en grön och demokratisk arbetsmiljö genom att förena inomhus och utomhus, byggnader och landskap – något vi brinner för och som våra städer kan dra nytta av i större skala, säger Julian Weyer, partner och arkitekt hos C.F. Møller Architects.

 

Det nya huvudkontoret, som kommer att ligga i korsningen Landwehrkanal och Corneliusbrücke, är sista pusselbiten i det befintliga kvarteret i enlighet med specifikationerna i stadsutvecklingsplanen. Den elva våningar höga byggnaden fungerar som en referenspunkt i utkanten av Berlins västra centrum. Fasaden mot Budapester Strasse är förskjuten från den högsta punkten ner till en angränsande historisk villa på Budapester Strasse 5, för att på ett respektfullt sätt utjämna byggnadernas olika skalor.

 

Främjande av nya arbetssätt
- Byggnaden är designat för att kombinera nya sätt att arbeta på med områden för mötesplatser och lugna individuella arbetsplatser som stärker koncentrationsförmågan. Ett sammanlänkande ”Town Hall”-område fungerar som mötesplats och kreativ arbetsplats där man kan genomföra större sammankomster eller kundmottagningar, förklarar Julian Weyer.

 

Från ”Town Hall” med dess våningar följer en serie smalare utrymmen med dubbel höjd som följer byggnadsvolymen uppåt och skapar olika aktivitetsbaserade arbetsytor kombinerat med gröna uteterrasser. På översta våningen avslutar en takträdgård och en konferenslokal sekvensen av delade ytor med vidsträckt utsikt över Berlin, och på gården mellan den nya byggnaden och de befintliga husen skapas en grön oas precis intill ”Town Hall” med angränsande cafeteria.

 

Mycket hållbart
Berlin Hyp har åtagit sig att främja ansvarsfulla och hållbara investeringar. Utformningen av det nya huvudkontoret följer därför dessa principer genom att sträva efter platina, den högsta nivån av DGNB-certifiering.

 

Den nya byggnadens yttre utseende byggnaden motsvarar också Berlin Hyps ambition att vara en ”grön bank” som är pålitlig och trovärdig. De planterade terrasserna kombineras med självskuggande fasaddesign som minskar solbelastningen som känns både lugn och nedtonad, samtidigt som de diskret integrerar solcellspaneler i fasadrutnätet av natursten.

 

Det nya huvudkontoret beräknas bli klart år 2023.

 

Det nya huvudkontoret kallas B-One, dels för att understryka den framträdande platsen på Budapester Strasse 1, dels för att förena hela organisationen på samma plats. 

 

Deltagande lag

  • C.F. Møller Architects (vinnare)
  • David Chipperfield Architects
  • Love Architecture och urbanism ZT GmbH
  • Gewers & Pudewill GmbH
  • Thomas Müller Ivan Reimann Gesellshaft Architekten
  • Dorte Mandrup
  • Jürgen Mayer H. und Partner Architekten mbh

 

B-One Berlin Hyp HQ

C.F. Møller Arkitekter vinner internationell tävling för tysk bank - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter