Grönt ljus för Barkarby City - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects/Senerke
17.6.2020

Grönt ljus för Barkarby City

Det naturnära Barkarby City blir i framtiden ett av nya Stockholms regionala centrum. Ett nav för infrastruktur och kollektivtrafik med tåg, tunnelbana och buss gör bostäder och arbetsplatser, smidigt tillgängliga. Nu har detaljplanerna vunnit laga kraft.
Mårten Leringe - Grönt ljus för Barkarby City - C.F. Møller. Photo: Mew

Barkarby City är ett omfattande stadsutvecklingsprojekt i Barkarby, i norra Stockholm. En blandning av bostäder, arbetsplatser, restauranger, butiker och ett 30 våningar högt hotell i de sex nya kvarter som utgör Barkarby City och skapar ett nytt centrum där hållbarhet och hälsa står i fokus. Området blir ett attraktivt läge för många olika typer verksamheter och företag. Ett 1,2 km långt längdskidsspår inomhus ska vara öppet för allmänheten året runt.

 

– Vi gläds över att detaljplanen för Barkarby City fått grönt ljus. Vi ser fram emot nästa steg i utvecklingen av de idéer vi tagit fram ihop med Okidoki Arkitekter och Serneke. säger Mårten Leringe, VD och arkitekt på C.F. Møller Architects.


Sportanläggning med längdskidspår
Ett 1,2 km långt längdskidsspår inomhus ska vara öppet för allmänheten året runt, kompletterat med en mindre skridskobana, curlingbana, isbar och kafé. Sportanläggningen blir en destination för familjer, företag och elitidrottare. I anslutning till skidspåret byggs ett hotell med restaurang och en skybar på det översta planet.

 

Bebyggelsen är anpassad så att den bildar ett skydd mot motorvägen och järnvägen i norr, så att den lägre bebyggelsen med bostäder möter den stora parken i söder. Mot områdets centrum och Barkarby Station blir byggnaderna gradvis högre. Barkarbystaden är uppbyggd som en traditionell kvartersstad som korsbefruktats med höghus på upp till 33 våningar, vilket ger området en unik karaktär.

Fasaderna gestaltas med olika teman såsom glas, tegel och trä, vilket ger olika kvarter en egen identitet och skapar en estetiskt variationsrik stadsdel. Målet är att bygga hållbart och prioritera stommar i trä.

 

Ett nytt centrum skapas i Barkarby där allt en stad ska erbjuda kommer finnas att tillgå. Platsen blir en ny knutpunkt i Mälardalsregionen och Stockholmsområdet. Markområdet för den nya stadsdelen ligger på den västra sidan av E18 i anslutning till det nuvarande området Veddesta.

 

– Barkarby är ett av de mest intressanta områdena i regionen och vi är väldigt glada att ha fått förmånen att bidra till stadsutvecklingen tillsammans med Järfälla kommun. Vi ser fram emot nästa steg i projektets utveckling och att kunna fylla byggrätterna med relevant, attraktivt och spännande innehåll, säger Patrik Lindström, vice VD Serneke Sverige AB.

 

Ursprungskoncept: Okidoki Arkitekter & Serneke.
Vidareutveckling av koncept: C.F. Møller Architects, Okidoki & Serneke

Omfattning: 126.800 m²

 

Kontakt:
Mårten Leringe
Partner, Managing director, Architect sar/msa
D:+46 (0)7 0563 7519

E: mle@cfmoller.com


Peter Sikker Rasmussen
Head of Communications
D:+45 6193 6857

E: psr@cfmoller.com

 

Barkarby City

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter