C.F. Møller Arkitekter och Netto bygger ny, hållbar livsmedelsbutik i Danmark - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
29.6.2020

C.F. Møller Arkitekter och Netto bygger ny, hållbar livsmedelsbutik i Danmark

C.F. Møller och Netto bygger tillsammans Danmarks första DGNB Guld-certifierade, fristående livsmedelsbutik. Byggnaden kommer att bestå av återvinningsbara material med en konstruktion av trä som bekläs med trä och skärmtegel. Målsättningen är att sätta en ny standard för framtidens livsmedelsbutiker.
C.F. Møller Arkitekter och Netto bygger ny, hållbar livsmedelsbutik i Danmark - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
C.F. Møller Arkitekter och Netto bygger ny, hållbar livsmedelsbutik i Danmark - C.F. Møller. Photo: Mew

På den bördiga jorden i Bygholm Bakker i västra delen av Horsens har arbetet med att bygga en helt ny Nettobutik kommit igång. Butiken blir den första fristående danska livsmedelsbutiken som certifieras med DGNB Gold när byggnaden är färdig.

– Vi hoppas och tror att byggnaden i Bygholm Bakker blir en ny standard för Netto. Vi gör en del djärva val som vi tror kommer att vara gynnsamma för samhället och närmiljön i ett längre perspektiv. Genom att gå i spetsen hoppas vi visa hur framtidens livsmedelsbutiker ska utformas och byggas, säger Michael Løve, vd för Netto.

Det är C.F. Møller Architects som har utformat byggnaden i Bygholm Bakker. Arkitektkontoret är ett av de ledande i Skandinavien och har på senare år fokuserat allt mer på träbyggnader. C.F. Møller har bland annat ritat Kajstaden Tall Timber Building som med sina nio våningar är Sveriges högsta träbyggnad.

– Vi är stolta över att kunna bidra till Netto och Salling Groups visioner om en mer hållbar framtid genom att tillsammans med dem utveckla ett koncept för Nettos nya butiker på basis av vår erfarenhet av träbyggnader och hållbarhet, säger Klaus Toustrup, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.

 

Hållbar och cirkulär byggnad
Byggnadens fasader är uppförda av skärmtegel och träelement medan takkonstruktionen består av dansktillverkat limträ. Entrén är klädd med värmebehandlad, nordisk furu. Byggnadselementen och de mekaniska kopplingarna gör det möjligt att avlägsna delar av byggnaden i hela element för återanvändning i andra byggnader.

Landskapslösningen runt butiken består av lokalt förekommande buskar och träd samt naturgräs och vildblommor och stöder därigenom lokalområdets biologiska mångfald. Ett grönt sedumtak sänker dagvattennivån och reglerar temperaturen genom att lagra värme under vinterhalvåret och skapa naturlig kylning under sommarmånaderna. Solceller på taket och ett speciellt energisystem gör butiken delvis självförsörjande på energi.

Livsmedelsbutiken får ett enastående inomhusklimat tack vare stora dagsljusinsläpp, förbättrad luftkvalitet och minimal användning av material med hälsovådliga ämnen.

Alla hållbarhetsåtgärder dokumenteras med avseende på en DGNB Gold-certifiering.

 

Om DGNB

DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) är en internationell hållbarhetscertifiering som anpassats till danska förhållanden.

För att få en DGNB-certifiering måste en byggnad eller ett stadsområde utvärderas på basis av ett antal kriterier inom DGNB:s fem huvudområden: miljömässig kvalitet, ekonomisk kvalitet, social kvalitet, teknisk kvalitet och processkvalitet.

 

DGNB administreras i Danmark av Green Building Council Denmark, en ideell organisation som arbetar för ökad hållbarhet i byggbranschen.

– Vi upplever glädjande nog ett ökat fokus på hållbarhet i den danska byggbranschen just nu och är mycket glada över att fler typer av byggnader, som exempelvis livsmedelsbutiker, också lägger stor vikt vid hållbarheten – både vid renovering och nybyggnation. Vi ser fram emot att se det färdiga resultatet, säger Mette Qvist, direktör på Green Building Council Denmark.

 

Netto i Bygholm Bakker i Horsens:

- Butiken blir DGNB Gold-certifierad – en certifiering som visar att byggnaden är hållbar

- Byggnaden består till största delen av hållbart trä för minimal miljöpåverkan

- Byggnadselementen och de mekaniska kopplingarna underlättar återanvändning

- Sedumtaket bidrar till värmelagring och kylning i butiken

- Solceller och ett nytt energisystem gör butiken delvis självförsörjande

- Stora fönsterpartier släpper in dagsljus i butiken

- Minimal användning av material med hälsovådliga ämnen och förbättrad luftkvalitet skapar ett sunt inomhusklimat

- Möjlighet till laddning av elbilar

 

Netto - Bygholm Bakker

C.F. Møller Arkitekter och Netto bygger ny, hållbar livsmedelsbutik i Danmark - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter