Modernisering av Globenområdet – C.F. Møller Architects tecknar nytt ramavtal med SGA Fastigheter  - C.F. Møller. Photo: Pixprovider / SGA Fastigheter
Modernisering av Globenområdet – C.F. Møller Architects tecknar nytt ramavtal med SGA Fastigheter  - C.F. Møller. Photo: Nikolaj Jakobsen
25.3.2022

Modernisering av Globenområdet – C.F. Møller Architects tecknar nytt ramavtal med SGA Fastigheter

C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att under de kommande fyra åren tillhandahålla arkitekttjänster för utvecklingen av SGAFs fastighetsbestånd. För att erbjuda bättre evenemangsupplevelser och näringslivsmöjligheter moderniseras nu Globenområdet.
Modernisering av Globenområdet – C.F. Møller Architects tecknar nytt ramavtal med SGA Fastigheter  - C.F. Møller

 

Huvuduppdraget för SGA Fastigheter, som ägs av Stockholms stad, är att äga, förvalta och utveckla arenorna i Globenområdet, vilket omfattar Tele2 Arena, Globen (f.n. Avicii Arena), inklusive SkyView, Hovet, Annexet samt nöjesdestinationen Tolv Stockholm. Utöver detta äger SGAF markområden som under de kommande tio åren planeras att utvecklas för bland annat bostäder, kontor och handel. Ramavtalet innefattar gestaltningsuppdrag med inriktning att utveckla och förädla SGAFs fastighetsbestånd, projektering av om- och till byggnadsprojekt, samt att som rådgivare bistå i fastighetsrelaterade uppgifter.

 

”Att återigen få förtroendet att som rådgivare och arkitekt vara med och utveckla denna del av Stockholm är något vi både är stolta över och ser som ett oerhört viktigt uppdrag. Sport och event kommer spela en stor roll i våra framtida samhällen och kräver ett högt fokus i efterdyningarna av en pandemi”, säger Mårten Leringe, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.


Den största förändringen under de kommande åren kommer vara integreringen av arenaområdet i det nya Slakthusområdet, som är ett av Stockholms största utvecklingsprojekt, samt underhållsarbete av Globen. Annexet och Globen byggs om och tillsammans med Tele2 Arena får Stockholm ett modernt och konkurrenskraftigt arenabestånd för alla typer utav inomhus- och utomhusevenemang inom musik, idrott och kultur.

Modernisering av Globenområdet – C.F. Møller Architects tecknar nytt ramavtal med SGA Fastigheter  - C.F. Møller. Photo: Nikolaj Jacobsen

Globen omvandlas till en modern arena


Globen invigdes 1989 och är ritat av Berg Arkitektkontor, som sedan 2007 är en del av C.F. Møller Architects. Med en diameter på 110 meter och ett tak på 85 meter är arenan världens största globformade byggnad och idag också en kulturhistoriskt klassificerad byggnad. Den har varit värd för både ishockeyfinaler och Eurovision Song Contest, och rekordet för antalet besökare innehas av Metallica, som hade 16 531 konsertbesökare 2009.


Enligt förslag, som ska presenteras för stadens kommunfullmäktige för beslut under våren 2022, ska Globens arenarum utvecklas för att erbjuda en kvalitativ upplevelse oavsett typ av evenemang och publikmängd. Den unika sfärkänslan kommer att finnas kvar för evenemang som passar den miljön, och för intimare evenemang kommer arenarummet att kunna skalas ner. Läktaren högst upp under taket rivs och ersätts av moderna loger och eventytor, vilket skapar en större närhet till arenagolvet, samt en bättre visuell upplevelse och närhet till uppträdandet. Ombyggnationen ska vara klar våren 2025 och det första stora evenemanget som välkomnas till arenan är ishockey-VM för herrar.


Konceptet för moderniseringen av arenarummet är framtaget av HOK som tillsammans med Legends och Schlaich Bergermann Partner upphandlats av SGAF. I projektet bistår C.F. Møller Architects med sin kompetens och kunskap kring den unika byggnaden som beställarstöd till SGAF, och i projekteringen som lokal arkitekt för HOK.

 

Förutom Globen står C.F. Møller också bakom Friends Arena i Stockholm, Parken i Köpenhamn, Bislett Stadion i Oslo, Eleda Stadium i Malmö och Randers Stadium i Danmark. De två sistnämnda är mindre arenor som endast är avsedda för fotboll och fokuserar på fotbollsupplevelsen.

Om SGA Fastigheter


Stockholm Globe Arena Fastigheter AB (SGA Fastigheter), som ägs av Stockholms stad, är ett renodlat fastighetsbolag som svarar bland annat för förvaltning av Tele2 Arena, Aviici Arena inklusive SkyView, Annexet och Hovet. Utöver detta äger bolaget även nöjesdestinationen Tolv Stockholm samt mark i Globenområdet.

 

Om HOK


HOK är ett globalt företag med arkitekter, designers och ingenjörer med totalt 1 600 medarbetare på 24 kontor runt om i världen. HOK utformar byggnader och miljöer som svarar mot människan och planetens behov. Deras designers har teknisk spetskompetens och fokuserar på att leverera lösningar som inspirerar kunden och samhället.

 

 

Projektbeskrivning ramavtal
Projektbeskrivning Globen

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter