Framtidens multiarena är flexibel, hållbar och ständigt relevant - C.F. Møller. Photo: Håkan Dahlstrøm
Friends Arena - Framtidens multiarena är flexibel, hållbar och ständigt relevant - C.F. Møller. Photo: Lena Larsson
3.11.2022

Framtidens multiarena är flexibel, hållbar och ständigt relevant

Den moderna arenan måste vara identitetsbärande, en drivkraft för stadsutveckling och stödja både idrott och kultur genom intensiva upplevelser, flexibilitet och daglig relevans för sin omgivning.

 

C.F. Møller Architects har ritat ett antal slående arenor som är av stor betydelse för sina städer och omgivningar. Men också nationellt som en plats som är värd för viktiga idrotts- och kulturevenemang och som utgör en gemensam referenspunkt. En bra arena kännetecknas av att den innehåller ett antal komplexa lösningar som skapas genom en rad metodologiska frågor.

Klaus Toustrup, C.F. Møller Architects - Framtidens multiarena är flexibel, hållbar och ständigt relevant - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Mew

"För det första är det viktigt att identifiera vad exakt arenan ska kunna göra; multifunktionalitet, sport, kulturevenemang och inte minst vad den primära funktionen ska vara. Svaret har stor inverkan på utformningen, som måste stödja själva publikupplevelsen och de kommersiella möjligheterna, som båda handlar om att vara nära evenemanget och skapa en intensiv upplevelse", förklarar Klaus Toustrup, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects, och utvecklar,


"Ett löparspår runt en fotbollsplan innebär till exempel att publiken kommer att sitta lite längre bort från spelet, men i gengäld skapar det möjlighet att även anordna friidrottsevenemang. En viktig fråga är också om arenan ska vara täckt för att kunna ta emot konserter och liknande under hela året. Det är viktigt att klargöra detta redan från början eftersom detta kommer att påverka ljudet för till exempel konserter. Å andra sidan är det svårt att hålla planen i toppskick på en täckt arena. En multifunktionsarena har vanligtvis också fler sittplatser bakom fotbollsmålet i ena änden för att säkerställa goda förhållanden för konsertbesökare och öka antalet konsertplatser samtidigt som man skapar fler sittplatser bakom målet för hemmalagets fans."

Friends Arena - Framtidens multiarena är flexibel, hållbar och ständigt relevant - C.F. Møller

Multifunktionalitet i Stockholm
I Sverige ligger C.F. Møller bakom Friends Arena i Stockholm, som är nationalarenan för Sveriges fotbollslandslag och hemmaplan för det lokala fotbollslaget AIK. Friends Arena är utformad som en multifunktionell arena med plats för 53 000 fotbollsbesökare och 75 000 konsertbesökare. Den var värd för Europa League-finalen 2017, där Manchester United slog Ajax med 2-0, och har stått värd för konserter med internationella stjärnor från Celine Dion till Ozzy Osbourne. Det är också möjligt att hålla mindre evenemang, eftersom Friends Arena kan delas upp i sektioner och ändå garantera en bra utsikt från varje plats.


"Friends Arena utformades redan från början för att vara multifunktionell. Detta syns till exempel i det stora taket, som kan öppnas på 15 minuter och snabbt ändra arenans karaktär, så att den till exempel vid fotbollsmatcher upplevs som en dedikerad utomhusfotbollsarena. Denna funktion gör det också lättare att hålla planen i gott skick. Samtidigt är det fokus på konsertplatser med bra ljud och god utsikt över scenen. Antalet konsertplatser optimeras också för att stödja en god konsertekonomi. Friends Arenas multifunktionalitet syns också i en enkel tillgång till arenan för scenarbetare och hur den erbjuder de faciliteter som världens största stjärnor behöver för att genomföra sina spektakulära och utrustningstunga scenshower", säger Mårten Leringe, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.

Mårten Leringe, C.F. Møller Architects - Framtidens multiarena är flexibel, hållbar och ständigt relevant - C.F. Møller

Modernisering för nutiden
Även om arenor utformas för att vara multifunktionella från början kan det vara svårt att förutse framtida behov i varje skede. Just nu håller C.F. Møller på att grundligt modernisera Avicii Arena, känd som Globen, i Stockholm, samt de omgivande arenorna Annexet, Hovet och Tele2 Arena till ett modernt och sammanhängande evenemangsområde. Med en diameter på 110 meter och 85 meter till taket är Avicii Arena världens största globformade byggnad. Globen invigdes 1989 och är en del av ett komplex som omfattar ett hotell, en kontorsbyggnad, en parkeringsplats, en park och ett köpcentrum. Den har varit värd för många olika evenemang, allt från ishockeyfinaler till Eurovision Song Contest. Besöksrekordet innehas av Metallica, som hade 16 531 konsertbesökare 2009.


"Vi anpassar Globen för att göra den ännu mer flexibel och kunna hantera både fler åskådare och olika idrotts- och kulturevenemang. Vi skapar ett bättre flöde för åskådarna, gör det lättare för alla att hitta runt och gör det snabbare att göra ändringar mellan evenemangen. Dessutom skapar vi en hållbar lösning genom att stärka integrationen av arenorna i det omgivande området för att öka upplevelsen av ett stadsintegrerat arenakomplex som både kommersiellt och socialt bidrar till sin omgivning och stärker områdets identitet", säger Mårten Leringe.

Avicii Arena - Framtidens multiarena är flexibel, hållbar och ständigt relevant - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Nikolaj Jakobsen

Nationella landmärken
Globen har blivit ett viktigt landmärke för Stockholm, med sin cirkulära siluett som syns tydligt på gatorna och från luften. På samma sätt är Bislett Stadium i Oslo ett landmärke för både staden och Norge. Bislett Stadium är särskilt känt för friidrottsevenemang som Bislett Games och Diamond League, och mer än 50 världsrekord har satts på stadion. Den utmärker sig arkitektoniskt genom att den passar in i staden. Åskådarna kan se ut mot staden och staden kan se in mot stadion. Materialen och arkitekturen återspeglar staden, så den är perfekt integrerad i sin omgivning.


"Det är viktigare än någonsin att tänka på en arena i termer av dess omgivning. Det kan vara i förhållande till natur och grönområden, om arenan ligger lite utanför staden. När det gäller den stadsintegrerade arenan är det viktigt att tänka på stadslivet, kantzoner och utrymmen för butiker och restauranger i utformningen, så att arenan har relevans när det inte är matcher och konserter. I grund och botten handlar det om att skapa en arena som får åskådarna att vilja stanna där före, under och efter en match eller ett evenemang och att se till att arenan är levande under vardagslivet utanför de stora evenemangen", säger Klaus Toustrup.


Ett bra exempel på detta finns i centrala Köpenhamn, där Danmarks nationalarena ligger och som C.F. Møller har byggt ut och förvandlat till en modern arena för konserter och idrottsevenemang. Det är hemvist för det danska landslaget och den lokala fotbollsklubben FCK, och har varit värd för framträdanden av Rolling Stones, Madonna och Lady Gaga. Arenakomplexet rymmer också kontor, kaféer, en trestjärnig Michelin-restaurang, ett privatsjukhus och mycket mer. Detta garanterar ett livligt arenaområde som är väl använt dagligen mellan stora evenemang.

Friends Arena - Framtidens multiarena är flexibel, hållbar och ständigt relevant - C.F. Møller. Photo: Adam Wycichowski

Fokus på en bra upplevelse
En viktig del av den moderna arenan är säkerhet och fokus på en bra upplevelse för den enskilda åskådaren. Lösningen ligger i en framgångsrik infrastruktur.
"Det är viktigt att fokusera på hur åskådare och personal tar sig in och ut ur arenan. Både för att skapa den bästa upplevelsen, men också för att skapa den säkraste miljön och kunna ta sig in och ut snabbt. Detta görs till exempel genom att dela upp åskådarområdet i mindre sektioner och ha många in- och utgångar så att flaskhalsar inte kan uppstå. Det krävs också bra skyltning och en intuitiv layout så att alla vet vart de ska gå om arenan snabbt måste utrymmas. Lika viktigt är förstås att arenan är utformad för att tåla stora skaror av entusiastiska fans. Dessutom vill vi alla slippa köer till toaletter, barer osv. och få en bra, säker och smidig upplevelse för åskådarna. Detta är en av de saker som vi skapar i vår modernisering av Avicii Arena", säger Mårten Leringe.

Bislett Stadion - Framtidens multiarena är flexibel, hållbar och ständigt relevant - C.F. Møller. Photo: Terje Løchten/ NTB/ Ritzau Scanpix

Den hållbara arenan
Daglig och varierad användning ställer krav på en hållbar byggnad - både när det gäller drift, underhåll och själva konstruktionen.


"På C.F. Møller fokuserar vi generellt på att skapa hållbara byggnader, till exempel arbetar vi med trä som konstruktionsmaterial, vilket är koldioxidbesparande, och vi gör LCA-analyser (Life-cycle Assessment) för att minimera det totala energiavtrycket i förhållande till produktion och drift. Det handlar också om att utnyttja arenans takytor på bästa sätt och samla upp regnvatten, som kan användas för att bevattna till exempel planen. Men också om att säkerställa goda förhållanden för de dagliga brukarna, bland annat bra dagsljusförhållanden. Att arbeta med hållbarhet och välbefinnande är en integrerad del av vårt arbete, och vi har utvecklat egna interna program och metoder som skapar optimala resultat och besparingar redan i själva konstruktionsfasen", säger Klaus Toustrup.
För att utforma framtidens arena krävs alltså erfarenhet, goda och beprövade metoder i kombination med visionära idéer, arkitektonisk expertis och användning av den senaste tekniken för att skapa en hållbar arena som löser ett antal uppgifter och samtidigt har ett estetiskt uttryck som kommer att bestå långt in i framtiden.


Förutom Parken i Köpenhamn, Bislett Stadium i Oslo och Avicii Arena och Friends Arena i Stockholm har C.F. Møller också ritat Eleda Stadium i Malmö och Randers Stadium i Danmark. De två sistnämnda är mindre arenor för enbart fotboll och fokuserar på den intensiva fotbollsupplevelsen.

 

Friends Arena
Avicii Arena
Eleda Stadion
Bislett Stadion
Parken

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter